Bu soruları yanıtlamadan mesleğini seçme

Güncelleme Tarihi:

Bu soruları yanıtlamadan mesleğini seçme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 15:17

Lisede, ortalama 75 yıllık hayatımızın henüz ilk çeyreğini bile tamamlamış olmuyoruz. Fakat bu dönemde hayatımızın en kritik kararlarından birini veriyor, gelecek 50 yılda yapacağımız işi seçiyoruz. ‘Nasıl-Yapılır’ platformu ‘WikiHow’ meslek seçimi yapmadan önce kendinize sormanız gereken sekiz soruyu sıralıyor. Bunlara yanıt vermeden ömrünüzü geçireceğiniz mesleği seçmeyin.

Haberin Devamı

1- Nasıl bir kariyer hayal ediyorum?
En başta bu soru geliyor: Ne hayal ediyorum? Bazen binler kazandığınız bir işte mutlu olmayabilirsiniz. Kendinize “Ben nasıl bir kariyer istiyorum? Beni ne mutlu edecek?” diye sorun. Bunlara net bir yanıt vermeye çalışın. Hayal etmediğiniz ve sizi heyecanlandırmayan bir alanda başarılı olma şansınız çok düşük.

2- Hobilerim neler?
Meslek seçiminde hobilerinizi asla göz ardı etmeyin. Çoğu zaman bir hobinizin kariyere dönüşmesi mümkün. Örneğin, video oyunlarına mı düşkünsünüz? Bu alanda bir oyun tasarımcısı ya da programcısı olabilirsiniz. Çiziminiz mi iyi? Grafik tasarımcılığı veya mimarlık bölümü size uygun olabilir. Hobilerinizi verimle çalışacağınız bir kariyere dönüştürmek, atacağınız doğru adımlara bağlı.

Haberin Devamı

3- Hangi dersleri seviyorum?
Notlarınız tüm derslerde harika olsa da, daha çok ilgilendiğiniz bazı alanlar mutlaka vardır. Aslında bu hangi iş alanları için daha uygun olduğunuzu anlamınız açısından en önemli göstergelerden biri. Matematiği sevmiyorsanız, mühendislik alanlarında çalışmak sizi zorlayabilir. Biyolojiyle aranız yoksa sağlık bilimleri size uygun olmayabilir. Tarihle ilgilenmiyorsanız, uluslararası ilişkiler kabus gibi gelebilir. Lisede hoşlandığınız alanlar genellikle ileride hangi iş kollarında daha verimli olacağınızın güçlü ipuçlarını verir.

4- Neye yeteneğim var?
Okulda hangi derslerde daha az çalışarak iyi bir performans gösterdiğinizi düşünün. Gelecekte çalışacağınız alanda belirgin bir yeteneğiniz olursa, hem daha hızlı yükselir, hem de işinizden keyif alırsınız. Yetenekli olduğunuz alanları titizlikle belirleyin. İletişim yetenekleriniz kuvvetli mi? Analiz gerektiren konularda daha mı başarılısınız? Yabancı dili kolay mı öğreniyorsunuz? Neye yeteneğinizin olduğunu anlayın. İleride bu becerilerinizin üzerine güçlü bir kariyer inşa etmeniz çok daha kolay olacak.

5- Maddi durumum nasıl?
Bazı alanlarda iyi eğitim almak için, binlerce liralık harcama yapmanız gerekebilir. Maddi durumunuzu gözden geçirin. Size en uygun okulları belirleyin. Devlet desteklerini, bursları ve özel kontenjanları iyice araştırın. Mevcut maddi durumunuzla, hayalinizdeki kariyeri bir araya getirmek için fırsatları kaçırmayın. Üniversiteleri ziyaret edin. Akademisyen ve öğrencilerle bir araya gelin. Derslere katılın.

Haberin Devamı

6- Hayalimdeki işin geleceği var mı?
Önümüzdeki yıllarda bazı iş kolları yükselirken, bazıları daralacak. Gelecekte size maddi güvenlik ve iş geleceği sunabilecek alanlara yönelin. Bu iş kollarının neler olduğunu güncel araştırmalardan takip edin, verileri inceleyin, uzmanların görüşlerine başvurun. Yayınlanan raporları okuyun. Ülkenizde aklınızdaki meslekle ilgili mevcut durumu analiz edin. Büyüme potansiyeliyle iyi bir istihdam geleceği vadeden iş alanlarını listenizde üst sıralara alın.

7- Nasıl bir yaşam tarzına sahibim?
Bazı insanlar, bir ofiste çalışmakta zorlanıyor. Nasıl bir yaşam tarzınız olduğunu ve ileride buna göre hangi mesleğin sizi mutlu edeceğini düşünün. Sabah çok erken kalmaktan hoşlanmıyor ya da geç saatlerde çalışmayı seviyorsanız, buna göre mesleğinizi seçin. Yaşam tarzınızla uyumlu bir alanda çalışırsanız, kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanma şansınız artar. Bu nedenle yaşam tarzınızı da meslek seçerken asla bir kenara atmayın.

Haberin Devamı

8- Nerede yaşamak istiyorum?
Çalışacağınız iş alanı, yaşadığınız yeri de belirleyebilir. Çünkü bazı iş alanları ülkelerin, hatta dünyanın belli alanlarında yoğunlaşıyor. Örneğin, yazılım üzerine parlak bir kariyer düşünüyorsanız, Silikon Vadisi’ne gitmeniz gerekebilir. Çalışacağınız iş alanının hangi şehirlerde daha iyi bir istihdam imkânı sunduğunu araştırın.

24 tercih hakkı

- 24 tercih hakkı var. Hepsini doldurabilirsiniz.
- Yaşadığınız şehrin dışındaki bir üniversiteyi tercih etmeden önce yaşam koşullarını ve masraflarını araştırın.
- Üniversite ve programları karıştırmayın. Vakıf ve devlet üniversiteleri ayrımını yapın.
- Vakıf üniversitelerinde burs şartlarına ve oranlarına göz atın. Online ortamda yeterince bilgi alamıyorsanız, üniversitede ilgililerle iletişime geçin.

Haberin Devamı

İyi araştırın

- Aileniz ve çevrenizin önerilerini dinleyin ama asla sırf kazancı iyi diye istemeden tercih yapmayın.
- 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kılavuzu’nu okuyun. YÖK Atlas’ta ilgilendiğiniz programla ilgili araştırma yapın.
- Tercih döneminde mutlaka üniversiteleri gezin.
- Ön lisans ve lisans programlarını bibirine karıştırmayın. YÖK Atlas ve üniversitenin sitesinden kontrol edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!