Babiller Meucci neyi buldu ya da icat etti? Babiller'in buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Babiller Meucci neyi buldu ya da icat etti Babillerin buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 15:26

Babiller, tarihte pek çok ilke imza veren bir topluluktur. Tanrının kapısı anlamı taşıyan adlarıyla tarihe tanıklık etmişlerdir. Haftanın günlerinden astrolojiye, mimariden matematiğin en büyük desteği abaküsün bulunmasına kadar öncülük etmişlerdir. Babil Meucci ise; elektrik dalgalarını sese çevirerek telefonun mucidi olmuştur. Babiller Meucci neyi buldu ya da icat etti? Babillerin buluşları ve bilime katkıları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Babiller Mezopotamya topraklarında yaşayan aydınlanmanın öncülerinden olan bir toplum olarak yaşadı. Asıl adı Antonio Santi Giuseppe Meucci olan İtalyan mucit Babil Meucci 13.04.1808 yılında doğmuş 18.10.1889 yılında ölmüştür. Meucci 1854 yılında teletrofono olarak tanımladığı sesi elektrik dalgalarına ileterek aletin diğer ucunda sese çevirdi. Bu telefonun icadı olup, dünyanın en büyük gelişmesi olarak tarihe geçmiştir.

 Babiller Meucci Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Babil Meucci, kendi düzeneği bir alet üzerinde elektrik dalgalarına ses verdikten sonra aletin diğer ucundan alarak telefonun ilk icadını gerçekleştirmiştir. ‘Teletrofono’ adını verdiği bu icadını 1854 yılında icat ederek dünyaya telefonu armağan etmiş bulunmaktadır. 28 Aralık 1871 yılında ise İtalyan mucit Meucci, Caveat adı verilen geçici patenti başvurusunda bulunmuştur. Ancak aynı yıl içinde bulunduğu teknenin yanması dolayısıyla hastalandı. Kocasını tedavi ettirebilecek parası olmayan karısı tarafından teletrofono ve diğer icatlarını eskiciye satmak zorunda kaldı. İyileştikten sonra icadını aradı ne yazık ki bulamadı.

Haberin Devamı

 Geçici patentini uzatabilmek için başvuruda bulundu fakat gereken 10 doları gereken zamanda ödeyemediğinden kabul edilmedi. Daha sonra Graham Bell’ in icadını bularak patentini aldığını öğrendi. Graham Bell adına dava açarak iptalini istedi. 1886 yılında başvurduğu mahkemenin icadın kendisine ait olduğuna ikna olabileceği olasılığına rağmen zamanı yetmemiştir. Meucci’ nin ölümünden sonra 1893 yılında Graham Bell adına yeniden dava açılarak patent iptal edilmiştir. 2002 yılında ABD temsilciler Meclisi Antonio Meucci hayatı ve başarılarının tanınarak hakkının verilmesine karar vermiş böylece Meucci telefonun mucidi olarak kabul bulunmaktadır.

 Babillerin Buluşları ve Bilime Katkıları

 Babiller bilimin gelişmesine büyük katkılar veren bir millet olmanın gururunu yaşamıştır. Abaküsün icadı, haftanın günlere bölünmesi ve astrolojinin kullanımı konularında öncülük etmişlerdir.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!