Anne karnında eşitlik

Güncelleme Tarihi:

Anne karnında eşitlik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 14:34

Finlandiya son zamanlarda Türkiye’de eğitimle ilgili birçok tartışmada örnek gösterilen, uluslararası araştırmalarda ön sıralarda yer alan, hatta bu başarısı diğer ülkeler tarafından da araştırılan bir ülke.

Haberin Devamı

Finlandiyalı bilim adamları, ülkelerinin eğitimdeki başarısını ülke ülke dolaşıp aktarıyorlar. Geçen hafta Finlandiya Büyükelçiliği Rezidansı’nda ’Okul Yemeği’ daveti yapıldı.
Ama öncesinde ülkedeki başarının altında yatan ‘anne karnındaki eşitlik’ vurgulandı.

Evet, OECD’ye göre Finlandiya yaşam standartlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Son yılllarda yapılan araştırmalara göre dünyada anne olmak için de en iyi ülke Finlandiya.

Finlandiya devletinin sosyal hizmet uygulamaları birçok açıdan örnek gösteriliyor. Bu uygulamalardan ikisi, Annelik Paketi ve Okul Yemeği. Ücretsiz Annelik Paketi, ücretsiz bebek klinikleri ve gündüz bakımevleri Finlandiya’da her çocuğun hakkı. Ve lise son sınıfa kadar okulda sıcak öğle yemeği de...

Araştırmalara göre okulda öğle yemeği akademik başarıyı arttırıyor. Finlandiya sürekli PISA Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nda en iyi sonuçları alıyor ve bu başarı da eşit ve ücretsiz eğitime bağlanıyor.

Haberin Devamı

Gelecekte eğitimde başarıyı yakalamanın temeli ise daha anne karnında atılıyor. Anneler, hamilelikten itibaren desteklenerek eşitlik sağlanmaya çalışılıyor.

İşte ülkede çocuklar için yapılan uygulamalar:

Annelik Paketi: Finlandiya sosyal hizmet kurumu Kela’nın en yaratıcı uygulamalarından biri, doğacak her bebek için gönderilen ‘Annelik Paketi’.
Uygulama 1938’de yoksul aileler için başlatıldı, 1949’da tüm bebekler için genişletildi. Gönderilen kutuda yeni doğan bebeğin ihtiyaç duyabileceği her şey var: Tulumlar, bereler, eldivenler, tırnak makası, diş fırçası ve macunu, pişik kremi, banyo malzemeleri, havlu, bezler, yeni annenin ihtiyaç duyacağı malzemeler. Hatta kutudan bir de şilte çıkıyor. Her sosyal sınıftan birçok Finlandiyalı, ilk uykularını yatak olarak kullanılan bu şiltede uyuyor. Gönderilen eşyaların da cinsiyet ayrımı yansıtmayan renklerde olmasına özen gösteriliyor.

Bu kutunun başka faydaları da var. Örneğin annenin kutuyu alabilmesi için hamileliğinin 4. ayı dolmadan doktor muayenesinden geçmesi gerekiyor. Bu sayede bebek ölüm oranlarında büyük düşüş görülüyor.

Haberin Devamı

Ücretsiz Okul Yemeği: Uygulamayı 1948’de başlatan Finlandiya, öğrencilere ücretsiz okul yemeği sağlayan ilk ülke. Her öğrenci okul öncesinden lise sonuna kadar ücretsiz öğle yemeği hakkına sahip. Okul yemeği, Finlandiya Ulusal Beslenme Konseyi’nin belirlediği kriterlere uygun şekilde bir sıcak ana yemek, yanında sebze, ekmek ve tereyağı, içecek (genellikle süt) ve su içeriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!