Cem Vakfı: Önerilerimiz geçiştirildi

Güncelleme Tarihi:

Cem Vakfı: Önerilerimiz geçiştirildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2017 15:54

Askıya çıkan ilköğretim ve lise için zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi taslak programına Cem Vakfı tepki gösterdi. Cem Vakfı Başkanı Erdoğan Döner, Alevilerin taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Cem Vakfı, askıya çıkan ilköğretim ve lise için zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi taslak programında Alevilerin taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi. Cem Vakfı Başkanı Erdoğan Döner, itirazlarını özetle şöyle sıraladı:
“Alevilerin önerileri geçiştirildi. Cem Vakfı olarak MEB’e sunduğumuz, Alevi İslam inancına ilişkin müfredatta olmasını istediğimiz görüş ve önerilerimiz dikkate alınmamış. 
Seçmeli din derslerindeki gibi bu dersin müfredatında da laiklik ve Cumhuriyet değerleri göz ardı edilmiş. 
4’üncü sınıfta Sünnilik dışında hiçbir mezhebe ve inanca yer yok. 
5’inci sınıfta Sünni anlayış açısından dualar için ‘kültür’ tabiri kullanılmazken, Alevilik ve Bektaşilik için daima kültür ifadesi var. 
Muharrem orucu Ramazan’la ele alınıyor. 
11’inci sınıfta da cenaze namazı sadece Sünni mezhebine göre işleniyor. 

KOYU MEZHEPÇİ ANLAYIŞ

Haberin Devamı

AİHM kararları hiç dikkate alınmamış, Atatürkçülük ve laiklikle ilgili konular kaldırılmış. 
7 ve 12’nci sınıfta Alevilik, tasavvufi yorum başlığında ve Sünni tarikatlarla verilerek, bir tarikat düzeyine indirgenmiş. Cemevinden ibadethane olarak bahsedilmiyor, ‘erkan yeri’ şeklinde geçiyor. 
9’uncu sınıfta sadece Sünni İslam inancının ibadetlerine yer veriliyor, cihat da ibadet olarak müfredatta. Bu, IŞİD gibi anlayışların zemin kazanmasına sebep olacak bir yanlış tercih. Eski müfredattan da daha koyu bir mezhepçi anlayış egemen. 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!