Dershanelerin kapatılması ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Dershanelerin kapatılması ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 19:33

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 7 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, “Dershaneler konusu ailelerle, öğrencilerle, dershanecilerle, bütün paydaşlarla yeniden görüşülerek Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak” dedi.

Haberin Devamı

Günlerdir kamuoyunun gündeminde olan dershanelerin kapatılması ertelendi. Bugün 7 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, Bakanlık bünyesinde yapılması gerekenleri ve dershaneler konusunda bir sunum yaptığını belirtti. Arınç, dershaneler konusunun bütün paydaşlarla ele alınıp, yeniden Bakanlar Kurulu’na taşınacağını beilrterek, şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, özellikle MEB’de yapılması gerekenler ve dershaneler konusunda bir sunum yaptı. Arkadaşların soruları, önerileri ve eleştirileri ile daha da zenginleştirilerek, dershaneler konusunda halka yanlış aksedilen bilgilerin olduğu sonucuna varıldı. Dershaneler konusunda öğrencilerin, ailelerin, dershane temsilcilerinin, bütün paydaşların görüşleri alınarak tekrar görüşülmesi konusunda bir görüş birliğine vardık.”

Haberin Devamı

İlave tedbire ihtiyaç kalmamalı

Başbakan Yardımcısı Arınç, “Türkiye’de özel teşebbüs hürriyeti söz konusu, bu hürriyet varken neden kapatılmaya çalışılıyor?” sorusuna ise, bu konunun bütün boyutlarıyla ele alındığını, hükümetin taraflı hareket etmediğini belirterek cevap verdi. Arınç şunları söyledi:
“Bu iş bütün boyutları ile tartışıldı. Bu konuda taraflı hareket etmiyoruz. Biz hükümet olarak dershane gerçeğini biliyoruz. Binlerce öğretmen var, öğrenci var. Ancak elimizde yazılı metinler var. Zannediyorum 1996-2007 arasında 7, 8, 9’uncu kalkınma planında dershanelerin özel okula dönüştürülmesi ve eğitime katkıda bulunması konusu ele alınmış. O zaman itirazlar yapılmamış.
Bu hükümet 11 yıl içinde eğitime öylesine güçlü bir destek verdi ki, biz 11 yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini birinci sırada kabul eden bir hükümetiz. Eğitime yüzde 100 destek kampanyası kapsamında sadece Bursa’da hayırseverlerin eğitime kazandırdıklarının tutarı 325 milyon lira.

Bazı okullarda açılışlara gittim, kendi torunumu okula götürdüm. Anaokulundan başlayarak lise sona kadar 16 milyon öğrencimiz var. Bu Avrupa’nın 4-5 ülkesinin nüfusu kadar. Bugün 800 binden fazla öğretmen ve 500 bin derslikle hizmet veriyoruz. Sınıf mevcutlarının 30 öğrenciyi aşmamasına özen gösteriyoruz.

Haberin Devamı

Eğitim ekipmanlarını arttırıyoruz. Eskiden dershanelere duyulan ihtiyaç eğitim sistemindeki aksaklıklar nedeniyle çocuklarımızın gerçeğiydi. Artık yüzlerce dersliğimiz var, özel okullarımız var. Artık ilave bir tedbire ihtiyaç kalmamalı. Çocuklarımız ve aileleri birtakım masraflar yapmaktan kurtulmalılar. 4+4+4 olarak yeni bir sisteme geçtik. Bu sistem ciddi bir şekilde uygulanırsa, yeni seçmeli dersler, ders programlarıyla öğrenciler arasındaki katsayı farkını da kaldırarak dershaneler bir ihtiyaç olmaktan çıkar diye düşünüyoruz. Özel okulların teşvik edilmesi devletin üzerindeki kamu yükünün üzerinden alınarak eğitim hizmeti vermesi yönündeydi çalışmalarımız. Dershaneler ellerindeki birikimleri bir okula dönüştürmek suretiyle devletin destekleyeceği bir kurum olabilirler. Bu bizce doğru bir karardır. Ama bu noktada dershanelere, öğrencilere zarar vermemeliyiz. Özel okula dönüşmek isteyenlere arsa, vergi, kontenjanları boş kalırsa o kontenjanlara masraf verilmesine kadar bir sürü tedbir almamız gerekiyor. Bugün basında da kamuoyunda da birçok insan endişe içinde. Bunda bir kısmı da doğru. Bütün Türkiye içindeki dershanelerin kendi alanında başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama bir masraf gerektiriyor. Çocuklar neden okuldan başka bir desteğe ihtiyaç duysun konusu da bizim için önemli. Dershaneden dershaneye, sınavdan sınava niçin koşturalım. Sayın Başbakanımız, Milli Eğitim Bakanımıza talimat verdi, bu konuda kim ne söylüyorsa dinlenecek, biz hükümet olarak karşılayıp karşılayamayacağımıza bakacağız. Ondan sonra kamuoyunun karşısına çıkacağız. Bu Türkiye’nin lehinedir. Eleştiride bulunanların eleştirisine saygı duyuyorum. Haklı olanların da, maksatlı olanları kendi içinden çıkarması gerektiğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

Daha önceki takvimleri dikkate almayın!

Bülent Arınç, “Dershanelerle ilgili karar yıl sonuna kadar yetişir mi?” sorusuna ise, “Hiçbir takvim yok. Sayın Bakan çalışmasını bitirir. Bakanlar Kurulu’na sunar. Gerekli çalışmalar yapılır. Bizden bir takvim beklemeyin ve daha önce verilen tarihleri de dikkate almayın” şeklinde cevap verdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, etüt merkezlerinin ve okuma salonlarının da kapatılacağı konusunun doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Etüt merkezlerinin kapatılacağı doğru değil. Etüt merkezleri ve okuma salonları konunun içinde değil. Dershanelerin, özel okullara dönüştürülmesi konusunda teşviklerimiz olacak. Bu eskiden beri var. 2008’den beri konuşuluyor. Belki açık liselere, açık ortaokullara dönüşecek bir sistem de kurulur. Yüreğinizi soğutun. İnşallah güzel bir sonuç olacak.”

BAKMADAN GEÇME!