Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır? Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar?

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2016 21:17

Ehliyet yenileme randevusunun nasıl alınacağı yüzlerce vatandaş arasında merak konusu olmuş durumda. Eski tip ehliyetlerini yenisiyle değiştirmek isteyen sürücüler bir yandan ehliyet yenileme randevusunun nasıl alınacağını, diğer yandan ise ehliyet yenileme ücretlerinin ne kadar olduğunu merak ediyorlar. Peki, sürücülerin yeni ehliyetlerine kavuşması için yapılan ehliyet yenileme başvurusu nasıl yapılır? Ehliyet yenileme ücretleri ne kadar? İşte, ehliyet yenileme işlemleri hakkında tüm detaylar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl 1 Ocak 2016'da başlayan ehliyet yenileme süreci devam ediyor. Eski tip ehliyetlerini yenisiyle değiştirecek olan sürücüler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) resmi internet sitesi üzerinden ehliyet yenileme başvurusu yapabiliyor. Eski tip sürücü belgeleri, 5 yıl içerisinde yenileriyle değiştirilebilecek. Peki, ehliyet yenileme ücreti ne kadar? İşte, EGM üzerinden ehliyet randevu adımları!

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte en çok gündeme gelen konulardan biri de ehliyet yenileme başvuru süreci ve bu süreç gerçekleştirirken yapılması gerekenler oldu. Eski tip sürücü belgeleri, 2020’ya yenileriyle değiştirebiliyor. Ehliyet yenilemenin ilk adımı başvuru süreciyle başlıyor. Sürücüler, Emniyet Genel Müdürlüğü EGM’nin resmi sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor. Resmi sitesindeki duyurular bölümünde online randevu sistemi hakkında bilgilendirmede bulunan EGM, “Emniyet Genel Müdürlüğü sürücü belgesi işlemleri ile ilgili online randevu sistemini hizmete sundu.” ifadeleri kullanıldı. Online randevu sisteminin erişme açıldığının bilgisinin verildiği sitede duyuru; “Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.” İfadeleriyle sonlandırıldı.

Haberin Devamı

EHLİYET YENİLEME ÜCRETLERİ NE KADAR?

Sürücülerin merak ettiği bir diğer konu da ehliyet yenileme ücretleri oldu. Peki, son yıllarda sosyal medyada sıkça rastlanılan iddialar doğru mu? Yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalacağı doğru mu? Sürücülerin kafasını uzun süredir meşgul eden bu sorulara yanıt, resmi makamlardan geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, EGM ve Sağlık Bakanlığı’ndan geldi.

Ehliyet yenileme ücretleriyle ilgili soruları yanıtlayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer, rhliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialarının kulaktan dolma bilgiler ve yanlış anlaşılma ürünü olduğunu anlattı ve şu açıklamalarda bulundu; "1 Ocak 2017'de ehliyet yenilemek isteyenlerin aile hekimlerine başvuramayacakları" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek.O yanlış anlaşılma da sosyal medyada patladı. Bununla ilgili hatta emniyet kanadından da açıklamalar gelmeye başlamış. Böyle bir durum yok, söz konusu değil. Bununla ilgili bir mevzuat değişikliği yok. Sağlık raporları ocak ayından önce de sonra da aile hekimlerine başvurulup alınabilecek. Ek bir ücret, ücretlendirme ya da yeni bir değişiklik söz konusu değil. Yani aile hekimi, muayene ve tetkikler sonucunda kişinin istenen koşulları taşıdığına kanaat getirirse ilgili sağlık raporunu verebilir. Hekim bu esnada herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşırsa veya ileri tetkik ihtiyacı duyarsa ayrıntılı tetkik için ilgili branşa sevk edebilir."
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Sürücü Sağlık Raporları’nın yılbaşından sonra 400-500 TL’yi bulabileceği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. EGM'den yapılan açıklamada ehliyet yenileme ücretiyle ilgili iddialara yönelik olarak şu ifadeler yer alıyor:" Son günlerde sosyal medyada; 2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL. civarında bedel ödeyerek alınacağı şeklinde haberve duyurular paylaşılmaktadır. Sürücü sağlık raporları; Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik, hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir. Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır."

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI YALANLADI

31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği; aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasını, Sağlık Bakanlığı yalanladı.

EHLİYET YENİLEME EVRAKLARI

Ehliyet yenileme ücretleriyle ilgili soru işaretlerine yanıt bularak içlerini rahatlatan sürücü adayları, ehliyet yenilemede gerekli evrakların neler olduğunu araştırmaya başladı. Ehliyet yenileme evrak listesi Trafik.gov.tr adresinden yayınlandı:

1. Eski sürücü belgesi

2. Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

3. Sürücü sağlık raporu

4. 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

Haberin Devamı

5. 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

6. Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

BAKMADAN GEÇME!