Determinant hesaplama nasıl yapılır? 2x2, 3x3 ve 4x4 determinant nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

Determinant hesaplama nasıl yapılır 2x2, 3x3 ve 4x4 determinant nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 19:53

Determinant kelimesi Matematik için kullanılmaktadır. Birden fazla sayıyı hesaplamak ve çözümlemek için determinant hesaplamasından yararlanılmaktadır. Belirli bir formülü bulunmaktadır. Bu formülü sayesinde zor gibi gözüken işlemler kısa sürede ve doğru bir şekilde çözülmektedir. İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

 

 Determinant, Matematik için kullanılan bir fonksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Matematikle bulunan kare sayılar determinant ile hesaplanmaktadır. Determinant formülleri ile karışık işlemlerin çözümü yapılabilmektedir. Özellikle cebir işlemlerinde aranan bir fonksiyondur.

  Determinant Nedir?

  Determinant, çok fazla sayıyı aynı anda hesaplamaya yarayan bir fonksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Pek çok denklem determinant yöntemi ile çözüme kavuşturulmaktadır. Zor hesaplamaları kolay bir hale getirdiği bilinmektedir.

  Matematikte doğrusal olan denklemler bulunmaktadır. Bu doğrusal denklemlerin çözülmesi gerekmektedir. Çözümleri ise determinant fonksiyonu ile yapılmaktadır. Aynı zamanda günlük hayatta da oldukça işe yarayan bir fonksiyondur. Günlük hayatımızda matematiğe ihtiyacımız olacağı söylenmektedir. Özellikle öğretmenler tarafından oldukça sık duyulmuştur. Determinant fonksiyonu da bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

  Determinantın Matematiksek Tanımı Nedir?

  Matematik denklemlerinde n isimli sayılar bulunmaktadır. Bu n isimli sayılara determinant denmektedir. Determinant olarak geçen bu sayıların belirli bir karşılığı bulunmaktadır. Bu sayılar aynı zamanda bir gerçek sayıya denk gelmektedir. Bu şekilde determinant fonksiyonu ortaya çıkmaktadır.

  Determinant Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Matematikte kare sayıları bulunmaktadır. Bu kare sayıları bir sayının üst köşesinde bulunmaktadır. Bu sayılar hesaplanırken determinant fonksiyonundan yararlanılmaktadır. Kare sayılara aynı zamanda matris denmektedir. Determinant fonksiyonu ve matris arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.

  Bazı sayılar determinant olabilirler. Bazı sayılar ise kare sayılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Determinant sayılar ile kare sayılar eşleşmektedir. Bu da her determinant sayının bir kare sayı ile eşleşmesi anlamına gelmektedir. Buna da matris determinantı denmektedir. Determinant sayı pozitif veya negatif olabilmektedir. Aynı zamanda sıfır sayısına da karşılık gelebilmektedir. Ancak bunlar hesaplama konusunda pek önemli değildir. Değeri her zaman bir sayısına karşılık gelmektedir. Siz de bu sayıyı bazı determinant formülleri ve kuralları ile çözümlemeye çalışırsınız.

Haberin Devamı

  2x2 Determinant Nasıl Hesaplanır?

  2x2 determinantını bulmak için öncelikle sayının olduğu köşegene bakmak gerekmektedir. Gördüğümüz köşegendeki sayıları çarparak çıkan sonucu bir kenara yazmalıyız. Daha sonra diğer köşegene geçmeliyiz. Burada da gördüğümüz köşegen sayılarını çarpıp bir kenara yazmalıyız. Her iki çarpım sonucunu bir arada yazarak 2x2 determinantını bulmaktayız. Tüm bunları yaparken satırları dikkate almalıyız. Elinizde olan satırlarda sıfır sayısını görmeniz mümkündür. Eğer sıfırın veya sıfırların olduğu bir yerden başlarsanız hızlı bir şekilde sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır.

  3x3 Determinant Nasıl Hesaplanır?

  3x3 determinantı hesaplarken satırları dikkate almaktayız. Burada var olan satır sayıları bize yol göstermektedir. İlk iki satırı alt satırlara yazmaktayız. Daha sonra tekrar köşegene dönmeliyiz. Köşegeni meydana getiren sayıları aynı 2x2 determinantı gibi çarpmalıyız. Daha sonra köşegenin diğer tarafında geçerek buradaki sayıları da aynı şekilde çarpmalıyız. Tüm bu sayıları sağ kısma not etmeliyiz. Bunu köşegenin tüm köşeleri için tekrarlamalıyız. Ancak sağa yazdığınız sonuçlara bir isim vermelisiniz. Çünkü hesaplamalar aynı zamanda sol tarafa da yazılmaktadır.

Haberin Devamı

  4X4 Determinant Nasıl Hesaplanır?

  4x4 determinant hesaplanırken diğer hesaplamalar gibi bir yöntem seçilmektedir. Bu da satır seçimi yapmak olarak karşımıza çalışmaktadır. Öncelikle bir satır seçmemiz gerekmektedir. Bu satırdaki tüm sayıları çarpıp bir kenara yazmalıyız. Ancak bunu yaparken satırdaki tüm sayıları kendi karesi ile çarpmamız gerekmektedir. Eğer kolay bir şekilde sonuç elde etmek istiyorsanız sıfır sayısının olduğu bir satır ile işe başlayabilirsiniz. Bu size daha hızlı bir sonuç verecektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!