Adetliyken mezarlığa gidilir mi? Regl iken kabir ziyareti yapılabilir mi? (Diyanet Cevabı)

Güncelleme Tarihi:

Adetliyken mezarlığa gidilir mi Regl iken kabir ziyareti yapılabilir mi (Diyanet Cevabı)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 19:11

Dinimizde bazı konularda yasaklar getirilmiş ve bazı öneriler sunulmuştur. Bu nedenle de pek çok kadın adetliyken kuran okuma ve kabir ziyareti yapma konusunda çoğu zaman tereddüt yaşıyor. Kulaktan kulağa pek çok farklı fikir öne sürülse de insanlar gerçeği ilk ağızdan öğrenmek istiyor. Adetliyken mezarlığa gidilir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kadınlar abdestsiz bir şekilde de kabir ziyareti yapabilir. Kadınlar regl olsa bile kabir ziyareti yapabilir. Yani adetli kadın istediği zaman kabir ziyareti yapabilir.

Adetliyken Mezarlığa Gidilir Mi?

Kadınların özel durumlarında ve adetli dönemlerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan herhangi bir ayet ya da hadis yoktur. Bu nedenle de kadınların bu durumda iken kabir ziyareti yapmaları ve dua niyeti ile ezberden dua ayetlerini okumaları da caizdir. Adetli kadın, istediği zaman kabir ziyareti yapabilir. Kabir ziyareti yapılırken ağlanmaması ve sessiz olunması gerekir. Adet olmak, olası bir durumdur ve herhangi bir sorun teşkil etmez.

Adetli kadınların mezarlık ziyareti yapıp yapamayacağı hep bir tartışma konusu olmuştur. Bu konuda birbirinden farklı görüşler de vardır. Görüşler genellikle birbirine muhteliftir. Kadınların özel günlerinde mezarlığa ziyaret için gitmelerini yasaklayacak herhangi bir hadis ya da ayet bulunmuyor. Adetli olan kadın kabir ziyaretinde ölen kişi için ezberden dua etmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle kadınlar özel günlerinde de dilediği zaman kabir ziyareti yapabilir ve ezberden dua okuyabilir. Bunu yasaklayan herhangi bir hadis ve ayet bulunmuyor.

Haberin Devamı

Regl İken Kabir Ziyareti Yapılabilir mi? (Diyanet Cevabı)

Hem kadınlar hem de erkekler, abdestsiz kabir ziyareti yapabilir. Kadınlar da regl olsa da istediklerinde kabir ziyaretinde bulunabilir. Yani adetli kadın gönül rahatlığı ile kabir ziyareti yapabilir. Kabir ziyareti yapılırken ağlanmaması ve sessiz olunması gerekir. Kabir ziyaretinde ise kesinlikle kurban kesilmez. Adet olan kadınlar, kabir ziyareti yapabilse de Kuran okuyamaz. Ama rahatlıkla dua edebilirler. Pek çok din alimi ve diyanet bu konuda aynı görüşe sahiptir. Regl olan kadınlar istediği zaman mezara gidebilir ve ölçüşlerini ziyaret edebilir.

Kadınların adetli iken mezarlık ziyaretinde bulunmasını yasaklayan herhangi bir ayet ya da hadise rastlanmaz. Bundan dolayı kadınların regl oldukları günlerde kabir ziyaretine gitmeleri ve ezberden dua olarak çeşitli ayetleri okumaları da caizdir. Adetli olan kadın da ölen kişi için istediği gibi dua edebilir. Bu nedenle kadınların özel günlerinde kendini kötü hissetmesi ve kabir ziyareti yapmaktan çekinmesine gerek yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!