Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 11:23

Türkiye’nin ilk ve tek medya lisesi Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi törenle açıldı. 5 Haziran’da uygulanacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından tercih döneminde ilk öğrencilerini kabul edecek olan okul, Türkiye’nin en büyük medya grubu Demirören Medya’nın içinde eğitim verecek. İstanbul’da Demirören Medya Center’da Milli Eğitim Bakanlığı ile Demirören Medya A.Ş arasında imzalanan protokolle Demirören Medya Dijital Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulumu için de ilk adım atıldı.

Haberin Devamı

Gazetecilik ve Radyo- Televizyon olmak üzere iki bölümü olan Demirören MTAL’in açılış töreninde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ile Bakan Özer’in eşi Nebahat Özer ve Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören yer aldı. Törene ayrıca Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in yanı sıra Milli Eğitim bakanlığı bürokratları ile medya yöneticileri katıldı.

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
‘TARİHİ BİR GÜN OLDUĞUNA İNANIYORUM’
Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi:
Milli Eğitim Bakanlığı ile Demirören Medya arasındaki iş birliği neticesinde Türkiye’de ilk ve tek olan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılış töreninde aslında iki tane ilk yaşıyoruz. İlki yapmış olduğumuz iş birliği neticesinde Türkiye’nin ilk ve tek medya lisesini açtığımız gibi mesleki eğitim merkezi alanında da medya sektörünün içindeki ilk eğitim merkezini açıyoruz. Dolayısıyla bugünün mesleki eğitim alanında kırılma noktası öneminde tarihi bir gün olduğuna inanıyorum.
Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
‘YILLARDIR YAPMAK İSTEDİĞİMİZ ŞEYİN VÜCUT BULDUĞU LİSE’
Yılardır bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitim alanında yapmak istediğimiz şey burada somut bir şekilde kendini gösteriyor. Yetişmiş insan kaynağının bu insan kaynağına ihtiyaç duyan şirketin içinde yetişeceği bir okulun daha açılışını yapıyoruz. Mesleki eğitim çok zorlu süreçlerden geçti. 1999’daki katsayı uygulamasından sonra mesleki eğitim inanılmaz maliyetler ödedi. İş gücü piyasasının 'aradığım elemanı bulamıyorum' sözü bu semalarda yankılandı. Biz de katsayı uygulamasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreci toparlamak için büyük gayret gösterdik. En son atmış olduğumuz önemli adımla işverenlerin, iş gücü piyasasına yön verenlerin aktif olarak katılımını sağlamaya çalışıyoruz. Öncü kurumlarla işbirlikleri yapıyoruz. Biz Bakanlık olarak özel sektörle birlikte tüm süreçleri birlikte planlamak programlamak durumundayız. Bu atmış olduğumuz adımlarla sektörün tüm temsilcileriyle artık müfredatı birlikte güncelliyor, öğrencilerin işletmelerdeki beceri eğitimini birlikte planlıyoruz. Mesleki eğitimin kalitesi için çok kritik olan mesleki alan ve atölye öğretmenlerinin iş gücü piyasası, iş başı eğitimi veren mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlıyoruz. İşte bunun en somut vücut bulduğu lise, açılışını yaptığımız bu lisedir.
Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
‘TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI ÖĞRENCİLERİNİN GELDİĞİ OKULA DÖNÜŞECEK’
Katsayı uygulamasının aslında algı ile ilgili olumsuz yansımasından sonra en kalıcı etkisi akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşması oldu. Giderek mesleki eğitim, hiçbir yere gidemeyenlerin zorunlu olarak gittikleri bir okul türüne dönüştü. Sektör temsilcileriyle attığımız adımlar bu algıyı tam tersine dönüştürdü. Artık mesleki eğitimde yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alan okullarımız var. Ben inanıyorum ki Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de Türkiye’nin en başarılı öğrencilerin geldiği bir okula dönüşecek.
Biz mesleki eğitimdeki üretim kapasitesini ve öğrencilerin yaparak, üreterek öğrenme kabiliyetlerini artırmaya çalıştık. Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde 2021’i 1 milyar 162 milyon liralık gelirle kapattık. Artık meslek liseleri üretiyor, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını çok kaliteli bir şekilde karşılıyor.
Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
‘55’İNCİ AR-GE MERKEZİ KURULUYOR’
Mesleki ve teknik liselerdeki faaliyetlerimizi bir adım daha ilerlettik ve artan üretim kapasitesini fikri mülkiyetle buluşturduk. Fikri mülkiyet, patent, marka, faydalı model tasarım alanı bir ülkenin gelişmişliği ile doğrudan bağlantılı bir alandır. Mesleki okullarımızın içinde 54 tane Ar-Ge merkezi kuruldu. Burada da bugün 55’inci Ar-Ge merkezi kuruluyor. Bunun müjdesini de buradan vermek istiyoruz. Artık mesleki eğitimin başarı hikayeleri konuşulmaya başlandı. Biraz sonra imzalayacağımız protokol ise mesleki eğitim merkezleri ile ilgili. Türkiye’deki mesleki eğitim merkezleri haftada 1 gün okula, 4 gün işe gidilip eğitim alınan bir eğitim modeli. Dolayısıyla istihdam edilebilirliğin en yüksek olduğu mesleki eğitim türü.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERİMİZİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ
Açılışa ev sahipliği yapan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Bugün Türkiye’de medya sektörü için büyük anlam taşıyan bir gün. Bildiğiniz gibi medya bir ülkenin en önemli güçlerinden biridir. Bugün sektörün kalbinde ve tüm imkanlarıyla birlikte kapılarını açan okulumuz, doğru, ilkeli, dürüst basının geleceğini oluşturacaktır. Okulumuzu son derece kısa bir sürede büyük bir titizlikle emekle eğitime hazır hale getirdik. Eylül 2022’de öğrencilerimizle birlikte eğitime başlayacağımızın müjdesini büyük bir gururla veriyoruz. Okulumuzda öğrenim görme şansı yakalayacak olan başarılı öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
BAŞARILI ÖĞRENCİLERE BURS VE İSTİHDAM OLANAKLARI
Çünkü biliyoruz ki onlar dünya standartlarına eğitim verecek lisemizden mezun olduklarında, kurumumuzda çalışan donanımlı ve yetkin medya profesyonelleri olacaklar. Öğrencilerimiz ilkeli ve dürüst haberciliği, kurumumuzda çalışan duayen isimlerden öğrenecekler. İleri seviye İngilizce eğitimi sayesinde yabancı medyayı okuma becerisini edinecekler. Henüz lise çağındayken deneyim kazanacaklar. Başarılı öğrencilerimize burs, staj ve istihdam olanakları sağlayacağız.

Haberin Devamı

DİJİTAL DÜNYANIN KAPILARINI AÇIYORUZ
Atılan önemli adımlardan biri de Demirören Medya Dijital Mesleki Eğitim Merkezi’nin protokolünün imzalanması. Burada gençlerimize ve yetişkinlere dijital dünyanın kapılarını açıyoruz. Sertifika programını tamamlayanlar arasında işe alım kriterlerini tamamlayanları Demirören Medya bünyesine katacağız. Müfredatımız medyanın duayen isimleri tarafından bakanlık iş birliğiyle oluşturuldu. Medya alanında yeni bir meslek sahibi olmak isteyen farklı alanlarda kendisini geliştirmek ve kariyer çizmek isteyen kişiler için Demirören Medya Mesleki Eğitim Merkezi önemli bir fırsat olacak. Hem mesleki ve teknik Anadolu lisemiz hem de dijital mesleki eğitim merkezimiz sektörün en önemli ve donanımlı profesyonellerini yetiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda geleceğini de şekillendirecektir. Çağımızın en büyük sorunlarından biri bilgi kirliliği. Bizler doğru haberin kaynağını oluşturacak dürüst ve etik profesyoneller yetiştirerek sektörü iyileştireceğimizi biliyoruz ve buna inanıyoruz.”

Haberin Devamı

ÇOK DEĞERLİ BİR EKOSİSTEM
Törende konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de“ Göreve yeni gelmiş ve 39 yaşında bir belediye başkanı olarak şunları söyleyebilirim; bizler adına da çok kıymetli bir gün. Bu okul, öğrencilerin teorik eğitimin yanında pratik eğitim de almasını sağlayacak bir ekosistem olacak. Bir tarafta da medya temsilcilerinin gençlerin enerjisinden sinerjisinden faydalanarak yeni bakışı elde etmelerine de vesile olacak. Bizler de bu belediyenin başkanı, ferdi olarak çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.

BAKAN ÖZER: BURADA ÖĞRENCİ OLMAK İSTERDİM
Konuşmaların ve imza töreninin ardından kurdele kesilerek Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer okulun 15 öğrenci kapasiteli sınıflarını gezdi. Bakan Özer ve eşi Nebahat Özer, Demirören Medya Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi Revna Demirören ile Demirören Medya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay sıralara oturan ilk isimler oldu.
Böyle bir okulda öğrenci olmanın şans olduğunu, “Bu okulda öğrenci olmak isterdim” sözleriyle dile getiren Bakan Özer sınıftaki konuşmasında “Bu okulun, sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp, dünyaya da insan kaynağı ihraç edilmesi konusunda önemli bir işlev göreceğine inanıyorum. Gerçekten de böylesine imkanlarla, buradaki duayen ustalarla, bu teknolojik altyapının olduğu bir mekanda eğitim görmek çocuklarımıza farklı alanlarda da yetişmeleri için önemli fırsat sağlayacak. Demirören ailesine ve bu süreçte çok emeği olan Demirören Medya Eğitim Projeleri Grup Direktörü Nuran Çakmakçı’ya da teşekkür ediyorum” dedi.

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı
ÖĞRENCİLERLE MASA TENİSİ VE SATRANÇ OYNADI
Okulu gezmeye devam eden Bakan Özer sınıfların ardından öğrencilerin gelişmiş teknolojiye sahip kameralarla uygulama yaparak ve çalışarak öğrenecekleri, ‘uygulama atölyesi’ni inceledi. Daha sonra öğrencilerin ders arasında rahatlaması ve kaliteli vakit geçirmesi için hazırlanan ve içinde masa tenisi, satranç, bilardo, langırt gibi oyunların yanı sıra dinlenme alanları da bulanan ‘sosyal alan’da, Hayriye Kayraklı Ortaokulu öğrencileriyle masa tenisi ve satranç oynayan Özer, Org çalan öğrencinin mini konserini de dinledi.

Haberin Devamı

DEMİRÖREN MEDYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Öğrencilerini üst başarı diliminden kabul edecek olan Demirören Medya MTAL’da 15 kişilik sınıflarda, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere 5 yıllık eğitim verilecek. Hazırlık sınıfında öğrenciler yabancı dil derslerini ana dili İngilizce olan öğretmenlerden alacaklar.
Hazırlık sınıfı sonrasında Gazetecilik bölümünde; haber toplama, yazma ve editörlük, haber fotoğrafçılığı, redaksiyon, medya tarihi, mizanpaj, gazetecilik etiği gibi derslerle birlikte web ara yüzü tasarımı, sosyal medya içerik üretimi, dijital medya editörlüğü, video ve ses kurgu ile seslendirme dersleri de verilecek.
İlk sene toplam 30 öğrenci kabul edecek okulda, dünya standardında eğitim vermek için çeşitli uluslararası denklik programlarıyla işbirliği yapılıyor. Avrupa Birliği akreditasyon programlarıyla yurtdışında sosyal ve mesleki yönleri geliştirici faaliyetler gerçekleştirilecek. Okuldaki AR-GE merkezinde arttırılmış sanal gerçeklik ve metaverse, dijital medya ve ‘yeni’ gazetecilik üzerine projeler geliştirilecek. Ayrıca 12’nci sınıf öğrencilerine, yurtiçi ya da yurtdışında Üniversite eğitimi alabilmeleri için özel bir üniversite hazırlık programı da uygulanacak. Radyo-Televizyon alanındaysa haber toplama ve hazırlamayla birlikte televizyon programcılığı, dijital medyada görsel medya üretimi, kameramanlık, animasyon, nesne canlandırma, kısa Film, görsel efekt teknikleri, senaryo, sinema tarihi, kamera ses ve ışık uygulamaları, diksiyon, muhabirlik dersleri yine sektörün önde gelen isimleri tarafından verilecek. İstanbul dışından okulu tercih edecek öğrencilere yurt imkânı sunulurken, okul öğrencilerinin yemek ve ulaşım hizmetleri Demirören Medya tarafından karşılanacak. Medya eğitimi için gerekli teknik olanaklar okul içinde ücretsiz olarak sağlanırken öğrenciler Demirören Medya’nın stüdyo gibi olanaklarından da faydalanabilecek, özel atölye çalışmalarına katılabilecek.

BAKMADAN GEÇME!