Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Ehliyet Sınıfları Kapsamları, Yaşları Ve Fiyatları Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet Sınıfları Nelerdir Ehliyet Sınıfları Kapsamları, Yaşları Ve Fiyatları Hakkında Bilgi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2021 18:53

Ehliyet almak isteyen kişilerin ilk başta almak istedikleri ehliyetin sınıfını belirlemeleri gereklidir. Birden fazla ehliyet sınıfı olduğundan dolayı kullanılacak olan aracın türüne göre belirleme yapılmalıdır. Peki, Ehliyet sınıfları nelerdir? Ehliyet sınıfları kapsamları, yaşları ve fiyatları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Ehliyet, yasalarca belirlenmiş olan, yaşını doldurmuş olan herkesin arzusu ve hakkıdır. Hangi sınıfa ait ehliyet alınacağı kişilerin tercihine bırakılmıştır. Tercih edilebilecek olan toplamda 16 farklı çeşitte sürücü belgesi vardır. 

 Ehliyet Sınıfları Nelerdir? 

 Yeni nesil sürücü belgeleri kategorilerinde birçok farklı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerden bazıları araçlara takılabilen ek yüklerle ve takılabilecek olan römorklarla alakalı maddeler de yer almaktadır. Bazı ehliyet türlerinde yaş sınırları değiştirilmiştir ve deneyimli olma şartı getirilmiştir. Örneğin eskiden B sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler direk minibüs kullanabilirken; şimdi yeni ehliyet alacak olan kişilerin bir sürelik deneyime sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir. 

Haberin Devamı

 Aynı zamanda bütün ehliyet sınıflarına belirli bir geçerlilik süresi eklenmiştir. Bu sürenin bitiminde sürücü belgesine sahip olmak isteyen kişiler yeniden ehliyet için başvuru yapmak zorundadırlar. Bunlardan farklı olarak engellilere verilen H sınıfı ehliyetler kaldırılmış ve bunun yerine ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin engel durumlarının sürücü belgelerinde belirtilmesi zorunluluğu getirilmiştir. 

 Otomatik vites sürücü ehliyeti eklenmiştir. Yani ilk kez başvuru yapacak olan kişilerin istekleri dahilinde otomatik vitesli araç kullanımı için sürücü belgelerine başvuruda bulunabileceklerdir. 

 Kişilerin tercih edebilecekleri toplamda 16 farklı kategorilerde sürücü belgesi vardır. Bu kategoriler ise şunlardır: M - A1 - A2 - A - B1 - B - BE - C1 - C1E - C - CE - D1 - D1E - D - DE - F'dir. 

 Ehliyet Sınıfları Kapsamları, Yaşları ve Fiyatları Hakkında Bilgi 

 A1: Silindir hacimleri 125 santimetreküpü bulan ve güçleri 11 kilovat olan, gücün ağırlığına oranı ise 0,1'i geçmeyecek, sepetli ya da sepetsiz iki tekere sahip motosikletler ile toplam gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekere sahip motosikletler. Yaş sınırlaması ise 16 ve geçerlilikleri 10 senedir. 

 A2: Güçleri 35 kilovat ve gücün ağırlığa oranları 0,2'yi geçmeyen, sepetsiz ya da sepetli 2 tekere sahip olan motosikletler ile güçleri 15 kilovatı geçmeyecek 3 tekere sahip motosikletler. Yaş sınırlaması ise 18 ve geçerlilikleri 10 senedir. Ek yeterlilikleri A1 sınıfı motorlardır. 

Haberin Devamı

 A: Sepetsiz ya da sepetli 2 tekerli motosikletler ile güçleri 15 kilovatı geçen 3 tekere sahip motosikletler. Yaş sınırlaması ise 20 ve geçerlilikleri 10 senedir. Ek yeterlilikleri A1, A2'dir. 

 B1: Motor güçleri 15 kilovat, ağırlıkları 400 kg, yük taşımacılıklarında kullanılanlarda ise ağırlıkları 550 kg geçmeyen 4 tekere sahip motosikletler. Yaş:16. Geçerlilik: 10 sene 

 B: Kamyonet ve otomobil kullanıcılarına verilmektedir. Yaş:18. Geçerlilik: 10 sene 

 BE: Römorklar ya da yarı römorkları içeren birleşik araç grupları. Yaş:18. Geçerlilik: 10 sene 

 C1: Kamyonlar ve çekiciler. Yaş: 18. Geçerlilik: 5 sene 

 C1E: C1 sınıfına takılan römork ya da yarı römorklu araç grupları. Yaş: 18. Geçerlilik: 5 sene 

Haberin Devamı

 C: Kamyon ve çekici araçlar. Yaş: 21. Geçerlilik: 5 sene 

 CE: C sınıfına eklenen römork ve yarı römorklu araç grupları. Yaş: 21. Geçerlilik: 5 sene 

 D1: Minibüsler. Yaş: 21. Geçerlilik: 5 sene 

 D1E: D1 sınıfa takılan römork ve yarı römorklu araç grupları. Yaş: 24. Geçerlilik: 5 sene 

 D: Minibüsler ve otobüsler. Yaş: 24. Geçerlilik: 5 sene 

 DE: D sınıfına takılan römork ve yarı römorklu araç grupları. Yaş: 24. Geçerlilik: 5 sene 

 F: Lastik tekerleklere sahip traktörler. Yaş: 18. Geçerlilik: 10 sene 

 G: İş makinesi araçları. Yaş: 18. Geçerlilik: 10 sene

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!