Atmayıp bağışladılar 4500 çocuk okuttular

Güncelleme Tarihi:

Atmayıp bağışladılar 4500 çocuk okuttular
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2019 08:00

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) öncülüğünde başlatılan ‘Atma Bağışla’ projesiyle Türkiye’nin dört bir yanından toplanan elektrik ve elektronik atıklar dönüştürülerek, 2.5 yılda 4 bin 500 çocuğa eğitim imkânı sağlandı.

Haberin Devamı

2016’nın Aralık ayında TEGV ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliğinde hayata geçen ‘Atma Bağışla’ projesi 2.5 yılda tam 4500 çocuğun bir yıllık eğitim giderini karşıladı. Atık elektrikli ve elektronik eşyaları atmak yerine bağışlamayı teşvik eden projede toplam 150 tonun üzerine e-atık geri dönüştürüldü. Peki ‘Atma Bağışla’ projesi nasıl işliyor? Evde kullanmadığımız masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet, monitör, yazıcı, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, DVD okuyucu ve uydu alıcılar, masa ve cep telefonları, elektrikli ev aletleri, kablo, adaptörler ve bunun gibi tüm elektrikle çalışan aletler PTT ve atık toplama kutuları aracılığıyla toplanıyor.

ELEKTRONİK ATIKLAR PTT VE ATIK TOPLAMA KUTULARINA
PTT yoluyla atıklarını bağışlamak isteyenler, herhangi bir şubesine gidip, 902513042 numarasıyla ‘Atma Bağışla’ projesine katkıda bulunabiliyor. Ayrıca kurumsal şirketler TEGV’le iletişime geçerek karton atık toplama kutularından edinebiliyor. Kurumlar çalışanlarına çağrı yapıyor, evlerindeki ve şirkette oluşan elektronik atıkların bu karton kutularda birikmesi sağlanıyor. TEGV’in Batman’dan İzmir’e kadar farklı şehirlere dağılmış 45 etkinlik noktasında metal atık biriktirme kutuları bulunuyor. TEGV gönüllüleri, öğrenciler, veliler elektrik atıklarını buraya getirerek projeye katılabiliyor. Tüm bu ulaşan elektronik atıklar, elektrik ve elektronik atık toplama araçları tarafından toplanarak geri dönüşüm merkezlerine ulaştırılıyor. Buralarda atıkların ağırlığı ve niteliği inceleniyor. Geri dönüşüm tesisleri tespit edilen miktar üzerine TEGV’e bağış yapıyor. TEGV bu elde edilen parayla kaç çocuğun yıllık maliyetini karşıladığını elektronik atık bağışçılarıyla paylaşıyor. ‘Atma Bağışla’ Projesi Koordinatörü Taner Oral, bu projenin sadece TEGV’e bağış kampanyası değil aynı zamanda sürdürülebilir bir dünya için çok önemli olduğunu söylüyor.

 

Haberin Devamı

Atmayıp bağışladılar 4500 çocuk okuttular

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’DE YILDA KİŞİ BAŞI 8 KG ELEKTRONİK ATIK ÜRETİYORUZ’
Oral şunları söyledi:
“Televizyonumuz ya da telefonlarımız bozulunca çöp olarak görüyoruz. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Uluslararası Katı Atık Birliği (ISWA) tarafından hazırlanan ‘Küresel E-atık İzleme’ raporuna göre, 2016 yılında dünya genelinde 44.7 milyon ton elektronik atık ortaya çıktı, Türkiye’de yılda kişi başı 8 kg elektronik atık üretiyoruz. Bunlar dönüştürülebilse yılda 767 milyon Euro gelir elde edilebilir. Biz de bilinçle yola çıkarak elektronik atıkları geri dönüştürmek ve tabii ki bu sayede TEGV’de daha çok çocuğun eğitim ücretlerini karşılamak için harekete geçtik.”

Haberin Devamı

Atmayıp bağışladılar 4500 çocuk okuttular


2018 yılında bu projeyle 1000 çocuğun yıllık eğitim masrafını karşılayacak gelir elde etmeyi hedeflediklerini anlatan Oral, 2018 yılında tam 1600 çocuğun eğitim masraflarını karşılayabilecek gelir elde ettiklerini ve bu verilerin projenin doğru yolda olduğunu kanıtladığını söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!