Bilinç akışı nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Edebiyatta bilinç akışı kullanan yazarlar

Güncelleme Tarihi:

Bilinç akışı nedir Tekniği nasıl kullanılır Edebiyatta bilinç akışı kullanan yazarlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 16:44

Bilinç akışı, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bilinç akışı nedir öğrenebilir ve nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilinç Akışı nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Edebiyatta Bilinç Akışı kullanan yazarlar hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Bilinç Akışı, karakterlerin düşünme eylemlerini olduğu gibi aktaran edebi bir tekniktir. Genellikle bilinç akışı eserlerde diyalog olarak karşımıza çıkar.

 Bilinç Akışı Nedir?

 Bilinç akışının ne olduğu birçok kişi tarafından merak edilmekte ve sıklıkla araştırılmaktadır. Bilinç akışı, karakterlerin düşünme eylemlerini olduğu gibi aktaran bir edebi tekniktir. Genelde yapıtlarda bu akış diyalog şeklinde yansıtılır. İç monolog şeklinde olan bu akış metinlerdeki takibi zorlaştırır ve karakterlerin anlık olarak parça parça düşüncelerini ve duygularını yansıtır. Bilinç akışı edebiyattaki modernist akım ile oldukça yakından ilişkili bir tekniktir.

 Psikolojiden de edebiyata girişi May Sinclair ile olmuştur. Edebiyat dışında görsel eserlerde de bilinç akışı ile karşılaşmak mümkündür. İngiliz komedi tiyatrolarında bilinç akışı kullanılmıştır. Müzik dünyasında da Ghostface Killah tarafından fikirler ve ruhlar karışık ifade edildiğinden kullanılmış sayılmaktadır.

Haberin Devamı

 Tekniği Nasıl Kullanılır?

 Bilinç akışı tekniği birçok kişi tarafından merak edilerek sık sık internet üzerinden araştırılmaktadır. Bilinç akışı tekniği daha çok edebiyatta ve eserlerde kullanılan bir teknik olduğundan bunun eserlere nasıl yansıdığı ve eserlerde nasıl kullanıldığı merak edilmektedir. Bilinç akışı genellikle eserlerde iç monolog olarak karşımıza çıkar.

 

 Metnin takibini zor bir hale getiren bilinç akışı karakterlerin parça parça olan düşüncelerini ve anlık duygularını yansıtarak biçimlenir. Bilinç akışı ve aynı zamanda iç diyalog, konuşmacıların ya da dinleyicilerin genelde dramalarda ve şiirlerde gördükleri tekniklerden farklıdır. Bilinç akışı tekniği kullanırken konuşmacıların düşünce süreçleri vardır ve buna okuyucular ve izleyiciler yalnızca misafir olurlar. Bu tarz iç monologlar kurgusal bir araçlardır. Kişilerin akıllarından geçenlerin birinci ağızdan yansıtılması ile kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte yazar kahramanların hayatlarını, nesneleri ve etraflarında gördüklerini nasıl algıladığını aktarır.

Haberin Devamı

 Soyut ve derin ifadeler ile yansıtılır. Genelde iç konuşma tekniği ve iç çözümleme ile karıştırılan bir tekniktir. İç çözümlemede anlatıcı araya girer ve bu şekilde duygu düşünceleri okura aktarır. İç konuşmada ise yazar aradan çekilir ve duygu düşünceler tamamen kişilerin zihninde belirir ve bu betimleme ile yapılır.

 İç konuşma gramer bakımından düzgündür ve cümleler de kurallara uygun olarak aktarılır. Bilinç akımında karakterlerin zihinlerinde geçen düşüncelerde ve duygularda herhangi bir mantık yoktur. Karakterlerin aklından geçen her duygu ve düşünce anlamlı olsun ya da olmasın o an aktarılır. Bilinç akışında sadece düşünceler yansıtılmaz. Bilinç akışında imgeler ya da duyumlar da yer alabilmektedir.

Haberin Devamı

 Edebiyatta Bilinç Akışı Kullanan Yazarlar

 Edebiyatta hangi yazarların bilinç akışı teknikleri kullandıkları merak edilmektedir. Bilinç akışının ilk olarak kullanıldığı edebi ürün Ovid'in Methamorphoses eseri olarak kabul edilmektedir. Sir Thomas Brown'un The Garden of Cyrus eserinde de numaraların, geometrik şekillerin ve nesnelerin anlamsız bir şekilde kullanılması ile bilinç akışı tekniğine rastlanır. Bilinç akışı tekniği ile yazılmış eser örnekleri şu şekildedir:

Yusuf Atılgan - Anayurt Oteli

 

Orhan Pamuk - Sessiz Ev

 

Oğuz Atay - Tutunamayanlar

 

S.D. Salinger - Çavdar Tarlasında Çocuklar

 

Virginia Woolf - Deniz Feneri

 

Samuel R.Delany - Dhalgren

 

Haberin Devamı

Allen Ginsberg - Howl (Uluma) şiiri

 

Ezgiler Ezgisi

 

Will Christopher Bear - Phineas Poe Trilogy

 

Jack Kerouac - Yolda

 

William Faulkner - Ses ve Öfke

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!