Bu 9 soruyu yanıtlamadan liste hazırlamayın

Güncelleme Tarihi:

Bu 9 soruyu yanıtlamadan liste hazırlamayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2018 11:38

Tercih işlemi, bazı adaylar için bir bilmeceye dönüşebiliyor. Eğitim uzmanlarının desteğiyle üniversite tercihlerinde akıllara takılan dokuz soru ve cevabı derledik.

Haberin Devamı

Yüzdünüz yüzdünüz, kuyruğuna geldiniz. Koca bir yılı üniversite sınavlarına hazırlanarak geçirdiniz, şimdi sırada tercihler var. Burada elinizdeki puanla yerleşebileceğiniz en iyi bölüme odaklanmalısınız. Ancak eğitim uzmanlarının bir uyarısı var: “Asla eğitim almak istemediğiniz bir bölüme tercih listenizde yer vermeyin.” Çünkü yerleşirseniz, seneye yeniden sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanı’nız (OBP) yarı yarıya düşecek. Tercih döneminde adayların aklına takılan dokuz soruyu araştırdık ve yanıtlarını eğitim uzmanlarından aldık.

1-Kaç üniversite yazma hakkım var?
24 tercih hakkı var. Başvurunuzun geçerli sayılması için hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Yani boşu boşuna listeyi doldurmak için kendinizi zorlamayın.

2-Nasıl bır sıralama yapmalıyım?
Mükemmeliyetçi davranmayın. Sadece 5-6 tercihle yetinmek riskli. Mutlaka geniş aralıkta hareket edin. Bunun için şu yöntemi takip edebilirsiniz. İlk sıralarda başarı sıranızın üstünde olan ve en çok istenilen programları yazın. Ardından orta sıralara (5-18 arası) yerleşme olasılığınız yüksek ve başarı sıranıza yakın olan bölümleri ekleyin. Son sıralarda ise yerleşme ihtimalinin çok yüksek olduğu bölümlere yer vermek uygun.

Haberin Devamı

3-Mesleğe nasıl karar vermeliyim?
Bu oldukça zor bir soru. Yanıtıysa bizde değil, sizde saklı. “İleride nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz?” bunu iyice düşünün. Gelecek vadeden iş alanlarını araştırın. Ancak hepsinden önemlisi, tercih edeceğiniz bölümü gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulayın. Gitmek istemediğiniz programa listede asla yer vermeyin. Eğer yerleşirseniz ve gitmezseniz, OBP’nizin sonraki yıllarda düşeceğini unutmayın.

4-Programlarla ilgili neye dikkat etmeliyim?
Öncelikle programın vakıf ya da devlet üniversitesinde olup olmadığını kontrol edin. Çoğu aday, farkında olmadan vakıf üniversitelerindeki bölümleri yazabiliyor. Bu nedenle program hakkındaki açıklamaları YÖK Atlas ve üniversitenin sitesinden dikkatli okuyun. Ayrıca önlisans ile lisans programlarını iyi araştırın, birbirine karıştırmayın.

Haberin Devamı

5-Bölümler hakkında nereden bilgi edinebilirim?
YÖK Atlas’ı kullanabilirsiniz. Ancak tercih listenizde ilk sıralarda yer vermeyi düşündüğünüz üniversiteleri ziyaret edin. Birçok üniversite tercih günleri düzenliyor. Programın ne gibi imkânlar sunduğunu öğrenci ve akademisyenlere sorun. Değişim programları, eğitim dili ve dersler hakkında bilgi alın. Emin olun, daha önce hiç aklınızda olmayan yeni programlar birden ilgi alanınıza girebilir.

6-Listeyı ÖSYM’ye gönderdikten sonra değişiklik yapmam mümkün mü?
ÖSYM, son tercih günü ve saatine kadar adayların sisteme yükledikleri tercihlerinde değişiklik yapmalarına imkân veriyor. Tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

7-Ortaöğretim başarı puanım hangi şartlarda düşer?
İki ya da dört yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinizde bir sonraki yıl OBP’niz yarı yarıya düşer. Bu nedenle eğitim almak istemediğiniz hiçbir programa listede yer vermeyin. Yerleştiğinizde büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

8-Tercih yaptığım halde yerleşemezsem seneye puanım etkilenir mi?
Hayır, etkilenmez. Burada önemli olan bir yükseköğretim programına yerleşmek.

9-Önlisans ve lisans programlarını seçebilmek için en az kaç puan gerekli?
Adaylar, AYT’de sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanlarından 180 ve üzerinde aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek. Önlisans içinse TYT’den en az 150 puan almaya ihtiyacınız var.

Haberin Devamı

YOĞUN BAŞVURU OLDU
İki oturumdan oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na bu sene yoğun bir başvuru oldu. Sınavın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 322 bin 421 kişi katıldı. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) giren aday sayısı ise, 1 milyon 982 bin 669 kişi.

ÜNİVERSİTELER İÇİN BAŞVURU 7-14 AĞUSTOS’TA
İki milyondan fazla aday, üniversitelerdeki lisans, önlisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim programları dahil, toplamda 1 milyon 68 bin 327 kontenjan için tercihlerini 7-14 Ağustos’ta yapacak. Öğrenciler, ÖSYM’nin ‘Aday İşlemleri Sistemi’nden (AİS) tercihlerini gerçekleştirebilecek. Bu yıl da YGS-LYS’de olduğu gibi tercih sırası dikkate alınacak. Adaylara 24 tercih hakkı verilecek. Kayıtlar 3-7 Eylül, elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül’de alınacak. Bu tarihten sonra boş kalan kontenjanlar olursa ÖSYM tarafından buralara ek yerleştirme olacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!