Doktor adaylarından ‘TUS’ta açık uçlu soru’lara karşı ‘açık uçlu mektup’

Güncelleme Tarihi:

Doktor adaylarından ‘TUS’ta açık uçlu soru’lara karşı ‘açık uçlu mektup’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2015 09:24

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) açık uçlu sorulara yer verilecek olması tıp öğrencilerinin tepkisini çekti. İnternet üzerinden çeşitli imza kampanyaları başlatan doktor adayları, ÖSYM’ye de mektup yazarak TUS’ta açık uçlu soru uygulamasının geri çekilmesini istedi. Adaylar, “Yazılan ifadelerin doğru veya yanlış anlaşıldığından nasıl emin olacağız” diye sordu.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin, 2013 yılında düzenlenen TUS’ta 6 yanlış sorunun mahkemece iptal edilmesini gerekçe göstererek yazılı sınav sistemine geçileceğini açıklaması tıp öğrencilerinin tepkisine neden oldu. Doktor adayları, açık uçlu soruların doğru anlaşılmayacağından endişe ettiklerini belirterek internet üzerinden çeşitli imza kampanyaları başlattı.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halkçı Sağlık Kulübü de, yeni sınav düzenlemesine karşı ÖSYM’ye 30 Ocak’ta “Açık uçlu mektup” gönderdi.
Mektupta hayata geçirilecek yeni uygulamaya karşı çıkılarak ÖSYM’nin yaptığı sınavlarla milyonlarca adayın hayatını belirlediği hatırlatıldı.

“TUS’TA AÇIK UÇLU SORU İSTEMİYORUZ”

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) başta olmak üzere kopya, şifre, yanlış soru gibi konuların gündeme geldiği belirtilerek ÖSYM’nin işleyiş sistemine yönelik eleştirilere ver verildi. ÖSYM’ye, “Yazılan ifadelerin doğru veya yanlış anlaşıldığından nasıl emin olabileceğiz?” diye soran tıp öğrencileri, kararın geri çekilmesini istedi. Mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:
“Binlerce kişinin sınavı okunurken objektif olunması imkansız. Bahsedilen soru şekillerine verilen cevaplarda herkesçe bilinen malum doktor yazısı nasıl değerlendirilecek? Yazılan ifadelerin doğru/yanlış anlaşıldığından nasıl emin olabileceğiz? Latince’nin çok yer kapladığı bilimimizde yanlış yazımlar nelere sebebiyet verecek? Tıp öğrencileri olarak, ÖSYM’nin sınav sistemini bu şekilde değiştirmesinin sonuna kadar karşısında olacağız. Aklımıza takılan yegâne soru TUS’ta soruların ucunun kime açık olduğudur. Bizler, Tıp fakültesi öğrencileri olarak TUS’ta açık uçlu soruların sorulmasını istemiyoruz. ÖSYM’den talebimiz bu uygulama girişimini geri çekmesidir.”

Haberin Devamı

5 GÜNDE 11 BİN İMZA

Öte yandan sosyal meyda da “#ösymTUSUyeme” etiketi ile karara karşı kampanya başlatıldı. Facebook ve Twitter’da grup kuruldu. Ayrıca ‘TUS’da Açık Uçlu Soruya Hayır’ başlığı ile Change.org internete sitesinde ‘14 Mart Tıbbiyeliler Derneği’ tarafından başlatılan imza kampanyasına, 2 Şubat Pazartesi gününe öğlene kadar yaklaşık 11 kişi destek verdi.

Haberin Devamı

TIP ÖĞRENCİLERİ ÖRGÜTLENİYOR

İstanbul Tıp Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi ve Halkçı Sağlık Kulübü Başkanı Mert Savcı da, ”Öğrenciler, akademsiyenler bu uygulmaya karşı arkadamızdalar. İkinci sınıf olmama rağmen ben de 2 yıl boyunca test tekniğine çalıştım, torpil endişesi de taşıyorum. Uzun yıllar bu sınava hazırlanmış olanların emeği boşa gidecek. Test sınavına güvensizlik duyarken yazılı sınava nasıl güveneceğiz? Geleceğimizden endişeliyiz. Diğer üniversitelerin tıp fakülteleri öğrencileriyle birleşerek örgütleneceğiz. Uygulamanın geri çekilmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Doktor adaylarından ‘TUS’ta açık uçlu soru’lara karşı ‘açık uçlu mektup’
Mahkemelik olan 2013 TUS yerleştirme sonuçları internette

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!