ALES ne zaman? 2017 ALES sınav tarihleri

Güncelleme Tarihi:

ALES ne zaman 2017 ALES sınav tarihleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 18:10

ALES ne zaman yapılacak sorusu, akademik kariyerini yükseltmek isteyen vatandaşlar tarafından oldukça merak konusu oldu. Üniversiteden mezun olmuş binlerce vatandaş ALES sınavına girip akademik kariyerlerinde gelişmeyi planlıyor. Peki, ALES ne zaman? İşte, 2017 ALES sınav tarihleri.

Haberin Devamı

ALES sınavı tarihleri ÖSYM'nin sınav takvimi üzerinden açıklandı. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen vatandaşların girdiği ALES ilkbahar dönemi başvuruları için süreç geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Şimdi ise gözler sınav tarihlerinde! Peki, sayısal ve sözel testlerden oluşan 2017 ALES sınavı ne zaman?

2017 YILI ALES TARİHLERİ

ALES konusunda bir düzenlemeye gidildi. Geçtiğimiz yıl YDS'de yapılan uygulama bu yıl ALES'te de yapılacak. Yılda iki kere yapılan ALES, e-ALES'lerin de yapılması ile dörde çıkacak.

İlk kez yapılacak e-ALES'in başvuruları 20 Ocak 2017 Cuma günü başladı ve 2 Şubat 2017 Perşembe gününe kadar devam edecek. 12 Şubat 2017'de yapılacak sınavın sonuçları da aynı gün içerisinde açıklanacak.

2017 ALES İlkbahar dönemi için başvurular 15 Mart 2017'de başlayacak ve 23 Mart 2017'ye kadar sürecek. ALES İlbahar sınavı 7 Mayıs 2017'de gerçekleştirilirken, sonuçların açıklanacağı tarih ise 8 Haziran 2017 olarak duyuruldu.

Haberin Devamı

2017 yılının ikinci e-ALES'ine girecekler başvuru işlemlerini 6 Temmuz 2017'de yapacaklar. 20 Temmuz 2017'de ise başvuru süreci tamamlanacak. 29 Temmuz 2017'de gerçekleştirilen sınavın hemen ardından aynı gün sonuçlar da adaylarla paylaşılacak.

2017 ALES Sonbahar dönemi başvuruları ise 26 Eylül'de başlayacak ve 4 Ekim 2017'de tamamlanacak. 19 Kasım 2017'de gerçekleştirilecek sınavın sonuçları 21 Aralık 2017'de ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ve ÖSYM Mobil üzerinden adaylarla paylaşacak.

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

Kısaca ALES olarak anılan, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na üniversitelerde lisans eğitimi alan (4 yıllık) son sınıf öğrencileri girebiliyor. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin de girebiliyor. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici, eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına yerleşmek isteyen girebilir.

SINAV NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?

ÖSYM'nin yayımladığı ALES başvuru kılavuzunda yer alan bilgilere göre sonuçlar, açıklandığı tarih itibariyle üç yıl süreyle geçerliliğini koruyacak.

Haberin Devamı

NE TARZ SORULAR YER ALACAK?

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!