Anne olmak zor zanaat

Güncelleme Tarihi:

Anne olmak zor zanaat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 09:15

Bir çocuğun bakımından ve sağlıklı gelişiminden sorumlu olmanın güzelliklerinin yanında zorluklarının da olduğunun, “gerçekçi” bir bakış açısıyla ele alınması, beklentilerin ve hazırlıkların bu doğrultuda yapılması çok önemli.

Haberin Devamı

Bu sayede insanlar, bir çocuğun sorumluluğunu aldıklarında karşılaşmaları muhtemel zorluklarla daha iyi başa çıkabilir. Annelik rollerinden daha çok tatmin olabilir ve anne olmanın keyfini çıkarabilirler. Aynı zamanda çocuklarının gelişimlerini daha sağlıklı bir şekilde destekleyebilir, mutlu ve huzurlu bir ortamda büyümelerini sağlayabilirler.

Anne olunca neler zorlaşabilir?

Anne olmak insanların hayatında önemli bir dönüm noktası olabilir. Hayatlarında doğal olarak birçok değişiklik olur. Öncelikle tekil bir birey olmak geçmişte kalmış gibi görünebilir. İnsanın kendine ve birlikte olduğu kişiye yönelik sorumluluklarının yanına, çocuğun sorumlulukları da eklenir. Artan ve değişen sorumluluklar anne olmayı zaman zaman zor, bazen de sıkıcı, bunaltıcı hale getirebilir. Düşünülmesi ve organize edilmesi gereken daha çok “iş”, karşılanması gereken daha çok beklenti olacaktır. Sadece finansal kaynakların değil, manevi kaynakların da daha çok bölüştürülmesi gerekir. Bir çocuk hayatınıza girdiğinde, ihtiyaçların önem sırası da değişir. Çoğu zaman, kendinizin ya da birlikte olduğunuz insanın istekleri, ihtiyaçları ertelenir, hatta zaman zaman unutulur, çocuğunkiler düşünülür. Ev düzeni, yatış kalkış saatleri, beğeniler, tatiller, ve daha birçok şey değişebilir. Çocukla daha çok zaman geçirmek için, iş ve çalışma koşulları da değişebilir. Buna bazen işe giderken arkada bırakılan çocuğun hüznü, suçluluk duygusu eklenebilir. Veya bir süredir gidilip gelinen, sevilen, her zamanki iş, artık anneyi çocuğundan ayıran bir engel olarak algılanabilir. Hatta bazı anneler işlerini bırakabilirler.

Haberin Devamı

Zorluklarla baş etme yolları

Kendinizi suçlamayın: Öncelikle bir çocuğun bakımından ve sağlıklı gelişiminden sorumlu olmanın her zaman keyifli ya da kolay olmadığını, yorulabileceğinizi, zorlanabileceğinizi kabul edin. Büyük çoğunluğumuz, anneliğin ne kadar “kutsal” olduğu, babalığın ne kadar “yüce” bir deneyim olduğunu duyarak büyütüldük. İşte, bu tür kültürel öğrenmeler, zaman zaman ebeveyn olarak yaşanan yükün itiraf edilmesine, paylaşılmasına engel olabilir, hatta inkar edilmesine neden olabilir. Sadece bu duyguları hissettiği için insanlan zaman zaman öfke duyabilir, çaresizlik, bitkinlik gibi duygular yaşayabilir. Kimsenin kendilerini anlamadığını düşünebilirler. Önemli olan tüm bu duyguları hissetmenin doğal olduğunu kabul etmektir. Hissettiğiniz duygular nedeniyle kendinizi suçlamayın.

Haberin Devamı

Konuşun, paylaşın ve destek alın: Bu zorlukları ve duyguları kabul ettikten sonra çevrenizle paylaşın ve çevrenizden destek alın. Birlikte olduğunuz insanın, arkadaşlarınızın, akrabalarınızın yanı sıra diğer annelerle konuşmak, yalnız olmadığınızı hissettirip, birbirinizden öğrenerek problemlerinizi daha etkin çözmenizi sağlar.

İş bölümü yapın: Ev içindeki işleri paylaşın. Zamanın da kısıtlı bir kaynak olduğunu ve her işe yetişmeye çalışmanın stresinizi daha çok arttıracağını unutmayın. Birlikte olduğunuz insanla yemek hazırlama, pazara gitme, çocuk bakımı gibi konularda sorumlulukları paylaşabilirsiniz. Ebeveyn olmanın gerektirdiği sorumlulukları eşit paylaşarak, aynı zamanda çocuklarınıza iyi birer örnek olabilirsiniz. Onlar da sorumluk almayı, ilişkilerinde paylaşmayı, yardımlaşmayı, eşitliği öğrenebilirler.

Haberin Devamı

Kendinize zaman ayırın: Rahatlamak için mutlaka kendinize zaman ayırın. Kendi ihtiyaçlarınızı ihmal etmeniz ve rahatlamak için kendinize ayırmanız gereken zamandan ödün vermeniz halinde yaşayacağınız stres, birlikte olduğunuz insana, yakınlarınıza ve/veya çocuğunuza yansıyabilir. Bu daha çok zorlanmanıza neden olabilir. Kendinizi iyi hissettirecek şeyler yapabilirsiniz. Müzik dinlemek, kitap okumak, doğada yürümek, arkadaşlarınızla buluşmak, hobinizle ilgilenmek veya yeni bir hobi edinmek tercihlerinizden biri olabilir. Yapılacak işlerinizi ve önceliklerinizi eşinizle planlarken, “molalarınızın” öncelikli ihtiyaçlar arasında olduğunu unutmayın ve rahatlama ihtiyacınızı ihmal etmemeye çalışın. Unutmayın, siz ne kadar mutlu olursanız, çocuğunuzun mutlu olma ihtimali de o kadar artar.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, anne olmak zor ve uzun ama keyifli ve güzel bir yolculuktur. Büyük bir sorumluktur. Hakkıyla yapabilmek dileğiyle...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!