Adaylar soruları görecek

Güncelleme Tarihi:

Adaylar soruları görecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 09:27

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan LYS, yarın başlayacak. Sınav öncesi açıklama yapan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, adayların kendi şifreleri ile soruları görebileceğini belirtti. Demir, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

- Tüm sorular adaylara açılacak: LYS’de bu yıl bir ilk olacak. Sınav sonrası adaylar, şifreleriyle cevap kağıtlarını ve soruların tamamını internet üzerinden görebilecek. Kamuoyuyla ise yüzde 20’si paylaşılacak.

- Kitapçıklar hazır: Bütün tedbirler alındı. Bir olumsuzluk beklemiyoruz. Soruları bastık. Güvenli şekilde araçlarımız sınav yerlerine ulaşıncaya kadar uzaktan takip sistemiyle gözetleyeceğiz.

- ‘Kısa süre’ iddiamız yok: Sınav sonuçlarını makul sürede açıklamak istiyoruz. Sonuçları açıklarken süre konusunda sürpriz yapma iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı sonuçları üretmek.

- Geçen yıl 1500 adayın sınavı iptal edildi: Adaylar sınav salonuna saat, kolye, takı gibi metal araç gereçlerini getirmesinler. Geçen yıl bu tür araçlarla sınava girdiği tespit edilen 1500 civarında adayın sınavı iptal edildi.

Haberin Devamı

- Sorular müfredata uygun: LYS’de bu sene de ortaöğretim müfredatında olmayan hiçbir konu yok.

- Aday sayısında yüzde 6’lık artış: Geçen seneye göre bu yıl LYS’ye giren aday sayısında yüzde 6’lık artış var. Geçen sene LYS’ye müracaat eden 2 milyon 386 bin 348 kişiydi. Bu yıl ise sayı 2 milyon 538 bin 556 oldu. LYS’lere bireysel başvuru sayısı ise 953 bin 280.

- Bildiklerinizi en iyi şekilde yapın: Soruların kolaylığı ya da zorluğu göreceli değerlendiriliyor. Üniversiteye girmeyi belirleyen yegane faktör soruların niteliği ile sınırlı değil, kontenjanlar da etkin rol oynuyor. Adayların durumu onların başarısını belirleyecek. Bu nedenle bildiklerini en iyi şekilde yapmak dışında başka bir şeye kafa yormamalılar.

- Asılsız haberlere dikkat: Sınav sonrasında sosyal medyada çeşitli yorumlar yapılıyor. Doğru, sağlıklı bir bilginin yayılmasından rahatsızlık duymayız. Ama adayların asılsız haber ve paylaşımlara itibar etmemesini bekleriz.

Hangi sınav ne zaman?

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 13 Haziran Cumartesi saat 10.00’da başlayacak. 135 dakika sürecek. 44 tarih, 14 coğrafya-2, 32 felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yer alacak.

LYS-1 (Matematik): 14 Haziran Pazar saat 10.00’da başlayacak ve 135 dakika verilecek. Adaylar matematikten 50 soruyu 75 dakikada, geometriden ise 30 soruyu 60 dakikada cevaplayacak.

Haberin Devamı

LYS-5 (Yabancı Dil): 14 Haziran Pazar saat 14.30’da başlayacak ve 120 dakika sürecek. Adaylara 80 soru sorulacak. Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılacak.

LYS-2 (Fen Bilimleri): 20 Haziran Cumartesi saat 10.00’da başlayacak, 135 dakikada tamamlanacak. Fizik, kimya ve biyoloji testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika verilecek.

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 21 Haziran Pazar saat 10.00’da başlayacak, 120 dakika sürecek. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika süre verilecek. Coğrafya-1’de 24 soru 35 dakikada cevaplanacak.

Adaylar soruları görecek
İETT’den adaylara LYS tarifesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!