Bakan Özer: Öğretmen atamalarında ağırlığı okul öncesine vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özer: Öğretmen atamalarında ağırlığı okul öncesine vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2022 14:24

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Öğretmen atamalarında en büyük ağırlığı okul öncesine vereceğiz. 7 bin 503 okul öncesi öğretmeni, 2 bin 223 sınıf öğretmeni, bin 250 özel eğitim öğretmeni, bin 218 din kültürü ve bin 4 ilk öğretim matematik öğretmeni alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Kanal 7’de Mehmet Acet’in sunduğu ‘Başkent Kulisi’ programına katılan Bakanı Özer, öğretmen atamalarında branş dağılımı hakkında açıklamalar yaptı.

Son 20 yılda öğretmen sayısında çok ciddi artış olduğunu belirten Bakan Özer şunları söyledi:
“Başarının altındaki ana etmenlerden birisi bu. Öğretmen sayısını artırarak sistemimizde daha fazla öğretmene yer verdik. Öğretmenlerimizin sayısı çok olmasaydı bu başarılardan bahsedemezdik. Hem okullaşma oranı hem de kalitesi artması noktasında çok büyük fedakarlık yaptık. 2000’li yıllarda 500 bine yakın öğretmen vardı. Şu anda 1.2 milyon öğretmen olan bir eğitim sisteminden bahsediyoruz. Şu an eğitim sektöründe olan öğretmenlerin yüzde 75’i son 20 yılda atandı. Öğretmenlerimizin yüzde 60’ı kadın. Eğitimin diğer kademelerinde okullaşma oranları istenilen seviyede olmasına rağmen okul öncesinde istenilen seviyeleri inşallah bu dönem sağlayacağız. 99 alanda 20 bin öğretmen ataması yapacağız. Öğretmen atamalarında en büyük ağırlığı okul öncesine vereceğiz. 7 bin 503 okul öncesi öğretmeni, 2 bin 223 sınıf öğretmeni, bin 250 özel eğitim öğretmeni, bin 218 din kültürü ve bin 4 ilk öğretim matematik öğretmeni alacağız. Bakanlığın web sitesinde 99 alanın detaylarını görülebilir. Atamalar 1 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenecek törende yapılacak.

Haberin Devamı

ATAMALARIN YÜZDE 50’Sİ İSTANBUL’A
İstanbul’a tüm alanlarda yoğunlaşıyoruz. Hem öğrenci hem öğretmen sayımızın en fazla olduğu şehrimiz. Son 2 atamada 10 bin öğretmenimizi İstanbul’a verdik bu atamada da yüzde 50’sini İstanbul’a vereceğiz. İstanbul’u güçlendirmek istiyoruz. Anaokullarında da ağırlığı İstanbul’a veriyoruz. 3 bin anaokulunun binini İstanbul’a yapacağız.

ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİNDE HEDEF 120 SAAT
Türkiye'de Bakanlık merkezi planlamayla veya yerel mahalli öğretmen eğitimlerinde yıllık öğretmen başına düşen eğitim saati 40-50 saat arasında değişmişti. Yani öğretmen bir yılda 40-50 saat arasında kişisel gelişim, mesleki gelişim, eğitimi alıyor. Yeni bir yaklaşımla bütçeyi 35 kat artırdık. Yani sadece bir yaklaşım değişikliği yapmıyoruz. Onun realize edilebilmesi için gerekli bütçe planlamasını da yaptık. 2020 yılında 1.2 milyon öğretmenimiz eğitim almışlar. Ve öğretmen başına düşen eğitim saati 44 saat civarlarında. 2021 yılında bakın 6 Ağustos'ta biz göreve geldik. Ve hızlı bir şekilde bir ay içerisinde bu planlamaları yaptık. 2.9 milyon öğretmen 2021 yılı sonunda eğitim aldı ve öğretmen başına düşen ders saati 94 saate çıktı. Son 20 yılın en yüksek rakamına çıktı. Şimdi bakın 2022’nin son altı ayı rakamına bakın. Son belki 30 yılın en yüksek rakamı. 5 milyon 775 bin 837 sertifika almış. Ve altı ayda öğretmen başına düşen saat 69 saate çıkmış. 2022 yılındaki hedef her öğretmenin en az 120 saat mesleki gelişim eğitimi olması.

Haberin Devamı

YARDIMCI KAYNAKLAR DERS KİTAPLARIYLA BİRLEŞECEK
Eğitim kayıtları başladı. Kayıt zaten otomatik olarak yapılıyor. Şimdi eğitim sistemimizde 2 tane velilerimizin şikayetçi olduğu konu vardı. Birisi yardımcı kaynaktı. Diğeri de bu kayıt sırasındaki bağışlar. Şimdi bakın yardımcı kaynak problemini çözdük. 10 aydan beri çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılında sadece ders kitapları ücretsiz olarak öğrencilerimizin masasında olmayacak. Aynı zamanda kaynak kitapları da olacak. En sonunda da inşallah önümüzdeki yıldan itibaren de ders kitabıyla yardımcı kaynakları birleştirebilme çalışmaları yapacağız. Artık iki farklı kaynak kitap tek bir kaynak kitapta olacak. Hem ders hem de yardımcı kaynağı da o ders kitabın içerisinde yer alacak şekilde bir kaynak çalışmamız var.

Haberin Devamı

BÜTÇELERİ OKULLARA GÖNDERDİK
1 milyar TL İstanbul'daki okullara para aktardık. 500 milyonu temizlik ve kırtasiye masrafları için 250 milyon lira küçük onarımlar için, 250 milyon da kamuoyuna açıkladık. Dedi ki biz okullarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek güçteyiz. Yani her zaman bütçede en büyük payı eğitime ayırmış olan bir hükümet, bir okulun ihtiyacını da karşılayabilir. 2021 yılında 8.7 milyar kaynak aktarıldı.. Normalde ortaöğretimde liselerde okullara gider bütçe. Ama temel eğitimde ilkokulda, ortaokulların bulunduğu ilçeye gönderilir. Oradan okulların ihtiyaçları karşılanır. İlk kez bu yaz itibariyle temel eğitimde de okullara bütçeyi gönderdik. Yani artık eğitim sistemimizde tüm okullara bütçeyi gönderebiliyoruz. Kayıtta da kesinlikle kayıt koşuluyla bağış alamayacaklar.  Öyle bir durumda veliler tabii ki bakanlığınıza ulaşırlar. Biz de yakinen takip ediyoruz.”

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 1 MİLYON ÖĞRENCİ İLE EĞİTİME DEVAM
17 Haziran'da okullarımızı kapattığımız zaman ilk defa MEB olarak yaz okullarını açmaya karar verdik. Öğrencilerimizi yaz döneminde de yalnız bırakmadık. Etkinliklerle dolu güzel vakit geçirebilecekleri, aynı zamanda bilimle, sanatla, matematikle İngilizce ile kendilerini geliştirebilecekleri mekanizmaları devreye soktuk. Bilim ve sanat merkezlerini ilk defa tüm öğrencilerimize açtık. Bilim ve sanat yaz okullarına 105 bin 856 öğrencimiz başvurdu. Matematik yaz okullarımıza 414 bin 131 öğrencimizin kayıt yaptırdığını görüyoruz. İngilizce yaz okuluna da 327 bin 104. Destekleme ve yetiştirme kurslarına başvuran 140 bin öğrenci ile bilim, sanat, matematik ve İngilizce'de toplam 987 bin 691 öğrenci yaz okullarına başvurdu. Yaklaşık 1 milyon öğrencimizle yaz okullarında eğitime devam edeceğiz. Öğrencilerimiz istedikleri ilde aktif olarak bu kurslara katılabilecek. Öğretmenlerimiz de görev yaptıkları illerde değil istemeleri durumunda bulundukları illerde yaz okulu faaliyetlerine katılabilecekler.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!