Bakan Yardımcısı Er: 43 bin üstün yetenekli çocuk eğitim görüyor

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yardımcısı Er: 43 bin üstün yetenekli çocuk eğitim görüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2018 14:28

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi’ne kurulan Zeka Gücü Yazılım ve Programlama Laboratuvarı'nın açılışına katıldı. Er, "Ülke genelinde 136 Bilim ve Sanat Merkezinde 2 bin 137 öğretmen ile 43 bin üstün yetenekli çocuğa hizmet veriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Turkcell'in 2016’da hayata geçirdiği ‘Zeka Küpü’ projesi kapsamında, Trabzon'da Zeka Gücü Yazılım ve Programlama Laboratuvarı açıldı. Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) kurulan laboratuvarın açılışı öncesinde, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, hedeflerin gerçekleştirilmesinde en önemli sermayenin insan olduğunu söyledi. Er, Türkiye'nin fiziki sermaye açısından zengin bir ülke olmadığına, buna rağmen genç nüfusuyla önemli bir potansiyeli bulunduğunu belirtti.

‘ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR TOPLUMUN POTANSİYEL ZENGİNLİĞİ’
25 yaş altı nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 40'a tekabül ettiğini söyleyen Er, "Eğitim ekonomisi disiplini alanında çalışanlar böylesine bir durumu kalkınma için fırsat eşiği olarak değerlendiriyorlar. Bunun fırsata dönüşebilmesi, birtakım koşullara bağlı. O koşullarda bu genç nüfusun üretimin içerisinde olması için bilgi ve beceriyle donatmayı gerekli kılıyor. Toplumun yararına işe yarar hale gelmesi bu kitlenin nitelikli bir eğitimden geçmesiyle mümkün" diye konuştu.

Haberin Devamı

Üstün yetenekli çocukların eğitimden geçmesinin sorumluluğunun bilincinde olduklarını belirten Er, şöyle devam etti:
"Üstün yetenekli çocuklar toplumun potansiyel zenginliği. Bu potansiyeli açığa çıkarmak gerekiyor. Bunun için bu çocukları var olan programlara uydurmak yerine bu çocukların kendine özgü yeteneklerine ve ihtiyaçlarına uygun programlarla karşı karşıya getirmek zorundayız. Üstün yetenek dediğimiz şey kalıtımla gelmekle beraber çevresel faktörler ve eğitimle geliştirilebilir özellikler. Bunun sonucunda çıkacak fayda toplumun yararına. Bu çocuklar normal akranlarıyla eğitim görüyor ve onun dışında bir takım maliyetler üstlenilip eğitim veriyor. Aslında onlara sağlanan imkân doğrudan bu çocuklara olmakla beraber kendi toplumumuz sunduğumuz bir imtiyaz. Böylesine bir maliyeti üstlenmemizin nedeni buradan elde edilecek katma değerin toplumsal faydası için."

Bakanlık olarak özel, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla her zaman iş birliği içerisinde olduklarını da anlatan Er, "Ülke genelinde 136 Bilim ve Sanat Merkezinde 2 bin 137 öğretmen ile 43 bin üstün yetenekli çocuğa hizmet veriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

‘ZEKİ VE KİBAR ÇOCUKLARA İHTİYACIMIZ VAR’
AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu bilgiye ulaşmada insan zekasının önemli olduğunu söyledi. Ayvazoğlu, "Her ne kadar yazılım, donanım ve üretimle açıklanabilecek bir alandan bütün tanımlamalar yapılıyorsa da bunlara zekayla ulaşabiliriz. Dolayısıyla bizim zeki ve kibar çocuklara ihtiyacımız var. O çocuklar fazlasıyla mevcut. Bizler de onların büyükleri olarak onlara vereceğimiz fırsatlarla geleceğimize çok önemli yatırım yapacağız" diye konuştu.

‘15 BİN ÖĞRENCİYE SADECE BU PROJE KAPSAMINDA DESTEK OLDUK’
Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler ise bilim ve eğitimin pahalı olmasına karşın cahilliğin daha da masraflı olduğunu belitti.

Haberin Devamı

Cahillikle yarışmada önemli adımlar attıklarını belirten Güler, şöyle konuştu:
"Şimdi üstün zekalılar ve özel yetenekliler konusunda çalışmalara ağırlık verdik. Biliyorsunuz on yarım adam beş tam adam etmiyor. Onun için bizim burada özel yetenekli insanlara büyük ihtiyacımız var. Bu bakımdan bu projeyi biz Turkcell olarak canı gönülden destekliyoruz. 27 ilde 33 okul ve 15 bin öğrenciye sadece bu proje kapsamında destek olduk. Bunun dışında da diğer projelerle de 20 bini aşan üstün zekalı, özel yetenekli öğrencilerin elinden tuttuk. Su yolunu bulsun diye sadece suyun önündeki yeri çizgiyle açtık. Özel yetenekler zaten yetenekleriyle nereye akacağını buluyorlar. Biz sadece yönlendirmeyi sağlıyoruz. Bu bakımdan bu çalışmalarda büyük bir mutluluk ve tatmin duygusu yaşıyoruz. Gönlümüz rahat ediyor. Kazandığımız paraların bir bölümünü onlara vererek Türkiye'nin de çağdaş kalkınma yarışında mukayeseli üstünlüğünü sağlamış oluyoruz."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Güler ile davetliler Zeka Gücü Yazılım ve Programlama Laboratuvarı'nın açılışını yaptı.

Er ve Güler, daha sonra laboratuvarda projelerini sergileyen öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!