BPA nedir ve zararları nelerdir? BPA nelerde bulunur

Güncelleme Tarihi:

BPA nedir ve zararları nelerdir BPA nelerde bulunur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:03

Bisfenol A olarak da bilinen BPA, son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan kısaltmalar arasında geliyor. Peki, BPA nedir ve zararları nelerdir? BPA nelerde bulunur? İşte bu kısaltma ve yapı konusunda tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Kimyasal bir yapı olması ile beraber BPA birçok farklı yerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çözümler üzerinden yine kimyasal olarak belli bir formüle sahip olduğunu söylemek mümkün. Açılım üzerinden Bisfenol A şeklinde biliniyor. Fiziksel olarak da yine değişik özelliklere sahip olduğunu eklemek gerekir. Tabii yararları ve zararları ile beraber nelerde bulunduğu en merak edilen konulardır.

 BPA Nedir?

 BPA bisfenol A olarak ifade edilir ve sentetik organik bir bileşiktir. İki hidroksinefil grubu barındıran bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda difenilmetaller ve bisfenol altında incelenmektedir. Renksiz ve katı bir yapıya sahip olması ile beraber, organik çözücüler üzerinden çözülmek gerçekleşse dahi, suda çözünme yaşanmayan bir yapısı bulunur. Günlük yaşam içerisindeki birçok farklı alanda kullanılması ile beraber özellikle öne çıktığını söylemek gerekir.

Haberin Devamı

 BPA Zararları Nelerdir?

 Bu yapının özellikleri insanlar üzerinde ciddi zararlara olduğu biliniyor. Üstelik hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme noktasında önemli problemler meydana getirdiğini söylemek gerekir.

 - Meme kanseri riski oluşturmaktadır.

 - İnsan yumurtasını olgunlaştırdığı için adet düzensizliği yaratır.

 - Aynı zamanda kadınlarda kalp hastalığı riskini arttırır.

 - Erkeklerde eşey hormonu değiştirir ve döllenme yumurtasının kalitesini düşürür.

 - Kanser hastalıkları için kemoterapinin etkisini düşürdüğü biliniyor.

 - Yapılan bir araştırmada astım oranlarını arttırdığı gözlemlenmiştir.

 Bu şekilde yukarıdaki zararları ile beraber öne çıkan kimyasal bir çözelti yapı olduğunu söylemek mümkün. Suda çözünmeyen ve renksiz bir yapı olmasının yanı sıra, ayrıca kimyasal açıdan farklı bir formül yapısına sahiptir.

 BPA Nelerde Bulunur?

 En merak edilen konular içerisinde BPA’nın nelerde bulunduğu geliyor. Özellikle sert plastiklerin içerisinde bulunan bir bileşen olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda birçok farklı gıda ile beraber içecek ambalajlarında yer almakta ve kullanılmaktadır. O yüzden bu ürünleri kullanırken çok dikkat etmek gerekir ve temas ettikten sonra temizlik ele alınmalıdır.

Haberin Devamı

 BPA Nerelerde Kullanılır?

 BPA günlük kullanım alanları noktasında oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Yani gün içerisinde kullanılan birçok farklı unsurda yer alan bir yapı olarak öne çıkar.

 - Diş dolguları

 - İzolasyon malzemeleri

 - Dişle ilgili aletler

 - Tıbbi aletler

 - Su şişeleri

 - Göz lensleri

 - Biberonlar

 - DVD ve CD’ler

 - Evde kullanılan elektronik aletlerin hemen hepsinde

 - Birbirinden farklı spor aletleri

 Bu şekilde yukarıda verilen birçok farklı üründe oldukça yaygın biçimde kullanılan bileşik bir yapıdır. Aynı zamanda organik bir bileşik olarak da öne çıktığını söylemek mümkün. Zaten bu sebepten dolayı kullanılan ürünle beraber uyum sağlar ve değerlendirilir. Özellikle gıdalarda ya da içeceklerde epoksi bir yapıştırıcı eski sağladığı için kullanıldığını söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 BPA’dan Nasıl Korunur?

 Sağlık açısından ciddi bir tehlike yaratma durumu ile karşı karşıya bırakan BPA konusunda, pek çok kişi bu yapıdan nasıl korunması gerektiğini merak ediyor. Bunu gerçekleşmesi için ise temel unsur, BPA bulunan maddeleri mümkün olduğu kadar az kullanılmasıdır.

 - Özellikle plastik içeren ürünler mikrodalgaya yerleştirilmemelidir.

 - Plastik içeren ürünler bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.

 - Plastik içeren maddeler sert deterjan ürünleri ile yıkanmamalıdır.

 - Plastik içeren ürünler bebeklerde ve çocuklardan mümkün olduğu kadar uzak tutulmalıdır.

 Bu şekilde yukarıdaki önlemleri belli bir miktarda ve oranda ele almak suretiyle, BPA’dan uzak durmak mümkün olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!