Çalıştay nedir, neden ve nasıl yapılır? Çalıştay örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Çalıştay nedir, neden ve nasıl yapılır Çalıştay örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:07

Özellikle iş hayatında bir adım öne çıkan Çalıştay, pek çok kişinin merak ettiği konular içerisinde geliyor. Planlı ve etkileşimli bir şekilde çalışma ortamı yakalama noktasında bir adım öne çıkmaktadır. Peki, Çalıştay nedir, neden ve nasıl yapılır? Çalıştay örnekleri üzerine merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Günlük yaşam içerisinde de Çalıştay kelimesi ile çok sık karşı karşıya kalınır. Her ne kadar siyasi yönden televizyonlarda duyulsa bile, aslına bakılırsa iş hayatı açısından oldukça önemli bir yapıdır. Etkin bir bilimsel öğretim tekniği olması üzerinden, günümüzde birçok farklı alanda kullanılır.

 Çalıştay Nedir?

 Çalıştay aynı zamanda workshop olarak da ifade edilmektedir. Kişilerin ortak bir konu üzerinde çalışmasını, düşünmelerini ve bu doğrultuda öğrenmelerini sağlayan bilimsel öğretim tekniği olarak öne çıkar. Özellikle düzeyli bilişsel süreçlerin kullanıldığı akademik bilgi aktarım noktasında değerlendirilen bir teknik olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda uzmanlık alanlarına dönük bir çalışma olarak teknik bir yöntem şeklinde ele alınır.

Haberin Devamı

 Çalıştay Neden Yapılır?

 Özellikle iş hayatında insanların bir arada etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak amaçlı Çalıştay ele alınmaktadır. Bilimsel öğretim tekniği olarak ifade edilen bu çalışma, herhangi bir konu üzerinde bireylerin çalışmasını, düşünmesini ve etkin biçimde öğrenmesini sağlar. Ayrıca hem bilim insanları hem de uzmanların, bir konu kapsamında ön hazırlık yapması ile inceleme ve değerlendirme amaçlı toplantılarda kullanmasına olanak verilir. Böylece ilgili konu üzerinden daha etkin bir şekilde sonuç ortaya çıkarır.

 Çalıştay Nasıl Yapılır?

 Belirli bir amaç ve konu üzerinden Çalıştay özellikle iş hayatında yaygın olarak değerlendirilen teknik bir yöntemdir. Daha doğrusu bilimsel bir teknik yöntem olarak ifade etmek mümkündür. Bu bağlamda aşamalı ve yapısal olarak belli başlı unsurlar üzerinden Çalıştay gerçekleştirilmektedir.

 - Katılımcılar öncelikle konuya göre seçilir.

 - Amacın tespiti için katılımcı seçimi önemlidir.

 - Analiz ve sentezin önem kazanması üzerinden, problem çözme süreci takip edilir.

 - Daha sonra planlar etkin bir şekilde uygulanır.

 - Sonuç olarak ise bir rapor hazırlanır.

 Bu şekilde yukarıda verilen aşamalar eşliğinde Çalıştay farklı amaçlara altında belli bir konu üzerinden gerçekleştirilir.

 Çalıştay Örnekleri

Haberin Devamı

 Çalıştay üzerine birçok farklı alandan örnek vermek mümkün. Mesela bir üniversite öğretmenin öğrencileri ile belirli bir konu üzerinden bilimsel öğreti gerçekleştirmesidir. Aynı zamanda bir sorun adına çözüm üretebilme noktasında bilimsel tekniklerin ele alındığı teknik bir toplantıda örnek verilebilir. Çalıştay’ın tamamlanabilmesi için süreç sonunda bir raporlama hazırlanır ve buna bağlı olarak gerekli koşullar uygulanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!