Ameliyatta iletişimin gücüne dikkat çekildi

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatta iletişimin gücüne dikkat çekildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 15:53

Avrupa Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü’nü kutlayan hemşireler, sağlık hizmetlerinin aksamaması için cerrah, hemşire, cerrahi asistanlar ve anestezistlerden oluşan ameliyathane ekiplerinde iletişimin gücüne dikkat çektiler.

Haberin Devamı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Öğçe, kutlamaların bu yıl “Ayrılmaz İkili: Ameliyat Ekibi ve Hasta Güvenliği” kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Öğçe, “Ekip çalışması hasta güvenliği ve hasta bakım kalitesinin önemli bir öğesidir. Bu nedenle ekipler arasındaki iletişimin çok önemli bir unsur olduğunu vurguluyoruz. Ameliyathanede hasta bakımı bir ekip işidir. Ekip çalışması hem teknik hem de teknik olmayan yani iletişim, karar verme ve durumsal farkındalığın paylaşılması becerilerini gerektirir” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılından bu yana ameliyathane hemşireliği sertifika programının yapıldığını, ayrı bir dalın meydana geldiğini de vurgulayan Prof. Dr. Öğçe, lise mezunlarının hemşire yardımcısı olduğunu, üniversite eğitiminin büyük önem kazandığını söyledi. Prof. Dr. Öğçe, “Ameliyathane ekipleri arasında hemşireler büyük bir iş yüküne sahip. Bu nedenle etkili bir iletişimin kurulması gerekli. İletişim oluşmadığında yanlış bölge ameliyatları, ameliyat sırası ve sonrası olaylar, tedavideki gecikmeler, hatalı organ nakilleri, yanlış kan aktarımı ve ilaç hataları yaşanabiliyor” diye konuştu.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!