‘Çok zeki değil çalışkanım’

Güncelleme Tarihi:

‘Çok zeki değil çalışkanım’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 20:45

Tüm Üstün Zekâlılar Derneği programına katılan Nobel’li Prof. Dr. Aziz Sancar, “Çoğu insan gibi, sadece orta zekâlı bir insanım” diyerek başarının sırrını açıkladı: Çok çalışmak!

Haberin Devamı

Nobel Kimya ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye ziyaretindeki gezilerini hafta sonu da sürdürdü.

Tüm Üstün Zekâlılar Derneği’nin (TÜZDER) Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki ‘Dâhiler Dahildir’ programına katılan Prof. Dr. Sancar, orta zekâlı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Aşağı yukarı herkesin zekâsı aynıdır. Orta zekâlı bir insanım. Burada başarılıydım. ABD’ye gittim, çok çalışarak orada da başarılı oldum. Üniversite giriş sınavında hiç test kitabı okumamıştım. Savur’da ne dershane ne özel öğretmen vardı. Ama üniversite giriş sınavında çok yüksek puan tutturdum çünkü çalışıyordum. Başarı, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir.”

‘BİLİM, KÜLTÜR OLMALI’

Prof. Dr. Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklara bilimi aşılamamız lazım. Sadece Türkiye değil, tüm İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bilim yapmak, bilim kültürünü geliştirmek bir gelenek olmalı. Yahudi kardeşlerimiz dünya nüfusunun yüzde 02’si ve yüzde 20 Bilim Nobel’lerini almışlar. Onlar diğer insanlardan daha üstün zekâlı mı? Değiller. Onların kültüründe bilime, eğitime önem veriliyor. İnşallah çocuklarımızı bilim yapmaya ve kültürüne alıştırmaya devam eder ve gelecek yüzyılda sonraki nesiller buraya artık ‘Aziz Sancar veya İsmail Arslan Nobel almış, davet edelim’ demez. Zaten herkes Nobel alıyor diye dikkat bile etmeyiz. Temennim budur.”

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLER ÇOK DEĞERLİ

PROF. Dr. Aziz Sancar, öğretmenlere gereken değerin verilmediğini savunarak şöyle konuştu: “Bir öğretmenin, bir doktor kadar geliri olması lazım. Onlar çocuklarımızın eğitim kalitesi için doktordan, mühendisten daha önemli. Bu Türkiye’ye mahsus bir sorun değil. ABD’de de öyle. Öğretmenler desteklenmeli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!