Asrı Saadet nedir? Ne anlama gelir? Asrı Saadet kavramı ve dönemi hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Asrı Saadet nedir Ne anlama gelir Asrı Saadet kavramı ve dönemi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:00

Hazreti Muhammed'in yaşadığı dönem Cahiliye Devri ve Asrı Saadet olarak ikiye ayrılır. Cahiliye Dönemi Hz Muhammed'in peygamberliğini ilan etmesinden önceki dönemdir. Peygamber Efendimizin yaşadığı ve müminlerin onu gördüğü zamana ise Asrı Saadet denir. Bu terimde "Asır" kelimesi dönem ve çağ anlamında kullanılmıştır Saadet ise mutluluk anlamına gelir. Asrı Saadet kavramı ve dönemi hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

 

 Asrı Saadet dönemini anlatan kitaplardan bazıları şunlardır:

  1- Hüseyin Okur - Asrı Saadet Gençliği

 2- Ali Balkan - Asrı Saadetten Günümüze Namaz Aşıkları

 3- Yaşar Nuri Öztürk - Asrı Saadet Şehitleri

  Asrı Saadet Nedir?

  Asır, hem yüzyıllık zaman hem de dönem, devir, çağ anlamına gelir. Saadet ise mutluluk ve bahtiyarlık kelimeleriyle eş anlamlıdır. Asrı Saadet, Müslümanların en mutlu olduğu çağ anlamına gelir.

  Asrı Saadet Ne Anlama Gelir?

  Asr-ı Saadet kelimesinin sözlük anlamı mutluluk çağıdır. Hz. Muhammed'i görmek ve onunla konuşmak, müminlerin en büyük mutluluk kaynağı olduğu için, o dönem bu şekilde adlandırılmıştır.

  Asrı Saadet Kavramı ve Dönemi Hakkında Bilgiler

  Asrı saadetten önceki dönem cahiliye devri olarak adlandırılır. Bu dönemde toplumda adaletsizlik, fuhuş, kumar ve içki içme alışkanlığı yayılmıştır. Birçok kişinin kız çocuklarını diri diri toprağa gömdüğü bu dönemde, ahlak kuralları da yerle bir edilmiştir.

Haberin Devamı

  Arabistan'da yaşayanların bir kısmı Hristiyan ve Yahudi iken çoğunluğu putperestti. Kendi yaptıkları putlara tapıp aynı zamanda bu putları ticari kazanç olarak kullanıyorlardı. Sadece Kabe'nin içerisinde 360 tane put olduğu bilinmektedir.

  Hz Muhammed peygamberliğini ilan ettikten sonra Asrı Saadet dönemi başladı. Hz Muhammed'in peygamberliğini ve Allah'ın birliğini inkar eden Mekkeli müşrikler Müslümanlara eziyet ettiler. Buna karşın Müslümanların sayısı her geçen gün arttı. 622 yılında Mekke'den Medine'ye hicret eden Hz Muhammed ve sahabesi, Bedir ve Hendek savaşlarının kazandıktan sonra Mekke'yi fethettiler. Buradaki bütün putları kırarak Kabe'deki ilk namazlarını kıldılar.

  Asrı Saadet, birçok açıdan yeniliklerin ve değişimlerin çağı olmuştur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, yaptığı ilk yenilik kız çocuklarının diri diri gömülmesini yasaklamak oldu. Cahiliye Döneminde kadınlara söz hakkı tanınmıyor ve onlara bir eşya gibi muamele ediliyordu. Asrı Saadette ise kadınlara hak ettikleri değer verildi.

Haberin Devamı

  Bu dönemde içki, zina ve kumar da yasaklandı. Allah'ın emir ve yasakları önce Arabistan'da, sonra komşu ülkelerde uygulanmaya başladı. Vakt-i Saadet adıyla bilinen bu dönemde, zenginler ve fakirlerin arasındaki ayrım tamamen ortadan kaldırıldı. Önceden, kadılara rüşvet vererek istedikleri kararları almasını sağlayan zenginler, fıkıh esaslarına göre yargılanmaya başladı.

  Asrı Saadette yapılan en büyük yeniliklerden bir diğeri kan davasının sona ermesidir. Önceden kabileler arasında gerçekleşen kan davalarının temel nedeni nesep üstünlüğüydü. Hz. Muhammed ''nesep değil sebep birliği'' ilkesiyle hareket ederek, hiçbir soyun başka bir soydan üstün olmadığını, hepimizin Hz. Adem'in torunu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

  Bu dönemde Arap Yarımadası zenginleşti ve halkın arasında yardımlaşma arttı. Kuranı Kerim'de zekat, infak ve sadaka hakkında verilen hükümlere uyan ümmet, imkanları elverdiğince fakirlere ve muhtaç durumda olanlara yardım etti. Asrı Saadetin en önemli özelliği, Müslümanların kafalarına takılan her şeyi, doğrudan doğruya Hz. Muhammed'e sorabilmeleriydi.

  Peygamber efendimiz, kendisine soru soran müminleri hiçbir zaman cevapsız bırakmamış; İslam'ın doğru anlaşılması için ömrünün sonuna kadar mücadele etmiştir. Bu dönemde birçok mescit ve cami inşa edilmiş, bireyciliğin yerini ''cemaat'' olgusu almıştır. Hz. Muhammed'in vefatıyla sona eren Asrı Saadet, 62 yıl sürmüştür.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!