ALES sınav giriş belgesi ve yerleri! ALES öncesi çıkmış sorulara göz gezdirin

Güncelleme Tarihi:

ALES sınav giriş belgesi ve yerleri ALES öncesi çıkmış sorulara göz gezdirin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2016 11:24

ALES 2016 sınav giriş yerleri ve belgesi ÖSYM üzerinden çıktı alınabiliyor. Akademik kariyer yapmak isteyen adayların başvuruda bulunduğu ALES sınavı giriş belgeleri Aday İşlemleri Sistemi'nden çıktı alınabiliyor. Sınava gireceği yerleri öğrenmek isteyen adayların, sınav giriş belgesini çıkartması gerekiyor. İşte sınavdan önce bakabileceğiniz ALES çıkmış sorular ve sınav hakkında bazı detaylar

Haberin Devamı

ALES sınavı için binlerce üniversite mezunu öğrenci çıkmış sorulara bakarak eksiklerini kapatmak için yayımlanmasını bekliyordu. ALES geçmiş dönem çıkmış soruları yayımlandı. Üniversite mezunu olduktan sonra akademik kariyerlerine bir yenisi eklemek isteyen binlerce üniversite mezunu kişi yüksek lisans için ALES sınavına hazırlanıyor. Sınavlara girmeden önce çıkmış sorular hakkında araştırma yapan üniversite mezunu kişiler için çıkmış soruları haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. Peki, ALES sınav giriş belgesi nasıl alınır?

ALES ÇIKMIŞ SORULAR-1

ALES ÇIKMIŞ SORULAR-2

SINAV İÇİN MERAK EDİLEN DETAYLAR 

1. Sınav için başvuru yapacağım sistemde eğitim bilgilerim eksik gözüküyor. Nasıl yapabilirim.

Sınav için eğitim bilgisi şartı yoktur. Sistemdeki bilgilerinize göre başvuru yapabilirsiniz. Güncel başvuru yapmak istiyorsanız diploma onaylı örneği ile herhangi bir ÖSYM sınav koordinatörlüğünden yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

2. Kaç yıl geçerlidir?

ALES sınavı sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl geçerlidir.

3. Puanım nasıl hesaplanıyor?

ALES sınavında 4 test var, en az 3 test çözmeniz gerekir hangi puan türünüzün hesaplanmasını istiyorsanız bu puan hesabına göre yapmanız gereken testler, ilgili kılavuzda yer almaktadır.

4. Sınav başvurumu yaptım okuyor görünüyorum bir problem olur mu?

ALES başvuruları için eğitim bilgisi şartı yoktur. Herhangi bir problem teşkil etmez.

SONUÇLAR İÇİN TARİH DAHA SONRA AÇIKLANACAK

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

Haberin Devamı

İTİRAZLAR SONUÇLARIN ARDINDAN 10 GÜN İÇERİSİNDE YAPILACAK

Sınav ve yerleştirme sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçlar ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandıktan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak Merkezimize başvurmalıdırlar. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde (sınav tarihinden bir gün sonra başlamak
üzere) aynı şekilde yapılmalıdır.

Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük zaman aşımı süresini durdurmaz. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacak ve cevaplanmayacaktır

Haberin Devamı

SINAVDA GEREKLİ BELGELER

ALES yerlerine erişimi resmi internet sitesi üzerinden sağlayan ÖSYM, sınav öncesinde olduğu gibi sınav anında da dikkat edilmesi gereken noktaların yer aldığı ALES kılavuzunu resmi internet sitesi üzerinden yayımladı. Kılavuzda ALES’te gerekli belgelere dair bilgiler de yer alıyor.

İLGİLİ SINAV DÖNEMİNE AİT 2016 - ALES SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Adayların bu belgeyi, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri gerekmektedir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir salonda sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü kendisine kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet’ten edinebileceklerdir.

Haberin Devamı

ALES KILAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

NÜFUS CÜZDANI/TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT: Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunun da yanında bulunması zorunludur. Nüfus cüzdanı/ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaport dışında, tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir.

BAKMADAN GEÇME!