Akıllara takılanlara cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Akıllara takılanlara cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 21:01

Bu yıl liseye başlayacak öğrencilerin devlet okullarını tercihlerinde son 6 güne gelindi. Ancak hâlâ velilerin akıllarına takılan sorular var. Biz de bunlara cevaplar derledik. Uzmanlar, “Yüzdelik diliminizin 1-5 puan üzerindeki ve altındaki okulları listenize yazın” diyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARI liseye başlayacak velilerin ‘okul tercih yarışı’ sürüyor. Devlet okulları tercihlerinde son 6 güne gelindi. 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar tercihler yapılabilecek. Adaylar, en fazla 25 tercih hakkına sahip. Ancak hâlâ velilerin akıllarında soru işaretleri var. Hem özel okula kaydolan hem de devlet okullarını seçecekler için merak edilenleri derledik.

ÖZELE KAYDOLUP DEVLET OKULUNU TERCİH ETMEK: Özel okula kesin kayıt yaptırdığınızda devlet okulunu tercih edemezsiniz. Tercihler için ‘e-okul.meb.gov.tr’ internet adresine girildiğinde, ekranda ‘Tercih yapmak istiyorum’ ve ‘Özel okula kayıt yaptıracağım tercih yapmayacağım’ butonları görülecek. Özel okullara kaydolanlar, ikinciyi işaretleyecek. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak. Ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirenler, tercihte bulunabilecek. Yönetmeliğe göre, ödedikleri ilk ücretin yüzde 20’si yanabilir. Ayrıca bu öğrencilerin okul değiştirmesi, nakil döneminde, şartları taşırlarsa mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

ÖZELE KAYIT YAPTIRMAYA KARAR VERİLİRSE: Özel okulların kayıtları sona erdi. Adaylar, bu süreçte özele kayıt yaptırmak isterse bu mümkün olamayacak. Uzmanlara göre, özeller öğrencinin yerini ayırabilir, ön anlaşma yapabilirler. Ancak 11 Ağustos’tan önce özel okullar kesin kayıt alamayacak.

TERCİHLERLE İLGİLİ DÜZELTME: Bu, okul müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama bitince düzeltme olamayacak. Bu noktada tercih tamamlanmış olacak.

OKULDAN MEMNUN KALMAYAN NE YAPACAK: Kayıtlı okuldan başka birine geçmek isteyenler, yerleştirmeye esas nakil işlemlerinde tercihte bulunabilecek. Başvurular, 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül olmak üzere 3 kez yapılacak. Sonuçlar, 21 Ağustos, 28 Ağustos ve 8 Eylül’de ilan edilecek.

REHBERLİK YAPACAK BİRİMLER: MEB, 81 ilde okullarda, alışveriş merkezlerinde, şehir meydanlarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde kurulan 9 bin 918 noktada, 29 bin 854 eğitimciyle 24 Temmuz’a kadar destek verecek.

Haberin Devamı

TERCİH YAPMAYAN AÇIK ÖĞRETİME: Özel okula kaydolmayan, bir tercihte bulunmayan ve hiçbirine giremeyenler, açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek. Bu öğrenciler de nakil döneminde yeniden tercihte bulunabilecek.

UZMANLARIN ÖNERİLERİ

LİSTE yaparken okulların kodları, kontenjan tablolarındaki yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı, öğrencinin yüzdelik dilimini dikkate alın. Kontenjan durumu ve tanıtım bilgilerini inceleyin.

Aynı yüzdelik dilimdeki okullardan evinize yakın olanı tercih edin.

Okulları yerinde görün.

Yüzdelik diliminizin 1-5 puan üzerindeki ve altındaki okulları listenize yazın.

Mezun olduğunuz okul müdürlüğü aracılığıyla tercihinizi onaylatıp çıktısını alın.

Haberin Devamı

SONUÇLAR 11 AĞUSTOS’TA

YERLEŞTİRME sonuçları 11 Ağustos’ta Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet adresinde ilan edilecek. TC kimlik numarası ve doğum tarihiyle sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!