Alt kültür nedir ve neye karşılık gelmektedir? Alt kültür örnekleri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Alt kültür nedir ve neye karşılık gelmektedir Alt kültür örnekleri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:54

Her toplumun farklı kültürleri bulunmaktadır. Yaşam, inanç, dil ve din özellikleri ile doğru orantılı olarak toplumların kültürleri oluşmuştur. Ayrıca bu kültürlerden saha alt seviyelerde olan kültürler de bulunmaktadır. Bu da alt kültür olmaktadır. Peki, alt kültür nedir ve neye karşılık gelmektedir? Alt kültür örnekleri ve özellikleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

 

Şehirlerin, coğrafyaların ve ülkelerin yaşam şekillerini belirleyen en önemli özellik kültürlerdir. Kültürler her toplumda farklıdır. Bu yapılar o toplumda yaşayan insanların davranış ve yaşam şekillerini belirlemektedir. Bunlar dışında mevcut toplumda alt kültürleri yaşayan kişiler de bulunmaktadır.

Alt Kültür Nedir?

Kültür içinde yer alan bir grup insan olarak tanımlanmaktadır. Fakat o kültürden bağını koparmayan fakat bazı noktalarda farklılık gösteren geniş kültürler de bulunmaktadır. Buna alt kültür adı verilmektedir. Alt kültür kendisini popüler kültürün dışına atmış ve orada kendine özgü kültürler oluşturmuştur. Böylece farklı bir yaşam tarzı benimsemiştir. Bu farklı yaşam tarzını belirlemiş kişilerin oluşturduğu kültüre alt kültür denilmektedir.

Haberin Devamı

Alt kültür hakim kültürden uzaklaşmış insanların yaşadığı kültür olmaktadır. Alt kültürün oluşmasının nedenleri ekonomik koşul, yaş, cinsiyet, dil, din, ırk gibi etkenlerdir. Alt kültür normal kültürün bir arka planıdır. Bu sebeple de kendisine özgü özelliklere de sahiptir.

Alt Kültür Neye Karşılık Gelmektedir?

Alt kültür belirli açıdan toplumun büyük bir bölümünden ayrılan orta büyüklükteki bir topluluğun kural ve fikirleridir. Diğer bir ifade ile orta büyüklükte bir topluluğun daha büyük bir toplum içerisindeki baskın kültürden ayıran kültür olmaktadır.

Alt kültürün karşılığı daha büyük bir kültür içerisinde küçük bir topluluktur. Bu topluluklar her kültürde bulunmaktadır. Fakat pek çok özellik ile diğer kültürlerden ayrılmaktadır. Ayrıca bizim toplumumuzda da farklı alt kültürlere pek çok örnek göstermek mümkündür.

Alt Kültür Örnekleri

Her kültürün farklı özellikleri bulunmaktadır. Aynı toplum içerisinde yaşayan kişilerden bağımsız olmadan farklı özellikler ile yaşayan kişilerin kültürüne de alt kültür adı verilir. Toplumumuza bakıldığında pek çok alt kültür örnekleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Ülkemizden Almanya'ya göç etmiş Türk çocuklarının yarı Alman yarı Türk kültürü.

Haberin Devamı

- Ülkemizdeki Alevi vatandaşların kültürü.

- Amerika'da yer alan zencilerin kültürü

- Yörük kültürü

- Erzurum'dan Kayseri'ye veya daha başka yerlere göç etmiş farklılaşan alt kültürler.

- Amerika'da yer alan Meksikalılar kültürü

- Günümüzde Suriye'den göç eden insanların kültürü

Alt Kültür Özelikleri

Her kültürün birbirinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Her kültürde yer alan alt kültürün özellikleri ise şunlardır:

- Etnik kültürden uzaklaşması ve kendilerini bu şekilde kabul etmeleri

- Yaşadıkları alt kültür ile mutlu olmaları

- Hakim kültüre aykırı olarak müzik, konuşma, saç stili gibi unsurlar

- Alt kültürü yaşayabilecek cesarete sahip olmaları bu kültürün özellikleri arasında yer almaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!