Döner sermaye nedir? Nasıl hesaplanır? Döner sermaye nasıl kurulur?

Güncelleme Tarihi:

Döner sermaye nedir Nasıl hesaplanır Döner sermaye nasıl kurulur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 21:36

Döner sermaye başta devlet kurumları olmak üzere pek çok farklı işletme adına önemli bir yere sahiptir. Peki, Döner Sermaye nedir? Nasıl hesaplanır? Döner sermaye nasıl kurulur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Genelde birçok kişi tarafından bilinen ancak anlama tam olarak bilinmeyen durumlar içerisinde döner sermaye gelir. Bu durum hem işletmeler adına hem de Devlet üzerinden kurum ve kuruluşlar noktasında önemli bir yer taşır. Parasal olarak nakit bir kaynak olarak da anlatmak mümkündür.

 Döner Sermaye Nedir?

 Kamu kurum ve kuruluşların hizmet kalitesini artırmak amaçlı, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerin alınabilmesi için yapılan işlem için ticaret döner sermaye olarak bilinir. Bu durum özellikle kanun üzerinden ilgili izin ile birlikte gerçekleşir. Sonuç olarak elde edilmiş olan gelir ortak bir havuz içerisinde tutulur. Böylece devlet ya da işletmelerin ihtiyacı olan gerekli mal ve hizmetler bu şekilde elde edilen kazanç üzerinden sağlanır. Sıcak para olarak da bilinen bu yapı günümüzde özellikle devletler açısından önemli bir yere sahiptir. Tüm devlet ya da işletmeler iktisadi açıdan net kâr sağlamak için koklamış bu yapılar kapsamında değerlendirilir.

Haberin Devamı

 Döner Sermaye Nasıl Hesaplanır?

 Özellikle devletler üzerinden ele alındığı zaman öne çıkan döner sermaye için gerekli aşamalar kapsamında işlem gerçekleşir. Bu aşamalar doğrultusunda döner sermaye farklı kurum ve kuruluşlar kapsamında ele alınır.

 - Öncelikle ilgili kurum ve kuruluş üzerinden brüt ortaya çıkarılır.

 - Daha sonra bu brüt üzerinden gerekli olan farklı devlet kurumlarına bir yüzde hasılat payı ayrılır.

 - Kalan sermayenin yarısı ise ilgili kurumun katsayısı ile çarpılır.

 - Böylece ortaya çıkan tutarı geçmeyecek şekilde döner sermaye hesaplaması tamamlanmış olur.

 Yukarıda verilen hesaplama ile beraber döner sermaye elde edilir. Böylece ortak bir havuzda biriken döner sermaye, mal ve hizmet konusunda kurum ve kuruluşlar için kullanılır. Özellikle devletler için önemli bir yer taşıyan yapılar içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün. Tabii sadece yapılar değil aynı zamanda pek çok işletme konusunda da oldukça önemlidir.

 Döner Sermaye Nasıl Kurulur?

 Döner sermaye kurabilmek için öncelikle bir kanun ile ilgili izin gerekir. Bu kanun kapsamında daha sonra gerekli işlemler sırası ile sağlanır. Özellikle de gelir ve giderlerin sağlandığı bir ödenek sistemi kurulur. Böylece bu sistemde toplanan paralar amaca uygun olarak farklı kurum ve kuruluşlar için değerlendirilir. Yani mutlaka bir kanun izni gerektiren bir sistem olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu bağlamda kamu kuruluşlarında özel memur olan kişilerin maaşları döner sermaye üzerinden verilir. Özellikle devletin ödemelerini ve mal ile hizmeti yerine getirmesi noktasında döner sermaye günümüzde önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda işletmeler içinde bu durum yine ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

 Döner Sermaye Tutarı

 Devlet bünyesinde ilgili kurum ve kuruluş kapsamında ele alınan döner sermaye değişkenlik gösterir. Bu doğrultuda döner sermaye için kullanılan devlet kurumunun elde etmiş olduğu hasılatı bağlı şekilde hesap ortaya çıkar. Böylece cari varlıklardan cari borçlarını çıkarılması ile beraber kısaca döner sermaye tutarı elde edilir. Bu tutar amaca uygun olarak mal ve hizmet konusunda pek çok yerde kullanılır.

 Döner Sermaye Kurum ve Kuruluşlar

 Devlet bünyesinde hastaneler ve eğitim kurumları ile beraber pek çok alan döner sermaye olarak ön plana çıkar. Bununla beraber aynı zamanda işletmelerin farklı alanları da yine döner sermaye şeklinde değerlendirilir. Bu doğrultuda döner sermaye böylece mal ve hizmet alımı başta olmak üzere pek çok alanda etkin şekilde kaynak sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!