Adaylar yanlış tercih mi yaptı?

Güncelleme Tarihi:

Adaylar yanlış tercih mi yaptı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2018 12:17

Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 bini aşkın kontenjan boş kaldı. Geçen yıl lisansta 50 bin olan boş kontenjan, bu yıl neredeyse ikiye katlandı. Önlisansla birlikte boş kontenjan 128 bini aştı.

Haberin Devamı

Bu yılki yerleştirme sonucunda üzülenler vakıf üniversiteleri yöneticileri oldu. 85 bini aşkın lisans kontenjanı olan vakıf üniversitelerinde 23 bin 500 kontenjan dolmadı. Sadece Sabancı ve İbn Haldun üniversiteleri yüzde 100 doldu. Geçmiş yıllarda kontenjanını yüzde 90’dan fazla dolduran vakıf üniversitelerinde yerleşmenin yüzde 60-70’lerde olması gözleri ek yerleştirmeye çevirdi. Bazılarında bu oran yüzde 37-40 aralığında kaldı. Toplamda vakıf üniversitelerinin yüzde 73’ü doldu.

Gerçi sistem değişikliği sonucunda bazı sorunlar yaşanacağı bekleniyordu, ama bu sonuç yine de şaşırttı. 326 bin 341 aday, 384 bin 448 kontenjanın olduğu devlet üniversitelerine yerleşti, 58 bini aşkın kontenjan boş kaldı. Devlette her ne kadar daha fazla boşluk kalsa da vakıf üniversitelerinin çoğu yönetimlerini toplantıya çağırarak bunun nedenlerini araştırıyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretim istatistikleri konusunda titiz çalışan, adayları yakından tanıyan rehberlik ve eğitim uzmanı Salim Ünsal’a boş kontenjanların nedenini sordum. Ünsal, sınav sisteminin değişmesiyle yaşanan belirsizlikte üniversiteli olmak istemesine rağmen bazı adayların yanlış tercih yaptığını ve bu yüzden yerleşemediğini belirterek, düşüncelerini şöyle açıkladı:
“Sistemin değiştiği yıllarda genel olarak tahminlere uygun sonuç çıkmaz, sürprizler bekliyorduk. Ancak bundan en çok nasibi alan ücretli kurumlar oldu. Yeni bir tercih sistemi oluştuğu için adayların algıları da değişti, ilk sıralara daha başarılı olduğunu düşündükleri devlet üniversitelerini yazdılar. Altlardaki vakıf üniversitelerine sıra gelmedi. Bazı uzmanlar, adayları yanlış yönlendirerek, çok üst sırada tercih listesi oluşturmalarını sağladı. Bazı adaylar geçen yılla kıyaslama yapacak veri olmadığı için tercihinde hata yaptı. Diğer neden de doğrudan etkili değilse de döviz hareketliliği. Ülkemizdeki insanlar, kriz döneminde de çocuklarının eğitimi için gerekli fedakarlığı yapar.
En önemli nedenlerden biri de hâlâ zihinlerde devlet üniversitesi algısının olması. Bazı vakıf üniversitelerinin yanlış tanıtım ve strateji izlemeleri de buna neden oldu. Bazıları kontenjanlarını ölçüsüz arttırdı, eğitim yatırımlarına özen göstermedi.”

Haberin Devamı

Üniversite kayıtları 3 Eylül’de başladı, 7 Eylül’e kadar sürecek. Açıkta kalanlar için önümüzdeki günlerde bir fırsat daha olacak, ek yerleştirme süreci başlayacak.

KAÇ NET YAPAN NEREYİ KAZANDI?
YÖK başarı barajı olan bazı programları değerlendirdi. Buna göre en alt sıralarda yerleşen öğrencinin bu bölümlere kaç soruyla girdiği rakamlar şöyle:
Tıp fakültesi: 40 soru üzerinden matematik neti 22.75, fen bilimleri neti 22.
Hukuk fakültesi: 40 soru üzerinden matematik neti 4.25, Türk dili ve edebiyatı neti 11.75.
Mühendislik fakültesi: Makine mühendisliği bölümü 40 soru üzerinden matematik neti 5.75, fen bilimleri neti 5.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!