Bilgisayar Ağı nedir? Nasıl kurulur ve neden kullanılır? Bilgisayar ağı çeşitleri

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar Ağı nedir Nasıl kurulur ve neden kullanılır Bilgisayar ağı çeşitleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:05

Teknolojik açıdan devrim sayılabilecek en önemli unsurlar içerisinde şüphesiz bilgisayar ağı gelir. Dünyayı birbirine bağlayan bilgisayar ağı, günümüzde her geçen gün daha da güçlü hale geliyor. Peki, bilgisayar Ağı nedir? Nasıl kurulur ve neden kullanılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Günümüzde artık tüm işlemler bilgisayar ağı üzerinden gerçekleştiriliyor. Dünyayı bir ağ şeklinde birbirine bağlamış olan bilgisayar ağları, pek çok işlemi kesintisiz bir şekilde gerçekleştirir. Özellikle bilgi alışverişi artık dünya çapında daha hızlı bir şekilde güçlü altyapı sistemleri ile sağlanmaktadır.

  Bilgisayar Ağı Nedir?

  Küçük bir alan içerisinde yer alan veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların, iletişim hatları vasıtası ile birbirine bağlanması bilgisayar ağı olarak bilinir. Bu sayede bilgi ve sistem kaynakları farklı kullanıcılar tarafından karşılıklı olarak paylaşılır. Kısacası bir yerden başka bir yere etkin bir şekilde veri aktarımı sağlamaktadır. Bu konuda hem bilgiler hem de sistem kaynakları bilgisayar ağı üzerinden pek çok farklı iletişim cihazına ulaştırılır. Günümüzde artık pek çok farklı amaç altında güçlü altyapı sistemleri sayesinde rahatlıkla kullanıldığını ifade etmek mümkündür.

Haberin Devamı

  Bilgisayar Ağı Nasıl Kurulur?

  Özellikle hem ev hem de iş yerleri açısından bilgisayar vasıtası ile bilgisayar ağı kurulur. Genelde ücretli olarak alınan bir internet vasıtasıyla üzerinden gerekli işlemler gerçekleştirilir. Bu konuda özellikle ilgili aşamaları sıralı bir şekilde yapmak önemlidir.

  - Öncelikle başlat düğmesi üzerinden denetim masası kısmına giriş yapılır.

 - Ağ ve internet alanı kapsamında ev grubu ve paylaşım seçenekleri üzerinden seçim yapılır.

 - Ev grubu ayarları penceresi üzerinden, gelişmiş paylaşım ayarları değiştir seçeneğini ele alınır.

 - İlgili alana erişmek için çift tıklamak ile beraber bağlantı gerçekleşir.

  Elbette Yukarıdaki prosedürler Windows sistem yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yani bu durum Windows 7 ya da Windows 8 ve Windows 10 gibi farklı temel yazılımlar doğrultusunda değişkenlik gösterebileceğini söylemek mümkün.

  Bilgisayar Ağı Neden Kullanılır?

  Adeta bir devrim olarak teknolojik yapı altında bilgisayar ağları ön plana çıkar. Elbette bilgisayar ağlarının kullanılmasında birçok farklı sebep bulunmaktadır. Bunda en önemli unsur ise farklı bilgi kaynakları ve sistem kaynaklarını etkin bir şekilde paylaşmaktır. Bu doğrultuda küçük bir alan içerisinde bulunan ya da daha uzak mesafelerdeki noktalara pek çok farklı veri etkin bir şekilde ulaştırılır. O yüzden bilgisayar ağı günümüzde önemli bir yere sahiptir. Öyle ki artık en önemli bilgiler dahi tamamen güvenli yapı altında kıtalar arasında ulaştırılır. Böylece pek çok farklı sektör üzerinden işler çok daha etkin ve güvenli, aynı zamanda hızlı biçimde sağlanır. Günümüzde artık birçok firmanın vazgeçemediği unsurlar arasında gelir.

Haberin Devamı

  Bilgisayar Ağı Çeşitleri

  Bilgisayar ağ çeşitleri birçok farklı seçenek dahilinde değişkenlik gösterebilir. Bu doğrultuda amaca uygun olarak farklı bilgisayar ağ çeşitleri bulunuyor.

  - BAN - Vücut alan ağı

 - PAN - Kişisel alan ağı

 - CAN - Kampüs alan ağı

 - LAN - Yerel alan ağı

 - MAN - Metropol alan ağı

 - SAN - Depolama alan ağı

  Bu şekilde yukarıda öne çıkan ağ çeşitleri ile beraber bilgisayar etkin bir şekilde kullanılır.

  Bilgisayar Ağları Kullanımı

  Günümüzde artık birçok farklı noktada bilgisayar ağları kullanılmaktadır. Özellikle bu konuda yerel olarak evler ile birlikte aynı zamanda işyerlerindeki kullanım alanları önemli yer taşır. Onunla birlikte kafe ve topluma açık alanlar üzerinden de devlet kurumları kapsamında hizmet dahilinde verilir. Bu şekilde günümüzde artık en önemli teknolojik sistemlerden biri olarak ön plana çıktığını ve vazgeçilmez olduğunu söylemek mümkün.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!