Arama motoru nedir ve nasıl çalışır? Arama motoru ne işe yarar ve bilgisayarda nasıl değiştirilir

Güncelleme Tarihi:

Arama motoru nedir ve nasıl çalışır Arama motoru ne işe yarar ve bilgisayarda nasıl değiştirilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 03:55

Dünya çapında teknolojik açıdan kullanılan en önemli unsurlar arasında arama motorları geliyor. Aynı zamanda insan yaşamının artık vazgeçilmez bir yapı haline geldiğini de ifade etmek mümkün. Peki, arama motoru nedir ve nasıl çalışır? Arama motoru ne işe yarar ve bilgisayarda nasıl değiştirilir? İşte merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Günlük yaşam içerisinde istenilen birçok farklı konu üzerinden bilgi artık arama motorları eşliğinde elde ediliyor. Zira genel anlamda detaya girmeden pek çok kişinin bildiği bir konu olduğunu söylemek mümkün. Özellikle geçen rekabet ile beraber günümüzde artık pek çok önemli arama motoru da yer alıyor.

 Arama Motoru Nedir?

 Arama motorları, web arama motoru ya da internet arama motoru olarak ifade edilmektedirler. Web üzerinden sistematik bir biçimde internet kullanıcılarına arzu ettikleri bilgileri anında ulaşmasını sağlayan yazılım türüne arama motoru denir. Özellikle günümüzde artık o kadar önemli bir oranda gelişim gösterdi ki, artık her türlü konuya anında farklı seçenekler üzerinden erişim imkanı elde ediliyor. Bu yapının en önemli görevi ise internette bulunan veriler bir araya toplamak ve zengin bir çeşit bakımından kullanıcıya sunmaktır. Böylece bir araya getirilen ve raporlanan bilgiler, kullanıcıya farklı seçenekler üzerinden bilgi elde etme olanağı sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 Arama Motor Nasıl Çalışır?

 Arama motorları 3 ayrı bileşenden oluşur ve buna bağlı olarak çalışır. Bunlar arasında web crawler, dizin ile kullanıcı arabirimi yer alır. Bu bağlamda web cravler internet ortamında yer alan bilgileri web siteleri üzerinden tarayarak veri tabanı oluşturur. Daha sonra toplanan bilgiler arama motorunun veri tabanında bir araya getirilir. Yani veri merkezindeki sunuculara taşınır. Böylece site haritası ile beraber elde edilmiş olan linkler vasıtasıyla, internet üzerindeki diğer siteler kapsamında içerikler ilişkilendirilir. Birbirleri ile olan ilişkileri kayıt altına alınır. Tabii bu konuda arama motoru algoritmaları karmaşık bir yapı altında devreye girer. Böylece web sitesi içerikleri ile linkleri ilişkisine bağlı olarak tanımlama gerçekleştirilir.

 Arama Motoru Ne İşe Yarar?

 En çok merak edilen konular içerisinde arama motorunun ne işe yaradığı geliyor. Genel olarak ise internette var olan bilgileri kodlar üzerinden okumak suretiyle, HTML biçiminde kullanıcıya sunması olarak anlatılabilir. Bu doğrultuda süreç içerisine karmaşık bir yapıya sahip algoritma girer. Bu algoritma web sitesi üzerindeki bilgiler ile link vasıtasıyla ilişkilendirme gerçekleştirilir. Yapılan bu ilişkilendirme üzerinden ise gerekli olan yüksek orandaki en doğru bilgiler arama yapan kişilere ulaştırılır. Özellikle kelimeler ve cümleler kapsamında yapılan algoritmik araştırma, tüm verileri bir araya toplar ve tek bir çatı altında kullanıcıya sağlar.

Haberin Devamı

 Arama Motoru Bilgisayarda Nasıl Değiştirilir?

 Günümüzde kullanılan birçok farklı arama motoru bulunmaktadır. Şüphesiz dünya çapında Lider olan en önemli arama motoru Google olarak öne çıkıyor. Fakat amaca bağlı olarak diğer arama motorları da günümüzde kullanıcılar tarafından değerlendirilmektedir. O sebepten dolayı amacı ve ihtiyaca bağlı olarak arama motoru bilgisayar üzerinden değiştirilir. Bu konuda ele alınması gereken belli başlı bazı aşamalar bulunur.

 - Öncelikle bilgisayar üzerinden Chrome açılmalıdır.

 - Sağ üstte yer alan diğer kısmından ayarlar bölümüne giriş yapılmalıdır.

 - Arama motoru alt kısmında, ‘Adres çubuğunda kullanılan arama motoru’ yanında bulunan çubuğa tıklanmalıdır.

Haberin Devamı

 - Daha sonra yeni varsa eden bir arama motoru seçimi gerçekleştirilmelidir.

 - Tamam ya da uygula şeklinde onay verdikten sonra işlem tamamlanır.

 Sıralı bir şekilde bu uygulamaları gerçekleştirmek ile beraber, bilgisayar üzerinden arama motorunu kolayca değiştirmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!