Diş hekimliği adaylarına uzmanından öneriler

Güncelleme Tarihi:

Diş hekimliği adaylarına uzmanından öneriler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 10:33

Diş hekimliği, istihdam oranı yüksek mesleklerden biri. Ancak yoğun bir eğitim programına sahip. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Ak, bu alanda kariyer yapmak isteyen gençlere, kendilerini yoğun ve yorucu bir eğitimin beklediğini bilmeleri gerektiğini söylüyor. Ancak Prof. Dr. Ak’a göre, belli şikayetlerle gelip sonra gülerek çıkan hastaları görmenin verdiği mutluluk buna değer. İşte adaylara önerileri.

Haberin Devamı

Diş hekimliği adaylarına uzmanından öneriler
Mesleğinizin zorlukları neler?
- Toplumda diş hekimlerine karşı oluşmuş korku ve kaygı yaygın. Bu önyargıyı kırmak, hastalarla iletişim kurup tedaviyi tamamlayabilmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Sağlık alanının genelinde olduğu gibi hata yapıldığında tolare edilmesi zor. Hata yapmamak için uğraşmanın oluşturduğu stresle başa çıkıp konsantre çalışmak ve yapılan işe hâkim olmak başarıyı getiriyor.

En keyifli yanları ne?
- Sağlığı ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik olduğundan iyi ilişkiler kurabilmek, güven kazanabilmek mesleki açıdan çok önemli. Diş hekimi, yaratıcılığıyla sanatçı, el becerisiyle zanaatkâr, hastanın korkusunu giderdiği için psikolog ve diş-diş eti hastalığını tedavi ettiği için hekimdir. Toplumda saygınlık görmesi, kolay iş bulma imkânı nedeniyle itibar görüyor. Maddi olanakları ortalamanın üzerinde. İş saatleri daha insiyatifli ve esnek. Çoğu hastamızın belli şikâyetlerle gelip kliniklerden gülümseyerek ayrılmalarına ve sosyal hayatlarındaki mutluluklarına tanıklık etmemiz, mesleki tatmini ve hayata olan farkındalığımızın artmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Eğitim sürecinden bahseder misiniz?
- Hem teorik bilgi hem de pratik yetkinlik önemli. Lisans eğitimi beş yıl. Pratik uygulamaların ağırlıkta olduğu yoğun bir eğitim programı var. İlk iki yıl temel tıp dersleri veriliyor. Öğrenciler, el becerilerini geliştirecek ve ağız-diş morfolojisini uygulayarak öğrenecekleri dersleri de alıyor. Son iki yılda ise mesleki ağırlıklı teorik derslerin yanında hasta başındaki pratik uygulamalar ağırlık kazanıyor. Beş yıllık eğitimin sonunda teorik ve pratik sınavlarını başarıyla tamamlayan öğrencilere diş hekimi diploması veriliyor.

Bu bölümü seçmek isteyen gençlere neler önerirsiniz?
- Yoğun ve yorucu bir lisans döneminin kendilerini beklediğini bilsinler. Diş hekimliği sosyal ve çok yönlü bir meslek olduğundan yoğun bilimsel eğitimin yanı sıra kültürel anlamda da kendilerini geliştirsinler. Beş yıllık eğitim döneminde mesleki ve kültürel anlamda gelişmek için çabalamalarını ve bu çok yönlülüğü kendilerine bir disiplin haline getirmelerini tavsiye ederim.

BAKMADAN GEÇME!