Eğitim demek uyum demektir

Güncelleme Tarihi:

Eğitim demek uyum demektir
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 15:45

Özcan Mutlu 5 yaşında, işçi çocuğu olarak gittiği Almanya’da elektrik-elektronik mühendisliği eğitimi aldı. Kendi deyimiyle Alman eğitim sisteminin göçmen çocuklarına uyguladığı dışlayıcı politikalar nedeniyle, eğitim alanında uzmanlaştı. Siyasete de atılan Mutlu, Yeşiller Partisi üyesi ve milletvekili oldu. Partisinin Eğitim ve Avrupa Politikaları Sözcülüğünü üstlendi. Eğitime yönelmesinin nedenini ise, “Bence uyum iyi eğitimle olur. Aslında eğitim demek uyum demektir” sözleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

Özcan Mutlu, Kelkit’in bir köyünde 1968’de çiftçi çocuğu olarak dünyaya geldi. 5 yaşında, yakında okula başlama hayali kurarken babasından gelen haberle Almanya’ya gideceklerini öğrendi. “Çok üzüldüm, arkadaşlarımın hepsi okula başlayacaktı, ben ise hiç tanımadığım bir ülkeye göç edecektim” diyen Mutlu, uzun zaman köyündeki okulu ve orada kalan arkadaşlarını merak ettiğini söyledi.
5 yaşında bir çocuğun dilini bile bilmediği bir ülkeye taşınmasının, orada yaşamaya başlamasının kolay olmadığının da altını çizdi. Tabii bir de göçmen çocuğu olarak yabancı bir ülkede okula gitmenin yarattığı sorunlar var. Mutlu, Almanya’da eğitim hayatı boyunca yaşadığı sorunları ve aldığı kararlara etkisini şöyle anlattı:
“O dönemde göçmen kökenli bir öğrencinin yaşadığı tüm sorunları bizzat yaşadım. İlkokuldan elektronik mühendisi olana kadar eğitim sisteminin dışlayıcı ve özellikle de göçmen ve dar gelirli ailelerin çocuklarına şans tanımadığını gözlemledim ve yaşadım. Bu beni eğitim alanında sorumluluk almaya zorladı. Bence uyum iyi eğitimle olur. Aslında eğitim demek uyum demektir.”

Haberin Devamı

Siyasete tepeden inme gelmedim

Eğitim hayatını Berlin’de tamamlayan Mutlu, 24 yaşında Kreuzberg Belediye encümenliğine seçildi. 1996’da Almanya’da Türkçe-Almanca eğitim veren ilk devlet okulu olan Aziz Nesin İlkokulu’nun açılmasında önemli rol oynadı. 1999’da önce Alman vatandaşı, sonra da Yeşiller Partisi üyesi oldu. Partisinin milletvekilliği çağrısına olumlu yanıt veren Mutlu, Kreuzberg bölgesinden milletvekili seçildi ve Yeşiller Partisi’nin Eğitim ve Avrupa Politikaları Sözcülüğü’nü üstlendi. 13 yıldır da görevini sürdüren Almanya’nın Türkiye kökenli milletvekillerinden Özcan Mutlu, siyasete atılma nedenini şöyle açıkladı:
“Siyasete katılımın toplum için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden politikaya atıldım. Siyasete tepeden inme gelmedim, en aşağıda, semtteki çalışmalarla başlayarak bugünlere geldim. Bu süre içinde devamlı vatandaşın yanında oldum ve onların mecliste sesi olmaya gayret gösterdim. Çok sevdiğim mesleğim elektronik mühendisliğinden milletvekili seçildiğimden bu yana geçici olarak ayrıldım.”
Mutlu, “Neden Yeşiller Partisi?” sorusuna ise, “Çocukluğunuz ve gençliğiniz Kreuzberg’de geçince biraz olsun siyaset ile ilgileniyorsanız ister istemez yollarınız Yeşiller ile kesişiyor. Ayrıca, Yeşiller’in göçmenlere karşı samimi olmaları, en liberal göç ve uyum politikalarına sahip olmalarıydı beni Yeşiller’in üyesi yapan” şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

Almanya, PISA ile sınıfta kaldı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında eğitim alanında yapılan PISA araştırmasının Almanya’da yaşayan göçmen çocukların eğitimini de ortaya koyduğunu belirten Özcan Mutlu, bunun en önemli nedeninin ülkenin eleyici eğitim sistemi olduğunu savundu. Mutlu’ya göre, öğrenciler erken yaşta elenip eğitim kalitesi birbirinden farklı olan Gymnasium, Realschule, Gesamtschule ve Hauptschule türü okullara ayrılıyorlar. Aynı zamanda okulu herhangi bir diploma almadan terk eden Alman öğrencilerin oranı yüzde 11 iken, göçmen öğrencilerin oranı yüzde 30’lara yaklaşıyor. Başkent Berlin’deki iki Türk gencinden biri de işsiz geziyor.

Haberin Devamı

Eğitim sistemi göçmen çocukları yok sayıyor

Özcan Mutlu, göçmen çocukların eğitimdeki başarısızlıklarının en önemli nedeninin, Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğunun henüz her kesim tarafından kabul edilmemiş olmasına bağladı. Bu durumun ders kitaplarına da yansıdığını anlatan Mutlu, “Almanya’da yaklaşık 10 milyon, Berlin’de ise 400 bin civarında göçmen yaşıyor. Fakat eyaletlerin eğitim sistemleri göçmenleri genelde yok sayıyor. Açın okul kitaplarını müfredatları ve ders programlarını, kaçında Almanya’nın bir göç ülkesi olduğu belirtiliyor? Anaokulundan üniversiteye kadar göçmenlerin ihtiyaçları ve sorunları dikkate alınarak eğitim yapılmıyor. Üniversitede okuyan öğretmen adayları çok kültürlülük, farklı diller ve farklı dinler hakkında istisnalar hariç, eğitilmiyor” diye konuştu.
Özcan Mutlu, Yeşiller Partisi olarak meclise sundukları eğitim yasası ve reform paketi ile kalitesi düşük olan Hauptschule adlı okulların kaldırıldığını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!