Egosu küçük, kalbi büyük zihni berrak, elleri hızlı

Güncelleme Tarihi:

Egosu küçük, kalbi büyük zihni berrak, elleri hızlı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 09:23

Liderlik kabiliyetinin, karar verirken ve sorumluluk alırken gelişeceğine inanan YGA, özenle seçtiği liderlerini, kendi ürettikleri sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirirken sahada yetiştiriyor.

Haberin Devamı

2000 yılında Türkiye’de kurulan bir “liderlik okulu” olan Young Guru Academy (YGA), “Egosu Küçük, Kalbi Büyük, Zihni Berrak, Elleri Hızlı” liderler yetiştirmek için gençlere çağrıda bulunuyor. Her yıl 200 üniversiteden 50 binin üzerinde öğrencinin başvurduğu ve özenle seçilen 50’sinin katıldığı YGA Liderlik Okulu, gelecekte söz sahibi olacak liderler yetiştirmeyi hedefliyor. Seçilen adaylar, YGA Atölyeleri’nde 5 bin saatin üzerinde gönüllü çalışıyor. Liderlik Atölyesi’ni üstün başarı ile tamamlayan YGA’lılar Londra, New York, Boston ve Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilen YGA Liderlik Kampı’na katılma hakkı kazanıyor.

“Dünyayı değiştirebileceğine inanacak kadar özgüvenli ve birlikte başarmayı becerebilen gençleri” aralarına alan YGA’lıların Başkanı Asude Altıntaş ile konuştuk:

Haberin Devamı

- YGA nasıl ve neden başladı? Süreci anlatır mısınız?
2000 yılında Sinan Yaman tarafından kurulan, hem bir liderlik okulu, hem de sivil toplum kuruluşu. Sinan Yaman 33 yaşında, çok uluslu bir şirkette 22 ülkeden sorumluyken istifa ediyor ve geleceğin sosyal bilinçli liderlerini yetiştirmek için bir sivil toplum kuruluşu kuruyor. YGA gün geçtikçe büyüyor, bugün 50 bin başvuru alan bir sivil toplum kuruluşu haline geldi.

GENÇLER SORUMLULUK ALIYOR

- Başvuranların özellikleri neler? Her isteyen başvurabiliyor mu?
Şu an başvurularımız açık. Üniversite ve lise öğrencileri YGA Zirvesi için başvurabiliyorlar. Zirveden sonra beş aşamalı mülakat süreci sonrası YGA’ya dahil olabiliyorlar. Benim de içinden geçtiğim YGA Liderlik Programı’nda üniversite öğrencileri YGA Atölyeleri’nde sorumluluk alıyor; ilköğretimde, lisede okuyanları ve engelli öğrencileri yetiştiriyor.

- Hangi bölüm mezunları?
Bölüm gözetmiyoruz. Ama 2’nci sınıf öğrencileri başvurabiliyor sadece, çünkü üç yıllık bir liderlik programı. Şu an internette başvurular açık. 3 Kasım’da sona erecek. 21 Kasım’da da Haliç Kongre Merkezi’nde YGA Zirvesi var. Zirve, YGA programının ilk basamağı. Ben de 2009 yılında başvurmuştum. Üniversite öğrencileri hiçbir karşılık beklemeden daha iyi bir Türkiye, daha iyi bir dünya için YGA’da gönüllü oluyorlar. Türkiye için bence çok umut verici bir şey.

Haberin Devamı

BİRLİKTE KARAR VERİYORUZ

- Niçin size gelmek istiyorlar?
İki neden var. Bir yandan dünyayı değiştirecek anlamlı projelerin ucundan tutmak istiyorlar. YGA’ya girdikten sonra sosyal inovasyon projelerinde çalışma şansı buluyorlar. Birlikte keşfediyoruz, birlikte karar veriyoruz, birlikte hayata geçiriyoruz. Şu an YGA’nın tüm projeleri YGA gönüllüleri tarafından hayal edildi, hayata geçirildi. Bir yandan da kendilerini geliştirmek istiyorlar. Burada mentorluk yapan çok değerli hayal ortakları var. Onlardan beslenip kendilerini geliştirebiliyorlar, bu hayal ortaklarından yılda 350 saat eğitim alıyorlar.

- Eğitimi kimler veriyor?
Aralarında Cola Cola’nın Dünya Başkan Yardımcısı Ahmet Bozer, Begümhan Doğan Faralyalı, Prof. Doğan Cüceloğlu, Harvard & MIT bilim insanı Mehmet Toner, Microsoft’un eski Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan gibi isimlerin olduğu YGA’nın hayal ortakları, özveriyle gönüllülerimizi yetiştiriyor.

Haberin Devamı

- Nasıl eğitim veriliyor?
Alışılmış eğitimlerin çok dışında. Bizimle birlikte YGA’nın projelerini takip ediyorlar, proje üzerinde bizi yetiştiriyorlar ve kendi deneyimlerini paylaşıyorlar. Örneğin, bildiğiniz gibi Doğan Cüceloğlu bir yandan kitap yazıyor, bir yandan Türkiye’nin her yerinde seminerler veriyor. Kendisi çok yoğun olmasına rağmen geçen yaz 10 hafta sonunu 10 YGA öğrencisini yetiştirmek için ayırdı. “Tüm tecrübe ve bilgi deneyimimi YGA’daki geleceğin liderlerine aktarmak istiyorum. Onlar da ilkokul öğrencilerini yetiştirirken bu deneyimleri kullansınlar” diyerek bize eğitim verdi. 10 pazar günü bizimle oldu. 

Aynı zamanda bize her yıl 50 bine yakın başvuru geliyor, bu formları tek tek hayal ortaklarımız okuyor. YGA zirvesinde, kamplarda konuşmacı oluyorlar. Mentorluk veriyorlar.

Haberin Devamı

HAYAL ORTAKLARIMIZ BİZE İNANDI

- Hayal ortakları yani eğitim veren, bu değerli ve yoğun insanlar, neden size zaman ayırıyorlar?
YGA’da fikirlerin havada kalmadığını, hemen hayata geçtiğini görünce ve bunların yarattığı etkiye tanık olunca, sosyal bilinçli liderler yetiştirmek için bu yoğun emeğin altına giriyorlar. Onlar da dünyada devrim yaratacak projelerin çıkmasını ve emeklerinin işe yaradığını görmekistiyor. Örneğin, görme engelliler projesinde olduğu gibi burada yetiştirdikleri sosyal bilinçli liderlerin; 150 bin engellinin kullandığıiki tane dünya birincilik ödülünü Türkiye’yegetiren bir projeyi hayata geçirdiğine şahit olduklarında, bağlılıkları daha da artıyor.

Haberin Devamı

- Öğrenciler girince üç yıl devam etmek zorunda mı?
Evet, ben ODTÜ işletmenin 2’nci sınıfındayken başvurdum YGA’ya. İlk girdiğimde haftada 3 saat ayırıyordum. 4’üncü sınıfta haftada 40 saat gönüllü zaman vakfetmeye başlamıştım. YGA’nın sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyordum. YGA’da önce “kendine liderlik” etmeyi öğreniyorsunuz, özgün liderlik yetkinliklerini içselleştiriyorsunuz. Sonra “ekibe liderlik” etmeye başlıyorsunuz. Ben en son 200 kişilik Ankara bölge ekibinin liderliğini üstlendim. Bu da büyük bir tecrübeydi. Hem hayal ortaklarından aldığınız mentorlukta, hem de ekip yönetirken çok şey öğreniyorsunuz. Sonra “projeye liderlik” var. YGA’daki önemlibir projede görev alıyorsunuz. Daha üniversite yıllarında başka hiçbir yerde alamayacağımız sorumluluklar üstleniyoruz. Hata da yapıyoruz. Her yıl YGA’da “hata oscarı” veriyoruz. Çünkü hata yapa yapa öğreniyoruz. YGA’nın bence en büyük farkı, bu “birlikte başarma” iklimi.

- Finansmanı kim sağlıyor? 
Üç farklı alan var; Turkcell, Yapı Kredi, Microsoft gibi stratejik ortaklarımızdan ve sponsorlarımızdan, bireysel bağışlarımızdan ve kendi projelerimizden sağladıklarımız sayesinde YGA kaynağını yaratıyor.

Egosu küçük, kalbi büyük zihni berrak, elleri hızlı

Burada mutluyum

Türkiye’de STK’da kariyer yapmak çok alışılmış bir şey değil. Özellikle ODTÜ mezunuysanız. Burada kariyer yapacağım deyince, arkadaşlarımdan “STK’da kariyer mi olurmuş?” gibi tepkiler geldi. Biz onu da değiştirmek istiyoruz. YGA’da 50 bin başvuru arasından seçilmiş 15 tam zamanlı ofis çalışanı bulunuyor. Benim de buraya gelmemin iki sebebi var. Anlamlı bir hayalin parçası olmak ve bu hayale inanan hem donanımlı, hem birlikte iş yapmaktan keyif aldığım benim gibi kişilerle birlikte çalışmak.

YGA’nın vizyonu nedir? 

İnsanların zihnindeki geleneksel liderliğin tanımını değiştirmek. Şu an “Liderlik nedir?” diye sorsanız, insanlar Lideri “güçlü, karizmatik, yalnız, tek başına karar veren” diye tanımlıyor. Biz bu tanımı “Birlikte keşfeden, birlikte karar veren, birlikte hayata geçiren liderler” olarak değiştirdik. YGA’da “Egosu Küçük, Kalbi Büyük” hayal ortaklarını rol model olarak gösteriyoruz ki, gelecekte lider olacak kişiler de onlara özensin. YGA’lılar bu değerlere sahip liderlerden mentorluk alıyorlar, onlardan öğrendiklerini sahada karar verirken ve sorumluluk alırken uyguluyorlar. YGA’da 2000 yılından bu yana liderlik kabiliyetleri sınıfta, seminerde değil; sahada projeler üzerinde gelişiyor. Üç yıl önce Harvard Business School dekanı da 21’inci yüzyılın sahada liderliğin yüzyılı olduğunu söyledi ve öğrencilerini dünyanın dört bir yanındaki şirketlere, STK’lara liderlik kabiliyetlerini geliştirmeleri için gönderdi. Harvard’ın 6 global partnerinden biri YGA oldu ve 7 Harvard öğrencisi Türkiye’ye geldi, YGA’da gönüllü çalıştı.

Hayal ortakları

Coca-Cola International Başkanı Ahmet Bozer, FİBA Holding YK Başkanı Hüsnü Özyeğin, Danışman Cem Kozlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Prof. Doğan Cüceloğlu, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, TAV Holding CEO’su Sani Şener, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, Harvard & MIT bilim insanı Prof. Mehmet Toner, Nef CEO’su Erden Timur, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, FİBA Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Özyeğin, SERA CEO’su Ozan Şener, ETİ Genel Müdür Yardımcısı Şule Şamlı, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmet Evyap, McKinsey Dünya Partner’ı Bengi Korkmaz, Yazar Bestekar Kerim & Selim Altınok, Yapı Kredi Yayıncılık CEO’su Tülay Güngen, Microsoft eski Genel Müdür yardımcısı Mustafa Çağan.

Zirve 21 Kasım’da

185 üniversiteden 50 bin başvuru arasından seçilecek 2500 “Egosu Küçük, Kalbi Büyük” lider adayı, 21 Kasım’da gerçekleşecek Haliç Kongre Merkezi’ndeki YGA Zirvesi’ne katılmaya hak kazanacak. Bu sene zirvede Doğan Cüceloğlu, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Toner, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcıları Cihangir Kavuncu ve Marco Iannaccone, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, YGA Kurucusu Sinan Yaman, YGA Başkanı Asude Altıntaş, YGA Girişimleri Başkan Yardımcısı Cihan Özalevli konuşmacı olacak. Öte yandan bu yıl YGA’da birçok ilk yaşandı.

* MIT’den dünya çapında bir ödül aldı.
* Stanford’da ve MIT’de YGA Seminerleri gerçekleştirildi.
* YGA’lı lise öğrencileri yeni bir güneş enerjisi teknolojisini Crowdsourcing ile kaynak yaratarak hayata geçirdi.
* YGA ofiste profesyonel olarak bir görme engelli çalışmaya başladı.
* YGA Zirvesi, Haliç Kongre Merkezi’nde yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!