Güncelleme Tarihi:
Zirvenin açılışında konuşan Özvar, EURIE’nin sadece bölgesel değil, küresel ölçekte yükseköğretim kurumları arasında diyalog, ortaklık ve sürdürülebilir ilişkiler geliştirmek için önemli bir platform haline geldiğini söyledi. Eğitimin, ülkeler arasında güçlü köprüler kurduğunu vurgulayan Özvar, şöyle konuştu:
“Üniversiteler artık sadece akademik bilgi sunmakla kalmayor, dijital gelişmeler, uluslararası işbirliği gibi pek çok sorumluluk taşıyor. Kurumlar, çağdaş toplumun değişen talepleri doğrultusunda, esnek, yenilikçi ve duyarlı olmalı. Bu küresel eğilimler doğrultusunda, Türkiye’nin yükseköğretimi erişilebilir, kapsayıcı, kaliteli, yenilikçi ve mükemmel bir vizyona vurgu yapıyor. Erişilebilirlik ve kapsayıcılık, eğitim felsefemizin temel unsurları. Türkiye, devlet üniversitelerinde harçsız eğitim ve vakıf kurumlarında kapsamlı burs olanakları sunarak bu ilkeleri önemli ölçüde geliştirildi. Bu bilinçli politikalar mali engelleri ortadan kaldırarak yükseköğretime daha geniş bir erişim sağlıyor. Ayrıca, kapsayıcı akademik ortamlar yaratmaya öncelik vererek, farklı geçmişlerden gelen öğrencileri potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmeleri için teşvik ediyoruz.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISIYLA İLK 10’DA
Türkiye şu anda yaklaşık 360 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaparak bu alanda dünya çapında ilk 10 ülke arasında yer alıyor ve bu rakamı 2030 yılına kadar bir milyona çıkarmayı hedefliyor. Uluslararasılaşma vizyonuyla üniversitelerimizi uluslararası görünürlüklerini artırmaları konusunda sürekli teşvik diyor, giderek yoğunlaşan küresel rekabete etkin bir şekilde hazırlanmaları konusunda destekliyoruz. Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki önemli kabiliyet ve deneyimlerini ortak ülkelerle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Ortak projeler, öğrenci ve öğretim elemanı değişimleri ve ortak akademik birimler veya programlar, karşılıklı anlayışı, bilgi alışverişini ve eğitim kalitesini önemli ölçüde artırırken, öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz için de paha biçilmez fırsatlar sunuyor.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ BİR ZORUNLULUK
Zirve’de konuşan Malezya Yükseköğretim Bakanı Dr. Zambry Abd Kadir de yükseköğretimin sadece ulusal bir sistem değil barışa, yeniliğe ve sürdürülebilir kalkınmaya açılan küresel bir köprü olduğunu belirtti. Uluslararası iş birliğinin artık bir seçenek değil zorunluluk olduğunu ifade eden Kadir, “Ortaklıklar sayesinde acil sorunlara çözüm üretmek için ortak araştırmalar yapıyor, öğrenci ve akademik hareketliliği teşvik ederek karşılıklı anlayış geliştiriyor ve en iyi uygulamaları paylaşıyoruz” dedi.
ZİRVE 3 GÜN SÜRECEK
8-10 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen zirveye Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarından yükseköğretim kurumları ve kuruluş temsilcileri katılıyor. Zirvede uluslararası akademik hareketlilik, dijitalleşme, ortak programlar ve sürdürülebilirlik gibi konular ele alınıyor.