Dionysos kimdir? Dionysos şenlikleri ve bayramları nedir

Güncelleme Tarihi:

Dionysos kimdir Dionysos şenlikleri ve bayramları nedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2020 01:50

Dionysos, bahar çiçeklerinin, çam ağaçlarının, asma yapraklarının yani kısaca doğada bulunan ve insan yaşamına yön veren her şeyin tanrısı olarak bilinir. Aynı zamanda Attis, Osiris, Adonis gibi mevsim geçişlerini kişiliği ile hissettiren bir tanrıydı. İşte, Dionysos hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

Athena, Hera, Zeus, Posedion ve Apollon gibi mitolojide önemli bir yere sahip olan tanrıları da içinde barındıran Dionysos, Antik Yunan dinidir.

 Dionysos Şenlikleri ve Bayramları Nedir?

 Dionysos için her mevsim geçişinde bayramlar ve şenlikler düzenleniyor. Dionysos için düzenlenen şenlikler ve bayramlar insan ve doğa ilişkisine yöneliktir. Bu bayramlar dişi, erkek ayrımı gözetmeksizin kendi başına bırakılmışlık içinde düzenlenir. Kuşakların dalgalanmaları ve her ailenin bağlı olduğu gelenek kurallarını aşarak ağırbaşlılık bilmez.

 Dionysos’a tapan Yunanlılar aynı zamanda dramayı da önemli ölçüde geliştirmeyi başarmıştır. Dionysos için düzenlenen tören ve şenlikler müzikli dramatik gösteriler şeklinde gerçekleşir. Bu şenlikler için 40 gün boyunca fermante edilmiş şaraplar getirilir, drama ve müzikaller gerçekleştirilirdi. Bu sayede antik Yunan tiyatrosunun da ilk adımları atılmış oldu. Dionysos tüm dünyayı gezerek asma yaprakları toplar ve şarap yapardı.

Haberin Devamı

 Dionysos Kurucusu ve Öncüleri Kimdir?

 Dionysos doğayı ve insanı etkileyen bir tanrıdır. Bu nedenle böyle bir durum bulunmuyor.

 Dionysos Özellikleri

Dionysos onuruna düzenlenen törenler sayesinde drama gelişti ve klasik dönem Yunan tiyatrosu kurulmuştur.

Dionysos inancı, bireysel kişiliği daha yüce bir varlığa dönüştürme eğilimine sahipti.

Antik Yunan mitolojisine göre, Dionysos, Thebai Kralı Kadmos’un kızı Semele’nin Zeus’tan olan oğluydu. Hera bir gün Semele’yi kıskandığı için bit gün kılık değiştirip yanına gelir.

Dionysos’un en bilindik şenlikleri kır Dionysos’uydu. Cinsellik, şarap, üzüm ve asma ise şehvetin sembolüydü.

Dionysos festivalinin en önemli özelliği, phallophoros ismindeki taşıyıcı kişi olan devasa büyüklüktedir ahşaptan yontulan phallos’u festival boyunca gezdirmeseydi.

Üremede bereketi arttırdığına inanılan bakkhalar tarafından genellikle phalloslar toprağa dikilir ve bu sayede phalloslar’ın toprağı dölleyip bereketini arttıracağı düşünülürdü.

 Dionysos Sanatçıları

 Dionysos festivallerine dair en doğru bilgiler Aristophanes’in “Kömürcüler” isimli eserinde büyük bir titizlikle işlenmiştir.

Haberin Devamı

 Dionysos Eserleri

 Dionysos, antik Yunan kültüründe dramanın gelişmesine büyük bir katkıda bulunmuş ve antik Yunan tiyatrosunun temellerini oluşturmuştur. Doğa ile insanı ilişkilendiren bu tanrı için düzenlenen festivallerde çeşitli müzikli etkinlikler ve dramalar düzenlenirdi. Bu da tiyatronun gelişmesinde önemli bir katkı sağladı. Drama kültürü Dionysos törenleri ile yerleşmeye başladı. Üzüm ve şaraplar uzun çabalar sonucunda üretilir ve bu festivallerde yerini alırdı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!