Dava harcı ne kadar, yatırılmazsa ne olur ve nasıl hesaplanır? Dava harç hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Dava harcı ne kadar, yatırılmazsa ne olur ve nasıl hesaplanır Dava harç hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 19:49

Bir uyuşmazlık sebebiyle mahkemeye gidilmesi durumunda devlet tarafından davanın açılması için alınan harç miktarına Dava harcı denir. Dava harçları Adalet bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Uyuşmazlığın niteliğine bağlı olarak harç tutarları değişiklik göstermektedir. Dava harçları yüzdelik dilimler ile belirlenmektedir. Nitelik veya nicelik durumuna göre harç tarifesinde yüzdelik dilimler veya para cinsi ile belirlenmektedir.

Haberin Devamı

 

 Dava harçları diğer bir tabirle mahkeme harcı veya yargılama harcı olarak da bilinmektedir. Dava harçları yıllık olarak tarife değişikliğine gidilmektedir.

  Dava Harcı Ne Kadar?

  Uyuşmazlık türüne, nitelik veya niceliğine göre değişkenlik gösteren davalarda harçlara detaylıca bakılacak olursa; Konusu belli olan davalarda 33 TL den alt limit olmamak üzere binde 2,27 olarak belirlenmiştir. Mahkeme uyuşmazlığında belli bir maddi değer yoksa ve konusu değilse ortalama 33 TL olarak belirlenmiştir. Bu yargı harçları avukat ve vekalet ücretlerinden bağımsızdır. Mahkeme de dosya açılışı esnasında Adliye kalemliğinde tahsil edilmektedir.

  Asliye hukuk mahkemelerinde yargılama harcı binde 2,27 olarak belirlenmiştir. Davayı açan kişi yargılama harcını yatırmaktadır.

Haberin Devamı

  Dava Harcı Yatırılmazsa Ne Olur Ve Nasıl Hesaplanır?

  Devlet harçlar kanunu tarafından düzenlenen ve yargılama harcı olarak uyuşmazlık çözümü dosya açılışı olarak alınan harçlarda ödememe durumunda yargılama süreci başlatılmamaktadır.

  Süreçte davayı açmak isteyen davacı taraf dosya açılışında yargılama harcı ödememesi durumunda mahkeme tarafından 15 günlük bir süreç vermektedir. 15 gün içerisinde harç yatırılmadığı takdirde eksik usul sebebiyle dava görülmemekte ve davanın reddi hakim tarafından verilmektedir.

  Eksik usul sebebiyle düşen davanın yeniden yürürlüğe girmesi için dosya açılının tekrarlanması gerekmektedir. Yani 15 gün sonrasında harcın ödenmesi davanın kaldığı yerden devam etmesi söz konusu olmayacaktır.

  Yargılama harçları e devlet üzerinden vatandaş portalı ve harçlar sekmesinden ödeme başlığı içerisinden yapılabilmektedir. Ödeme, sisteme online olarak yansımaktadır.

  Dava harcının alınma sebeplerinin detaylarına bakılacak olursa öncelikle ön incelemeden uyuşmazlık gözden geçirilir. Davanın konusuna göre örnek vermek gerekirse bir ortaklığın giderilmesi davası ise mutlaka keşif yapılması gerekecek, kırtasiye ihtiyaçları doğacak ve bilirkişilerin raporlarına ihtiyaç duyulacaktır. Bu giderlere karşılık yargılama gideri saptanarak davacı olan kişinin mahkeme tahsilat bölümüne ödenmesi istenecektir.

Haberin Devamı

  Dava Harç Hesaplama

  Dava harcı veya yargılama harcı her yıl Adalet bakanlığı tarafından tarife değişikliğine gidilerek güncellenmektedir. Dava harçları peşin ödenmektedir. Harç ödemesi yapıldıktan sonra yargılama süreci başlamakta ve yargılama devam ettiği sürece ek herhangi bir farklı durum söz konusu olması halinde ek giderler söz konusu olabilir.

  Davacı mahkeme açılacak olan uyuşmazlık ile ilgili bir dilekçe yazarak ilgili mahkeme kalemliğine iletir. Sonrasında mahkeme tarafından bir ön tahkikat işlemi tamamlandıktan sonra yargılama harcı belirlenir. Davacı mahkeme harcını ödeyerek mahkemenin dosya açılışını gerçekleştirir.

  Dava harçları nispi ve maktu harç olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. Nispi harç uyuşmazlığın konusu para ile ölçülebilir değerler için alınan harçlar arasında yer almaktadır. Maktu harçlar ise Konusu para veya değerlerle ölçüm yapılamayan uyuşmazlık davalarındaki harçlar olarak tanımlanmaktadır.

Haberin Devamı

  Yargı harçları mutlaka makbuz karşılığı tahsil edilmektedir. Bu makbuzun bir nüshası davaya konu olan dosya içerisinde bulunmaktadır. 

 Maktu harç ödemeleri konusu, belirli bir değer ile ölçülemeyen davalarda 45,40 TL olarak belirlenmiştir. Nispi harç ödemelerinde ise tutarı 80 TL den az olmayan davalar için ,27 olarak belirlenmiştir.

  Davalının yatırdığı harç mahkeme nezdinde gider avansı olarak muhasebe kaydı yapılmaktadır. Ödenmemesi halinde 15 gün süre tescil edilir. 15 gün içerisinde ödememe durumunda usul esasına göre eksik kararı ile dava ret edilir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!