Eğlenirken ders çalışmayı unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Eğlenirken ders çalışmayı unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2017 22:01

18 milyon öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. Bu sürede eğlenmek isteyenler için her yaşa uygun etkinlik bulunuyor. Kamp programları, sanat atölyeleri, tiyatro gösterileri bunlardan birkaçı. Sizin için bu aktiviteleri derledik. Ayrıca tatili verimli geçirmek için yapılabilecekleri bir uzmana sorduk.

Haberin Devamı

2016-2017 eğitim yılının ilk dönemi 20 Ocak’ta bitti. Bu süreci heyecanla bekleyen 18 milyon 43 bin 15 öğrenci, 6 Şubat’a kadar tatil yapacak. Yarıyıl tatili, biten dönemin yorgunluğunu atmak, başlayacak olana da psikolojik ve fiziksel olarak hazırlanmak için iyi bir fırsat. Ancak 15 gün gibi sınırlı bir zaman dilimi bilinçli kullanılmazsa, bu iki işlev de yerine getirilemez. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sibel Türküm, yarıyıl tatilini verimli geçirmek için yapılabilecekleri şöyle anlatıyor:

Günümüzde öğrenciler zamanı ders çalışarak, TEOG’a, üniversite sınavına hazırlanarak geçiriyor. Bu durumda tatil kavramını ve kullanma biçimini değiştirmemiz gerekiyor. Öğrencilere ve ailelerine düşen; zamanı hem yeni öğrenme, yaşantılarıyla bilgi kazanma, hem de dinlenme ve eğlenme açısından verimli biçimde kullanmak. Verimliliği sağlamak için öğrenciye özgü program yapın. Her öğrencinin öğrenme kapasitesi, başarı ve başarısızlık durumlarına yüklediği anlam, ilgisini toplama süresi ve dikkatini dağıtan faktörler farklı. Hem TEOG, hem de üniversite sınavı sınırlı zamana sahip ve sıralamayı gerektiriyor. Yani bunlarla sınanacak öğrencilerin sadece zengin bilgiyle donanmaları yetmiyor, diğerlerinden daha hızlı, daha az zamanda en az hatayla performans göstermeleri ve bu sırada yaşadıkları stres ve kaygıyı yönetebilmeleri gerekiyor. Öğrenciler bu şartlara uygun şekilde becerilerini geliştirmeli.

Haberin Devamı

YAŞ GRUBUNU DİKKATE ALIN

Dönem tatilini akademik sorumluluklarından tamamen uzaklaşma olarak değerlendiren öğrenciler, 15 gün bu çalışma temposundan vazgeçerlerse hızları, dikkat süreleri, performansları olumsuz etkilenir. Okul için ayırdıkları süreyi alternatif biçimde kullanma yoluna gidebilir; eksiklerini tamamlamanın, yeni bilgiler kazanmanın yanı sıra sinema, konser, arkadaş toplantıları ya da maket yapma, bilgisayar oyunları gibi etkinliklere vakit ayırabilirler. Bunları düzenlerken çocuk ya da ergenin taşıyabileceği yük sınırına dikkat edilmeli. Örneğin 6-9 ile 10-14 yaş arasındaki öğrencilerin dikkat süreleri, öğrenmeleri beklenen bilgi demeti, sınanacakları bilgi farklı. Yaş ilerledikçe, öğrenme yaşantıları zenginleştikçe dikkat süresi uzar, genç sahip olduğu bilgiyi yeni durumlara daha kolay aktarabilir.

Haberin Devamı

Aileler, çocuklarının özelliklerini iyi değerlendirerek hareket ederse, onları gelişim dönemlerinin üst sınırına çıkarabilir. Zorlanılan alanlardan kaçınmak doğal. Ama öğrenciler ve aileleri bu konuda dikkatli olup, eksiklikleri tamamlamalı. Bu noktada yine öğrencinin özellikleri dikkate alınmalı; biyolojik olarak üretkenlik saatleri ne zaman; sabah mı öğrenmeye daha açık akşam mı? Fiziksel ve psikolojik olarak daha az çabayla kaliteli öğrenme şansının olduğu saatten hemen önce yoğun sosyal etkinlik, yüksek sesli müziğin olduğu ortamda bulunma, ağır spor, yüksek ritimde dans, uzun saatler dikkat gerektiren bilgisayar oyunları gibi programlardan sonra zor gelen dersi, konuyu çalışmak ya da testi çözmek “Kendi ayağına çelme takmak!” gibi.

Haberin Devamı

KOMUTLARLA MOTİVE EDEMEZSİNİZ

Zor olanı yaptıktan sonra çocuğun, ergenin ödüllendirilmesi önemli. Öncelikle onları “ders çalış” komutlarıyla, “Bak el âlem nasıl çalışıyor” karşılaştırmalarıyla motive etmeye çalışmayın. Onlarda gözlediğiniz olumlu çabalar, özellikler, değişiklik ve gelişmelere ilişkin yapıcı geribildirimlerde bulunun. “Ahmet, geçen sene hatırlatmadan ödev yapmaya oturmuyordun ama bu yıl sorumluluklarını yerine getiriyorsun, çok memnun oluyorum” gibi ifadelerle, “Satranç oynarken zekânı kullanmana hayranım, bu matematik testinde de öncekilerden çok ileriye geçeceğine inanıyorum” gibi cümlelerle cesaretlendirin. Kaygı ve stresinizi bulaştırmayın, onlarla çatışma malzemesi yapmayın. Uygun dayanaklar belirterek sorunları çözün ve çocuklarınıza rehberlik edin. Bunları hayata geçirmek için kısa ya da uzun dönem tatilleri eşsiz ortamlar.

Haberin Devamı

TİYATRO ve MÜZİKAL

Canım Kardeşim Ankara’da

Canım Kardeşim ikinci müzikaliyle Ankaralı miniklerle buluşuyor. Murat Kürüz’ün yazdığı, Murat Ergür’ün yönettiği müzikalin konusu şöyle: “Galip bey ve eşi Lale hanım, kızları Mine ve Müge’nin eğlenmek, güzel zaman geçirmek için sadece bilgisayara mahkum olduklarını görünce çok üzülürler. Kendi çocukluk yıllarına geri dönüp Mine, Müge ve Mıncır için geçmişten günümüze kadar gelen Barış Manço gibi unutulmaz sanatçıları taklit ederek anlatırlar.” Etkinlik 29 Ocak saat 13.00 ve 15.00’te MEB Şura Salonu’nda.

Ilgın’ın maceraları sahnede

Ilgın’ın maceralarının anlatıldığı tiyatro oyunu ‘Mikrop ile Köpük’, 26 Ocak’ta İzmir Narlıdere AKM’de. Sena Karaman’ın yazıp, Erkan Gündüz’ün yönettiği oyunda, Ilgın’ın yere düşen elmayı ısırmasıyla yanında biten Bay Mikrop ve kurtarıcısı Bayan Köpük ile yaşadıkları macera anlatılıyor. Etkinlik, saat 11.00 ve 14.00’te gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Bursa’da bir ‘Küçük Prens’

Küçük Prens, Bursa Nilüfer Belediyesi Uğur Mumcu Sahnesi’nde miniklerle buluşuyor. 31 Ocak’taki etkinlikte dünyaca ünlü yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından kaleme alınan ‘Küçük Prens’ kitabı sahneye uyarlanıyor. Aynı zamanda dünyanın en çok satan 3’üncü kitabı olan eserde Küçük Prens’in gezegenlerde yolculuk yaparken yaşadıkları anlatılıyor. Tiyatro Bozok tarafından sahneye taşınan oyunun yönetmen koltuğunda Filiz Bozok oturuyor.

‘Türkiye’dir Burası’ müzikali

Çocuk müzikali ‘Türkiye’dir Burası’ 27 Ocak’ta Aydın’da. Çizgi karakterlerden oluşan Rafadan Tayfa topluluğu, Türkiye’yi müzikalle anlatıyor. Konusuna gelince; Akın, Türkiye’yi daha önce görmemiş birine anlatmak için Rafadan Tayfa ile eğlenceli bir maceraya çıkıyor. Müzikal, saat 13.00 ve 18.00’de Aydın Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Buluşlara tanıklık edeceksiniz

İş Sanat’ın geleceğin sanatseverleri için programına aldığı ‘Fantastik Hikâyeler Makinesi’ , ilk kez bu ay perde açtı. Can Yılmaz’ın kaleme aldığı, Serdar Biliş’in yönettiği oyun, minik izleyicileri uçağın mucidi Wright Kardeşler’den Hezârfen Ahmet Çelebi’ye, sinemanın mucidi Lumiere kardeşlerden taş devrine uzanan geniş bir zaman diliminde yolculuğa çıkarıyor. Oyunun meraklı kahramanı Ömer’e Ata Berk Mutlu hayat veriyor. Ömer, büyükbabasının hediyesiyle zamanda yolculuğa çıkacak ve tarihteki birtakım buluşlara hem tanıklık hem de müdahale edecek. Sevilen oyuncular Tuba Ünsal, İbrahim Selim, Sercan Badur, Yeliz Kuvancı ve Hayal Köseoğlu’nun canlandırmalarıyla çocuklara kahkaha dolu anlar yaşatacak oyunu 29 Ocak Pazar günü saat 15.00’te İş Sanat Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

SİNEMA

Moana

ABD yapımı animasyon film ‘Moana’ vizyonda. Disney’in çok sevilen animasyonlarına da imza atan John Musker ve Ron Clements’in yönettiği filmin konusu şöyle:
“Antik çağlarda Okyanusya’daki Güney Pasifik adalarında yaşayan bir genç kız olan Moana, kuşaklar boyunca denizlerde yolculuk etmiş bir ailenin temsilcisidir. Ailesine yardım edebilmek amacıyla maceralı bir yolculuğa çıktığında, hayran olduğu yarı-tanrı Maui ile işbirliği yapması gerekecektir.”

Pepee

Birçok çocuğun hayranı olduğu ‘Pepee’ beyaz perdede. Hüseyin Emre Konyalı’nın yönettiği animasyon film ‘Pepee: Birlik Zamanı’nın konusu ise şöyle:
“Pepee, dedesinin laboratuvarında ürettiği teknolojik sıcak hava balonu ile Türkiye semalarında kaybolur. Bu uçan teknolojik balon Pepee’yi önce Adıyaman-Nemrut, Urfa-Göbeklitepe ve en son ise Kapadokya’ya götürür. Pepee başına gelen onca işten sıyrılıp evine geri dönebilecek midir? Acaba gerçeği bulabilecek midir? En önemlisi sevginin ve bir olmanın ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlayabilecek midir?”

ATÖLYELER VE KAMPLAR

Sanat molası

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), yarıyıl tatilinde çocuklar için eğitici ve renkli atölye programları düzenliyor. Sömestr boyunca çocukları sanatla buluşturmayı amaçlayan ‘Çocuk Eğitimi Programları’na 2005-2010 doğumlu tüm çocuklar katılabiliyor. ‘Dinleme Sanatı’ atölyesiyle çocuklar müziği, doğayı, şehri ve kendilerini dinlemeyi öğrenecek. ‘Başyapıtım Ben’ atölyesinde ise çocuklar, sanatçıları başyapıtları üzerinden tanıyarak eserlerin ortaya çıkma süreçlerini keşfedecek, ardından da çeşitli oyunlar eşliğinde kendi başyapıtlarını hazırlayacak. ‘Dans Atölyesi’, ‘Bez Bebek Masalları Atölyesi’ de diğer seçeneklerden.
www.sakipsabancimuzesi.org

‘Dünyanın Parası’ İş Bankası Müzesi’nde

Türkiye İş Bankası 2011’den beri sürdürdüğü, yıl boyunca yapılan atölye çalışmalarına 15 tatilde de devam ediyor. İş Bankası Müzesi’nde gerçekleştirilen ‘Bütçe Tutum Tasarruf’, ‘Finansal Okuryazarlık’, ‘Müze Hatıram’, ‘Dünyanın Parası’, ‘Fiyat Keşif Laboratuvarı’ ve ‘Harçlığım Cebimde’ atölyeleri her yaştan öğrenciyle buluşacak. ‘Fiyat Keşif Laboratuvarı Atölyesi’nde, fiyatların nasıl belirlendiği, arz talep yasasının işleyişi aktif bir çalışmayla anlatılıyor. Türk parasının yanı sıra dünya paralarının da eğlenceli oyunlarla tanıtıldığı ‘Dünyanın Parası Atölyesi’nde 8-10 yaş çocukları paranın tarihi ve hayatımızdaki yeriyle ilgili üç boyutlu film izleyebiliyor. ‘Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ ile üniversite çağındaki gençlere temel ekonomik kavramlar tanıtılarak, finansal göstergeleri okuyabilme ve bütçelerini yönetme becerisi kazandırmak amaçlanıyor. Çocukların harçlıklarını nasıl iyi yönetebileceklerini pratik ve yol gösterici bilgilerle anlatan ‘Harçlığım Cebimde Atölyesi’nde de ilkokul 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine bilinçli bir alışveriş oyunla gösteriliyor. Atölyelere katılım ücretsiz. Öncesinde kayıt ve rezervasyon yapılması gerekiyor.
www.muze.isbank.com.tr

Çocuklar için 13 seçenek

Akbank Sanat, yarıyıl tatili boyunca eğlenceli ve yaratıcı atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. Yaratıcı dramadan oyuncak heykele, linol baskıdan mozaiğe konusunda uzman eğitmenler eşliğinde hafta içi ve gündüz saatleri seçenekleriyle yapılacak atölyelerle çocuklar eğlenirken öğrenme fırsatı da bulacak. Bu kapsamda Sarkis Su İçinde Suluboya Atölyesi (6-12 yaş), Sihirli Sanat Kolyemi Kendim Yaptım (6-14 yaş), Selfie Çiziyorum (6-14 yaş), Şirin Böcekler Atölyesi (8-12 yaş), Kağıttan Holograma (8-12 yaş), Ailece Mozaik Atölyesi (6-12 yaş), Oyuncak Heykel Atölyesi (7-14 yaş), Linol Baskı Atölyesi (9-14 yaş), Mozaik Heykel Atölyesi (7-14 yaş), Mini Mozaik Atölyesi (7-12 yaş), Sanatın Yapı Taşı: Oyun (7-14 yaş), Eller Kollar Artık Hepsi Heykeller (9-12 yaş) ve Ailece Mozaik Vazo Atölyesi düzenlenecek.
www.akbanksanat.com

Sanatçılarla birlikte üretecekler

İstanbul Modern Sanat Müzesi, yarıyıl tatilinde çocuklara sanat dolu bir program sunuyor. 7-12 yaş aralığındaki çocuklar 10.00-12.00 saatlerinde müze uzmanlarının yönetiminde, pazartesi Resimler ve Kostümler, salı Geleceğin Mimarları, çarşamba Mikroskoptan Resimler, perşembe Çamurdan Heykeller, cuma ise Duvar Ressamları adlı atölye çalışmaları yapacak. Sanat tarihi, tasarım, arkeoloji, mimari ve hatta kimya konularıyla sanat uygulamalarını buluşturan atölyeler, çocukları disiplinlerarası düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. 13.00-16.00 arası ise Sanatçı Atölyeleri’nde çağdaş sanatçı İsmet Değirmenci ile buluşan çocuklar boyama ve boyutlandırma teknikleriyle tanışacak.
0212 334 73 52

Uzayı keşfedecekler

Uygulamalı fen ve uzay bilimleri eğitiminin verildiği Uzay Kampı Türkiye’de öğrencilere astronomi bilgileri, içeriği yenilenen dijital yıldızevi filmiyle birlikte sunulacak. Katılımcılar, uzayın uzak noktalarından kendi gezegenimize doğru bir yolculuğa çıkarılacak. Filmde, katılımcılar evrenin hayal edilemez büyüklüğünü ve güzelliğini keşfederken uzay çalışmalarının günümüz teknolojilerine katkılarını öğrenecek. 9-15 yaş aralığındakilerin dahil olduğu 2 ve 5 günlük programların yanı sıra 7-11 yaş öğrencilerin ebeveynleriyle katılabileceği Aile-Çocuk Uzay Kampı programı da var. Programlar 22 Ocak’ta başlayıp 5 Şubat’a kadar devam edecek.

Bilişim öğrenecekler

Bilişim Garaj Akademisi’nin katkılarıyla KidzMondo Teknopark’ta sömestr kampı düzenleniyor. TeknoPark’ta 5-12 yaşındaki çocuklar için kodlama, mobil kodlama, 3D tasarım ve  robot tasarım olmak üzere dörtfarklı eğitim yer alıyor. Pogramla çocuklara, özgüven, problemi tespit etme ve çözme, analitik düşünme ve inisiyatif kullanma yetileri, yaratıcı bakış açısı kazandırılması hedefleniyor. 21 Ocak-5 Şubat arası her gün 1’inci seans 10.00-14.00, 2’nci seans 15.30-19.30’da olacak. 7 yaşını doldurmamış çocuklar KidzMondo’ya en az bir yetişkin eşliğinde giriş yapabiliyor.
0212 348 10 00

Pera Eğitim yarıyılda da renkli

Pera Eğitim, ‘Félix Ziem: Işık Denizinde Bir Gezgin’ ile ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ sergileri ve Suna İnan Kıraç Vakfı Koleksiyon sergileri kapsamında birbirinden farklı, eğlenceli ve sanat dolu atölyelere yarıyıl tatilinde de devam ediyor. 4-6 ve 7-12 yaş gruplarına yönelik geliştiren atölyeler, 24 Ocak- 5 Şubat tarihleri arasında çocukları bekliyor. Pera Eğitim koleksiyon sergilerinin yanı sıra süreli sergilerinden de ilhamla farklı yaş gruplarına yönelik birbirinden renkli ve yaratıcı atölyeler düzenliyor. Hazırlanan yirmi bir farklı atölyeyle çocuklar hem keyifli hem öğretici vakit geçiriyor. Tüm atölyelere katılım bedeli kişi başı 45 TL. 10 kişilik kontenjanı bulunan atölyelerin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir. Detaylı bilgi ve rezervasyon için: 0212 334 99 00 (4) egitim@peramuzesi.org.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!