Briç nedir ve nasıl oynanır? Briç oyunu kuralları ve kart sayısı

Güncelleme Tarihi:

Briç nedir ve nasıl oynanır Briç oyunu kuralları ve kart sayısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:04

Her evde bulunabilecek olan iskambil kartları ile pek çok farklı oyunun oynandığını belirtmek doğru olacaktır. İskambil kartlarıyla beraber ortam ve zaman fark etmeksizin kolayca oynanacak birden fazla oyun vardır. Bunlar içerisinde de briç oyunu yer almaktadır. Peki, briç nedir ve nasıl oynanır? Briç oyunu kuralları nedir? Briç oyunu kart sayısı kaçtır? İşte ayrıntılar.

Haberin Devamı

Briç oyunu; ülkemize Fransa ile yayılan ve oldukça popüler şekilde oynanan bir kart oyunu olup, stratejik şekilde oynanmaktadır. Birçok ülke çapında bu oyun, spor dalı şeklinde kabul edilir.

 Briç Nedir?

 Briç oyunu; kartla oynanan oyunlar içerisinde bulunur. Kimi terimlerden ötürü pek çok birey açısından zor bir oyun şeklinde isimlendirilmektedir. Ancak oyun hakkında bilgi sahibi olduktan sonra oynamak oldukça zevkli olacaktır. Briç oyunu; 52'li kart destesi ve 4 kişi ile oynanmaktadır.

 Briç Nasıl Oynanır?

 Briç oyunu için; kişiler ortak olmalıdır. Daha sonra oyunculardan birisi sol taraftan başlayıp, saat yönüyle bütün oyunculara 13 tane kart dağıtır. Briç oyununda bir el, her oynayan kişinin ortaya atmış olduğu dört karttan oluşur. Her oyunda 13 el kazanılması gerekir. Çıkış kartı; el başında atılan ilk karta denilmektedir. Çıkış sırası, oyuncuda ise arzu ettiği her kartı tercih edebilir. Oyun içerisinde ilk kartı oyuncu çıkmıyorsa, çıkılacak karta uyumlu renkte kart çıkma zorunluluğu bulunur. Fakat elde uyumlu kart yoksa eldeki kartlardan arzu edilen oynanabilir.

Haberin Devamı

 Kartları dağıtmış olan oyuncunun konuşması ile oyun başlar. Konuşmaya deklarasyon adı verilir. Oyuncular; ortakları ile konuşup en güzel kontratı tutturmaya çalışır. Oyun içerisinde; 13 löve yapmak gerekir. Her oyuncu kart attıktan sonra e, o eli bir diğer oyuncu alır. Kontrat adlı durum ise 13 löveden kaç tanesinin hangi ortağın kazandığı, koz şeklinde hangi rengin oynanması gibi ortakla önceden yapılan tahmine denmektedir. Löve ve koz sayısını gösteren duruma kontrat denir.

 Deklarasyonu kazanan taraftan yalnızca bir oyuncu kontratı oynamaktadır. Ortak taraf elini açıp oyuna müdahale edememektedir. Elini açan bireye dummy adı verilir. 1 el açık, 3 el kapalı şekilde oynanan oyuna deklaran adı verilmektedir. Deklaran oyununda, ortakla belirlenen kontrat yapılmalıdır. Rakip oyuncularla kontratın gerçekleştirilmesini önlemeye çalışmaktadır. Kontratı yapan ve elleri kazanan taraf, oyunu kazanır. Oyun koz olmadan oynanabilir. Kontratta takımlar iyi koz ile anlaşamazsa, oyun kozsuz şekilde oynanır. Bu çeşide; sanzatu adı verilir. Sanzatu türünde çakma bulunmamakta olup, eli kim kuvvetli atarsa o almaktadır. Elde koz bulunmaması durumunda en yüksek kartı atan birey kazanmış olur.

Haberin Devamı

 Briç Oyunu Kuralları

 Briç oyunu; iki takım olarak ayrılan ve ikişer bireyler ile oynanan bir oyun türüdür. Aynı masa üzerinde karşılıklı şekilde oturan oyuncular, oyunun şartlarına göre ortaklaşa oynarlar. İki takım oyuncularına, oyunda çift adı da verilmektedir. Ortaklarda oyunu oynayan bireyler; deklaran adını alır. Dummy; Fransızca bir sözcüktür. Bu birey; deklaranın ortağı şeklinde ifade edilmektedir. Deklarının sol tarafında yer alan oyuncunun oynamasından sonra el masada açık şekilde konulur. Diğer takım ise; savunmacı şeklinde isimlendirilmektedir. Briç; iki etaptan meydana gelmektedir. Bunlardan birisi kart oyunu birisi de deklarasyon şeklinde isimlendirilir.

Haberin Devamı

 Briç Oyununun Kart Sayısı

 Briç oyunu içerisinde iskambil oyunlarında olduğu üzere dört adet kart vardır. Toplam olarak 52'li kart bulunmaktadır. Kartların adı ise;

 - Briçte sinek kartının adı; trefl şeklindedir.

 - Briçte maç kartının adı; pik şeklindedir.

 - Briçte kupa kartının adı; kör şeklindedir.

 - Briçte karo kartının adı; karo şeklindedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!