Akademisyen açığına ‘emeklilik’ formülü komisyonda kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Akademisyen açığına ‘emeklilik’ formülü komisyonda kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 09:54

Yeni kurulan üniversitelerin akademisyen açığını kapatmak amacıyla devlet üniversitelerinde çalışmak koşuluyla öğretim üyelerinin emeklilik yaşını 72’ye çıkarmayı öngören teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifte ayrıca MEB’e 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdası da yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Torba kanun teklifi’ olarak adlandırılan ve Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasın Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre, 31 Aralık 2015 tarihinde sona erecek olan "Öğretim üyeleri için öngörülen emeklilik yaşı, devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72 yaşını doldurulduğu tarihtir" uygulaması 31 Aralık 2016'ya kadar uzatılacak.

Teklifle, askeri öğrencilerin harçlıkları da artırılacak. Askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında, "teğmen rütbesinin birinci kademe brüt aylığı" yerine "6528 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar" esas alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'na 12 bin 500 öğretmen kadrosu ihdas edilecek.

Haberin Devamı

Teklife 4 madde de ihdas edildi.

Bu maddelere göre, er ve erbaşlar ile askeri öğrencilerin harçlıklarının hesaplanmasında esas alınan ve hala uygulanan gösterge rakamları yüzde yüz oranında artırıldı. Buna göre, 38 TL alan erler 76 TL; 43 TL alan onbaşılar 86 TL; 49 TL alan çavuşlar 97 TL alacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!