Çorba homojen mi yoksa heterojen midir ve neden?

Güncelleme Tarihi:

Çorba homojen mi yoksa heterojen midir ve neden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 23:53

Çorba; farklı maddelerin bir araya getirilmesiyle elde edilen bir sıvı yemektir. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezi durumundaki çorbalar farklı teknikleri de barındırmaktadır. Dolayısıyla hem homojen hem de heterojen çorbalar yapılabilmektedir. Çorba homojen mi yoksa heterojen midir ve neden detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.

Çorba Homojen mi, Yoksa Heterojen midir?

Çorba, olabildiğince sıvı bir yemek türüdür. Farklı yoğunlukta ve içerikte hazırlanabilmektedir. Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır. Karışıma bakılacak olursa;

 Karışım, birden çok maddenin kendi özelliklerini koruyarak oluşturacakları madde topluluklarına denmektedir. Saf maddeler olmayan karışımlar, formülle de gösterilememektedir.

Haberin Devamı

Homojen;

Birbirine karıştırılan maddelerin eşitlenerek bir madde haline dönüşmesi şeklidir. Homojen özelliği taşıyan karışımlara çözelti denmektedir. Örnek olarak; deniz suyu ve oksijenli su verilebilir.

Çözünen + çözücü= Çözelti

Çözeltiler ise, katı, sıvı ve gaz çözeltiler olarak sınıflanmaktadır.

Heterojen;

Karıştırılan maddelerin, eşit olarak dağılım göstermediği, her birinin ayrı ayrı fark edilebildiği karışım şeklidir. Örnek olarak; Odun - talaş - su karışımı ve ayran gösterilebilir.

Çorba Homojen mii Heterojen midir?

Çorba, hem homojen hem heterojen özellikleri taşıyan bir gıda ürünüdür. Yapımında kullanılan maddeler, hazırlanma özellikleri ve sunum şekline göre bu özellikleri kazanmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!