Dâhiler okulu

Güncelleme Tarihi:

Dâhiler okulu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2008 09:51

Türkiye’de üstün zekalı çocuklara eğitim veren tek ortaöğrenim kurumu Gebze’deki TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde şu günlerde heyecanlı bir bekleyiş hakim. Çünkü öğrencilerin yurtdışında okuyacağı üniversiteler belli olmaya başladı.

Haberin Devamı

İŞTE O ÇOCUKLAR

TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL), 1993’te iş adamı Sezai Türkeş tarafından eşinin adını yaşatmak için kuruldu. Gebze’ye bağlı küçük bir yerleşim merkezi olan Muallimköy’de deniz kenarında 416 dönüm arazi üzerindeki bu okulu diğerlerinden ayıran bir özelliği var. Okul, maddi ve sosyal açıdan zor durumda olan üstün ve özel yetenekli öğrencileri alarak, onları topluma yön verecek liderler olarak yetiştiriyor. Mezunlarına ise dünyaca ünlü üniversitelerin kapıları açılıyor.

KABUL EDİLMEK OLDUKÇA ZOR
Okula girmekse o kadar kolay değil. İlköğretim 8’inci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin 6. ve 7. sınıf Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinden her birinin yılsonu ortalaması en az 4 olması gerekiyor. Öğrenciler daha sonra her il için belirlenen bir merkezde sınava giriyor. Puanı tutturursa, okula davet ediliyorlar.

Haberin Devamı

Okulda onları ayrıca bir bireysel değerlendirme testi bekliyor. Bu aşamayı da geçerlerse bu kez burada bir hafta süreli gözlem kampına katılıyorlar. Burada da öğrencinin okula uyum sağlayıp sağlayamacağı, aileden uzakta yaşayıp yaşayamayacağı gözleniyor. Bütün bunları başarıyla tamamlayan öğrenciler eğitime hak kazanıyor.

Tevitöl’de 2007-2008 eğitim yılında 47 ilden gelen 94’ü kız 112’si erkek 206 öğrenci eğitim görüyor. Okul şu ana kadar 237 mezun verirken, bunların 47’si yurtdışında, 184’ü yurtiçindeki üniversitelerde eğitimini sürdürüyor.

HEPSİ DE BURSLU GİDİYOR
Okula dört yıl önce giren 58 öğrenci, bu yıl mezun oluyor. Bu öğrencilere aralarında Wellesley College, University of Chicago, Duke University, Columbia University gibi üniversitelerden burslu eğitim teklifleri yağıyor. Şu ana kadar 11 öğrencinin gideceği okullar belli oldu. Diğerleri ise beklemede... Bu zorlu maratonu atlatıp yurtdışında okuma hakkı kazanan “Süper Zekalı” çocukların hepsinin ayrı bir hayat öyküsü ve hayali var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!