Bakan Yardımcısı Macit: “Yapay zekâ yeni eşitsizlikler üretmemeli”

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yardımcısı Macit: “Yapay zekâ yeni eşitsizlikler üretmemeli”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2026 17:21

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit, "Teknolojilerin hem ülkelerin gelişimine katkı sağlaması gerekirken aynı zamanda ülkeler arasında ya da ülkelerin kendi içinde yeni eşitsizlikler oluşturmamasını da sağlamalıyız” dedi. Macit, Londra’da düzenlenen Dünya Eğitim Forumu’nda “İnsan Odaklı Bir Yapay Zekâ Geleceği İçin Eğitim” başlıklı oturumda konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Yardımcısı M. Bilal Macit  yaptığı konuşmada, yapay zekâ araçlarının günümüz teknolojisinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumun eğitimi dönüştürmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Asıl önemli olanın bu dönüşümün hangi değerler doğrultusunda gerçekleşeceğini ifade eden Macit, konuşmasına şöyle devam etti: 

EŞİTLİĞİ GÜVENCE ALTINA ALMALIYIZ
“Bu teknolojilerin hem ülkelerin gelişimine katkı sağlaması gerekirken aynı zamanda ülkeler arasında ya da ülkelerin kendi içinde yeni eşitsizlikler oluşturmamasını da sağlamalıyız. Tam tersine, bu ilerlemenin eşitlik ve erişilebilirlik ilkeleriyle yönlendirilmesini güvence altına almalıyız. Yapay zekâ araçları; kültürel hassasiyetlere, yerel değerlere ve farklı toplumların yapısına saygı göstermelidir. Bu iki ilke, oluşturabileceğimiz uluslararası standartların bir parçası olmalı.
Türkiye yaklaşık 18 milyon öğrencisi, 1,2 milyon öğretmeni ve 75 binden fazla okul ve kuruma sahip merkezî bir ülke. Bu tablo yalnızca Türkiye’de eğitimin ölçeğini değil, aynı zamanda dönüşümün hızını da göstermektedir. Mevcut öğretmen kadrosunun yüzde 80’i son 25 yılda atanmıştır. Ayrıca sınıfların yarısından fazlası ve okul altyapısının yaklaşık yüzde 70’i yine son 25 yılda inşa edilmiştir. Bu da yapay zekâ dönüşümünün çerçevesini ortaya koyuyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bütüncül bir model olarak eğitim sisteminin merkezine insanı koyuyor. Türkiye’nin eğitim sistemi akademik başarının ötesine geçerek iyi insan yetiştirmeye odaklanıyor.

Oturumda, Google Öğrenme ve Sürdürülebilirlik Baş Teknoloji Yetkilisi Ben Gomes, UNICEF Küresel Programlar Direktörü George Laryea-Adjei ve Amerika Birleşik Devletleri İlköğretim ve Ortaöğretim Ofisi Bakan Yardımcısı Kirsten Baesler yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!