Bu burslar sizi cezbedecek

Güncelleme Tarihi:

Bu burslar sizi cezbedecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 10:48

Tercih dönemi geldi, çattı. LYS’den geçerli not alan adayları, şimdi üniversite seçimi bekliyor. Vakıf üniversitelerini tercih edecek adaylar için önemli kriterlerden biri de, burs. Bazı yükseköğretim kurumları, adayları ‘özel’ burslarıyla etkiliyor. Bu zorlu dönemde sizlere rehberlik etmesi için bu fırsatları araştırdık.

Haberin Devamı

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar, tercih puanlarını ve başarı sıralamalarını öğrendi. Şimdi önlerinde gelecek için onları telaşlandıran süreç var: Tercih dönemi. Bazı adaylar daha sınava bile girmeden hedeflerini belirlerken, bazıları da puanlarına göre yeni düşünmeye başladı. Vakıf üniversitelerini seçecek adaylar ise, o üniversitenin bütün imkânlarını araştırıyor. Tabii burada en önemli kriter: Burs. Bazı kurumlar, adayları kendi üniversitelerine çekmek istiyor. Kimi üniversite, kendilerini tercih edene dizüstü bilgisayar hediye ederken, kimisi de yurtdışında okuma olanağı sağlıyor. Şehit ve gazi yakınları ile öğretmen, akademisyen çocuklarına değişen burs oranları da mevcut. Bu burslar ve imkânlardan bazılarına gelin birlikte göz atalım.

Haberin Devamı

SIRALAMAYA GÖRE

Hemen hemen bütün üniversiteler, öğrencilerin sıralamasına göre indirim imkânları sunuyor. Bu kurumdan kuruma göre değişkenlik gösterse de, o üniversiteyi tercih sırasına göre burs oranı artıyor. Yine bu sıralamaya göre ücretsiz barınma ve yemek hakkı da sağlanıyor.

İlk 100’e giren öğrenciye, 5 bin TL tutarında aylık eğitim bursu, ücretsiz yurt ve yemek olanağı veren İstanbul Medipol Üniversitesi’nin bu bursu, hazırlık sınıfı da dâhil olmak üzere, yedi ay boyunca ve standart eğitim süresince geçerli. Üniversite, 101-250 arasındaki öğrenciye 4 bin TL, 251-500 arasında yer alana 3 bin, 501-750 arasındakine 2 bin, 751-1000 sıra bandındaki öğrenciye 1500 TL tutarında aylık eğitim bursu veriyor.

Doğuş Üniversitesi de MF, TM, ve TS puan türlerinde başarı sırasına göre ilk 1000’de girenlere yüzde 100 öğrenim ücreti indirimi sağlıyor. Bu öğrenciler dokuz ay boyunca aylık 500 TL nakit destek alırken öğle yemeğini de ücretsiz yiyor. Bu üniversiteyi tercih edip ilk 1001-3 bin arasına girenler ise yüzde 100 burs alıp, öğle yemeğini ücretsiz alıyor. Ama dokuz ay boyunca alacağı yardım 350 TL oluyor. Ayrıca 3 bin 1 ile 5 bin arasına girenler yüzde 50 indirim, aylık 150 TL ile ücretsiz öğle yemeği alabiliyor.

Haberin Devamı

Özyeğin Üniversitesi ise, ilk 10 bine giren adaylara sıralamasına göre nakit, yemek, yurt veya ulaşım bursu veriyor.

Kadir Has Üniversitesi de bazı puan türlerinde ilk 3 binde yer alanlara ücretsiz yurt veriyor.

KIZ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK

Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından kurulan, kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapan İstanbul Kent Üniversitesi bu yıl öğrenci alımına başlıyor. Her öğrencisine yüzde 50 burs veren yükseköğretim kurumunda, ilk beş tercihinde bu üniversiteyi yazan kızlara da ayrıca yüzde 30 daha indirim yapılacak. Yani kız öğrenciler, üniversitede yüzde 80 burslu okuma şansına sahip olacak.

OTOBİYOGRAFİNİZİ YAZIP GİREBİLİRSİNİZ

Bahçeşehir Üniversitesi sınavda aldıkları puanlardan bağımsız, otobiyografileri, yetenekleri, proje ve fikirleri, sosyal sorumluluk çalışmalarıyla başvurup, hangi alanda ne için okumak istediğini sözlü ve belgeli ifade edenlere, girecekleri mülakata göre yüzde 25 ile 100 arasında burs veriyor. Ayrıca yine bu üniversiteye özgü bir e-Spor bursu var. Riot Games tarafından hayata geçirilen Şampiyonluk ve Yükselme Ligi’nde mücadele eden başarılı oyunculara çeşitli oranlarda burs şansı tanınıyor. Bu üniversitede burssuz okuyan bir öğrenci, eğer okul takımlarına seçilmişse milli olmasa bile Spor Koordinatörlüğü ve komisyonunun tespit edeceği oranda karşılıksız burs alabiliyor.

Haberin Devamı

TERCİH İNDİRİMİ

Vakıf üniversiteleri, adayların kendilerini seçmesi için değişik  indirimler yapıyor. Örneğin,Nişantaşı Üniversitesi herhangi bir programına yüzde 50 bursla yerleşenlere artı yüzde 50; yüzde 75 bursla gelenlere ise yüzde 30 ekstra indirim hakkı veriyor.

TÜM ÖĞRENCİLERE YÜZDE 100 BURS

Bu yıl ilk lisans öğrencilerini alacak olan Beykoz ve ikinci eğitim-öğretim dönemi kayıtlarını yapacak Konya Gıda ve Tarım üniversiteleri, lisans bölümündeki tüm kontenjanlarına yüzde 100 burs veriyor. Daha önce Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu olan kurum, bu yıl üniversiteye dönüştü ve lisans düzeyinde eğitimlere başladı. Toplamda 180 kontenjanı olan lisans bölümlerine yüzde 100 bursla öğrenci alınacak. Meslek Yüksekokulu’nda ise yüzde 50 ve tam burslu kontenjanlar bulunuyor.

Haberin Devamı

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi de, 2016-2017 eğitim döneminde öğrenci almaya başladı. Geçen dönem de sadece tam burslu öğrenci kabul eden üniversite, bu yıl da bu geleneği sürdürüyor. Ayrıca ilk50 bin sırada okula yerleşenlere, sekiz ay boyunca 200 TL ile 6 bin TL arasında başarı bursu ödenecek.

ANLAŞMALI OKULLARDAN MEZUNLARA FIRSAT

Bazı liselerle üniversiteler arasında indirim anlaşmaları bulunuyor. Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi ve Anadolu Denizcilik Teknik Meslek Lisesi mezunlarının, Piri Reis Üniversitesi’nde yüzde 20 indirimle okuma şansı var. Yine bu üniversite kız öğrencilere yüzde 10 indirim uyguluyor. İstanbul Medipol Üniversitesi özel protokol imzalayan liselerden mezun olup Medipol’ün lisans ve ön lisansına yerleşenlere indirim yapıyor. Işık Üniversitesi de, FMV Işık Liseleri, Darüşşafaka Lisesi ve Şişli Terakki Lisesi’nden mezun olarak kendini seçen ve ücretli yerleşenlerdenöğretim ücretinin yüzde 50’sini almıyor.

Haberin Devamı

KARDEŞLER AYRILMASIN

Kardeşiniz sizin okuduğunuz üniversiteyi mi seçmek istiyor? Bazı üniversiteler kardeş indirimi yapıyor. Beykent ve Esenyurt bunlardan ikisi. Esenyurt Üniversitesi’nde eş bursu da bulunuyor. Beykent Üniversitesi’nde ise bölüm birincileri, bir sonraki eğitim yılında bir sene geçerli olmak üzere yüzde 50 karşılıksız burs almaya hak kazanıyor.

SPOR VE SANAT ALANINDA BAŞARI ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Milli sporcu ya da herhangi bir spor alanında üniversite adına müsabakaya katılan, derece alan ya da Türkiye Üniversite Sporları Federasyonları’nın belirlediği branşlarda yer alan öğrenciler, yükseköğretim kurumunun belirlediği şartlara göre burs alabiliyor. Oranlar, üniversiteye göre değişiyor.

Örneğin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ücretsiz okuma imkânı sunuyor. Tabii bu öğrenciler sanat, kültür ve sporda son iki yılda milli olduklarını belgelemeli. Ayrıca şampiyon olurlarsa, katıldıkları yarışmaya göre sekiz ay burs hakkı kazanıyorlar. İstanbul Aydın Üniversitesi’ni burssuz kazanan ama ulusal ve uluslararası alanlardaki yarışmalarda altın madalyası olan milli sporcular da ‘Sporda Başarı Bursu’ alabiliyor. Miktarı, üniversitenin mütevelli heyeti belirliyor.

Doğuş Üniversitesi ise sanat dallarında uluslararası düzeyde ilk 3’e girenlere yüzde 25 indirim şansı tanıyor.

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti onayıyla spor, sanat vb. alanlarda özel başarısı olan ve bunu belgeleyenlere burs veriliyor. Yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü kapsayan Yetenek Bursu’nun süresi, her yıl yenileniyor. Son iki yılda milli olduğunu belgeleyen üç öğrenciye Okan Üniversitesi yüzde 100 burs veriyor. Dünya, Olimpiyat, Avrupa ya da Türkiye Şampiyonu olanlar, bir sonraki eğitim dönemi için sekiz ay 500-1000 TL arasında aylık alabiliyor.

Sanat bursları, üniversitelerin mütevelli heyetlerince belirlenen oranda indirim ya da bursla öğrencilere katkı sağlıyor.

LAPTOP ve iPAD VERİYORLAR

Öğrencilerine ücretsiz dizüstü bilgisayar ve iPad verenler de var. İbn Haldun, İstanbul Şehir, Piri Reis, Üsküdar üniversiteleri bunlardan. Altınbaş Üniversitesi de LYS yerleştirme puan türü sıralamasında ilk 2 bin arasında yer alarak yerleşenlere dizüstü bilgisayar hediye ediyor. Öğrenciler ayda1.000 TL destek bursu almaya hak kazanıyor. Bu burs, öğrencilerin eğitimlerini başarıyla sürdürmeleri koşuluyla normal öğrenim hayatları boyunca yılda dokuz ay süreyle veriliyor.

YABANCI DİPLOMAYA BURS

Türkiye’deki liselerden mezun olup uluslararası diplomalara (Uluslararası Bakalorya (IB), Abitur, Matura) sahip olanların da burs hakkı var. Bakalorya bursu verenler arasında İstinye, İstanbul Şehir, Türk Hava Kurumu, Bahçeşehir üniversiteleri bulunuyor.

KOMŞU İLÇELER ŞANSLI

Komşusunu düşünenler de var. Bunlar, bulundukları il ve ilçelere yakın yerlerden gelenlere burs veriyor. Bu burs türünde İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin yelpazesi geniş. Silivri’deki üniversite; İstanbul Arnavutköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Silivri ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve tüm ilçelerinde ikamet edip bazı ön lisans programlarına kayıt yaptıranlara yüzde 25 yöre bursu veriyor. Işık Üniversitesi ise, Şile’deki liselerden mezun olup kendisini ilk üç tercihinde yazarak ücretli yerleşenlerden öğretim ücretinin yüzde 50’si alınmıyor.

YURT HAKKI

İzmir Ekonomi Üniversitesi, şehir dışından gelenlerle İzmir’den üniversiteye ulaşımı mümkün olmayanlara yurt imkânı sağlıyor. Sanko Üniversitesi de tıp fakültesine ilk 1000’den gelen öğrencilere yurtlarında üç kişilik odalardan ücretsiz yararlanma hakkı sunuyor.

OKUL BİRİNCİLERİNE AYRICALIK

Üniversiteler, liselerinden birincilikle mezun olan başarılı adaylar, kendilerini seçsin diye, onlara özel burs veriyor. Kurumlara göre bu bursun oranları değişiklik gösteriyor. Bazılarının şartları var. Örneğin, İstanbul Aydın Üniversitesi bu kontenjana yüzde 30 veriyor. Ama burayı seçecek birinci, burstan yararlanmak için ilk beşte bu üniversiteye listesinde yer vermeli. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ise okul birincisi olup en yüksek ÖSYS puanı alan her programdan iki öğrenciye tam burs sağlıyor. Bilim tarihi bölümüne ise en yüksek puanla yerleşen beş kişi 1000, ikinci beş 750, üçüncü beş ise 500 TL bursu sekiz ay boyunca alıyor.

YARIŞMADAKİ DERECEYE GÖRE BURS

TÜBİTAK’ın tespit ettiği uluslararası bilimsel yarışmalarda altın, gümüş ve bronz madalya alan ve bu alanlarda Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin burslu programlarına kontenjan dışı ÖSYM’ce sınavsız yerleşenler, dokuz ay destek almaya hak kazanıyor. Bu yarışmalarda altın, gümüş, bronz madalya sahibi olup da İstanbul Aydın Üniversitesi’ne kayıt yaptıranlar, öğrenim sürecinde ücretin yüzde 10 indirim hakkı elde ediyor. MEF Eğitim Kurumları’nın MEF Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilk üçe girenler ve özel kurumların verdiği ödüllerin sahibi olanlar, MEF Üniversitesi’ni ilk üç tercihine yazarsa yüzde 25 burs hakkı kazanıyor. Üniversite, tüm öğrencilerini yüzde 100, 75, 50 ve 25 bursla alıyor.

Bu kurumları da unutmayın

Türkiye’de birçok kurum, dernek ve vakıf da öğrencilere burs veriyor. İşte bunlardan bazıları:

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK): T.C. vatandaşı olan, üniversiteye giden, başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız burs veriliyor. Ön lisans, lisans, açıköğretim (sadece öncelikliler; şehit-gazi çocuğu, anne-babası vefat edenler, vb.),dikey geçiş sınavıyla ara vermeden kayıt yaptıranlar, yüksek lisans ve doktora yapanlar, vakıf üniversitesi öğrencileri, LYS sonucunda her alanda ilk 100’e girenler, üniversite kontenjanından bildirilenler, milli olmuş amatör sporcular, ikinci öğretimde okuyanlar burstan yararlanabiliyor. www.kyk.gov.tr

Türk Eğitim Vakfı (TEV): Beş farklı burs programı var. TEV Eğitim Bursu’nda, ‘Atatürk İlkelerine bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli ve güvenilir, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan, üniversite, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine’ yükseköğrenim bursu veriliyor. Üstün Başarı Bursu’na ise, LYS’de ilk 5 bine girip, mühendislik-mimarlık, hukuk ile sağlık, idari, temel ve sosyal bilimler alanlarında öğrenim görmeye hak kazananlar başvurabiliyor. www.tev.org.tr

TÜBİTAK: LYS MF puan türünde ilk 5 binde olup matematik, fizik, kimya, biyolojiye; YGS-1’de ilk 5 binde olup felsefe, tarih, coğrafya, sosyoloji, antropoloji, arkeoloji, sanat tarihi, ilahiyat, Türk dili ve edebiyatı bölümlerine yerleşen örgün lisans öğrencilerine aylık burs veriyor. www.tubitak.gov.tr/tr/burslar

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Başvuru üniversitenin bulunduğu il ve ilçelerdeki ÇYDD şubelerine yapılıyor. Koşullarsa şöyle: T.C. vatandaşı olmak, ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerdeki devlet üniversitelerinde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları dışında ön lisans ve lisans programlarında öğrenim görmek, ÇYDD tüzüğünde belirtilen ilke ve amaçlara uygun olmak. www.cydd.org.tr

Sabancı Vakfı: Her yıl 400’ü yeni olmak üzere, toplamda 1.500’e yakın, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan lisans ve ön lisans öğrencilerine karşılıksız burs veriliyor. Boğaziçi, Ankara, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Marmara, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerine yeni yerleşen öğrencilere yönelik dört farklı program var. www.sabancivakfi.org

Vehbi Koç Vakfı: Lisans öğrencilerine veriliyor. Duyuru, üniversitenin burs ofisi veya fakülte sekreterliklerince yayımlanıyor. Ofisler ön eleme yaptıktan sonra vakıf ve okul yetkililerinden oluşan Burs Komisyonu, adaylarla yüz yüze görüşüyor. Üniversite, asil ve yedek bursiyer listesini duyuruyor. Koşullarsa şöyle: Örgün lisans eğitiminde okumak, maddi yardıma ihtiyaç duymak, disiplin cezası olmaması, başka burs almamak ve başarı notunun 100 üzerinden en az 60; 5 üzerinden 3.00; 4 üzerinden 2.50 olması. www.vkv.org.tr

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV): Başarılı ancak eğitimlerini sürdürürken zorlanan çocuk ve gençlere, eğitimde uygun koşul ve olanak eşitliği sağlamak, yetenek ve becerileri ölçüsünde en iyi düzeyde yetişmelerine katkıda bulunmak amacıyla burs veriyor. www.yekuv.org

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!