Bakanlık’tan okullara uyarı

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık’tan okullara uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 16:09

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği yazıyla çeşitli hatırlatmalarda bulundu. Bakanlık öğrencilerin kayıtlarının kontrol edilmesi, bilgi güvenliği, okuma ve kitapların seçimi, sosyal etkinliler, devamsızlık gibi alanlarda uyarılarda bulunarak gerekli işlemlerin titizlikle yapılmasını istedi.

Haberin Devamı

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, yeni eğitim öğretim yılı boyunca bazı konulara açıklık getirmek amacıyla illere, “Okullarımızda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” konulu yazı gönderildi. Buna göre, bakanlık öğrencilerin kayıtlarının kontrol edilmesi, bilgi güvenliği, okuma ve kitapların seçimi, sosyal etkinliler, devamsızlık gibi alanlarda uyarılarda bulunarak gerekli işlemlerin titizlikle yapılmasını istedi. Yazıda yer alan bazı ifadeler şöyle:

- e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi içerisinde aday kayıt listesinde öğrenci olup olmadığı kontrol edilerek, varsa bu öğrencilerin kesin kayıt işlemleri hızlı biçimde tamamlanacak. e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi´nde yer alan öğrenci bilgiler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda belirtilen haller dışında üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşılmayacak. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince, hakkında gizlilik kararı bulunan öğrencilere yönelik yazışmalar acil ve ıslak imza ile yapılacak.

Haberin Devamı

- ‘Okul Öncesi Eğitim’ konulu yazıda belirtildiği üzere okul öncesi eğitim için gerekli iş ve işlemlerin titizlikle yapılacak.

- "Öğrencilerden beklenen davranışlar" arasında "kitap okuma alışkanlığını kazanmaları"  konusu yer alıyor, bu amaçla sınıf kitaplıkları titizlikle oluşturularak e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’ndeki "okuduğu kitaplar" kısmına işlenerek düzenli olarak kontrolleri yapılarak güncellenecek.

SAKINCALI MATERYALLER İMHA EDİLECEK

-Okul kütüphaneleri, kütüphanelerde bulunan basılı materyaller, okul müdür yardımcıları başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından incelenerek FETÖ/PDY ve diğer tüm terör örgütlerine ait veya terör örgütleri ile ilişkili olduğu düşünülen yayınevlerine ait, öğrenciler için sakınca teşkil edebilecek basılı materyaller tespit edilerek imha edilecek.

- Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi konulu genelge hükümleri doğrultusunda gerekli iş ve işlemler titizlikle yerine getirilecek.

- e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi veri girişlerinin (devam takibi, puan işlemleri vb.) zamanında ve titizlikle yapılması, özellikle 8’inci sınıf öğrencilerinin merkezi sistem ortak sınav sürecinde olmalarından dolayı bu öğrencilerin bilgilerinde eksiklik olmamasına özen gösterilecek.

Haberin Devamı

- Evde ya da hastanede eğitim alan öğrencilerin durumlarının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan "Öğrenci Genel Bilgileri" bölümüne eksiksiz işlenmesi ve bu öğrencilere ait ders programları ve öğretmen görevlendirmelerinin zamanında yapılması sağlanacak.

- Büyükelçilikler bünyesinde açılmış okullara Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği’nin 11 inci maddesine göre "Büyükelçilikler bünyesindeki okullar ile uluslararası okullar ve internet ortamında verilen eğitimlerin denkliği yapılamamaktadır" ifadesinden hareketle, TC. vatandaşı velilere mağduriyet yaşamamaları bakımından, çocuklarının kayıtlarının söz konusu okullara yaptırmamaları hususunda bilgilendirilme yapılacak.

Haberin Devamı

- Mecburi ilköğretim çağında olup yurtdışında bulunması, tutuklu olması, oturduğu yerde okul bulunmaması ve sağlık durumu nedenleriyle hiç okula gidememiş veya öğrenime ara vermiş çocuklardan özel bir şekilde kendini yetiştirmiş olanların bilgi düzeylerinin tespit edilerek uygun sınıfa yerleştirme işlemlerinin yapılması sağlanacak.

- İlkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıf öğrencilerinden bilgi ve beceri bakımından sınıf düzeyinin üstünde olanların velisinin yazılı talebi, sınıf öğretmenin önerisi ile eğitim ve öğretim yılının ilk ayı içinde sınıf yükseltme sınavına alınarak, başarılı olanlar hakkında yönetmelik hükümleri gereğince gerekli işlemler yerine getirilecek.

Haberin Devamı

- e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi ile ilgili olarak, kayıt, nakil, sınıf yükseltme, denklik ve benzeri konuların öncelikli olarak İl/İlçe MEBBİS Yöneticileri aracılığıyla çözümlenmeye çalışılması, çözümlenemeyen durumlarda ilgili konu İl aracılığıyla Bakanlığa iletilecek.

- "Seçmeli derslerin puanla değerlendirilmesi" konulu yazıda belirtildiği üzere seçmeli dersler için de puan girişleri aksatılmadan yapılacak.

DERS KİTAPLARINA YÖNELİK DÜZENLEME

- Öğretmen ve öğrencilere ücretsiz dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı materyallerin okullarımızda reklam ve tanıtımlarının yapılmaması, satın alınması ve kullanımı konusunda öğrencilerimizin zorunlu tutulmaması, öğretmen ve öğrencilerimizin ders kitapları dışında ihtiyaç duyabileceği eğitim öğretim kaynağı ve dokümanlarla ilgili olarak Bakanlığın eğitim bilişim ağı olan www.eba.gov.tr adresine yönlendirilmeleri sağlanacak. Bakanlıkça gönderilen öğretim materyalleri dışında proje, protokol vb. çalışmalar kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarca öğrencilerimize dağıtılmak üzere okullarımıza bağış veya yardım adı altında gönderilen kitap, broşür, afiş vb. materyallerle ilgili olarak ilgi yazı doğrultusunda uygulama yapılması sağlanacak. Öğretmenlerin, öğrencilerin kullanacakları kırtasiye malzemeleri konusunda belirli markalara yönlendirmede bulunmaması ve okullarda velilerimizi maddi yönden yorabilecek her türlü uygulamalardan kaçınılması gerekiyor.

Haberin Devamı

- Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıt ve nakiller esnasında az da olsa velilerden kayıt parası veya bağış adı altında para talep edildiği duyumları alınıyor. Söz konusu taleplerin 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 2011/40 sayılı Genelge ve 09.09.2016 tarihli 9742303 sayılı Müsteşarlık makamından çıkarılmış olan "Kayıt Parası" konulu valilik yazısı hükümlerine aykırı olması sebebiyle, bu husustaki şikâyetlerin valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!