7. Sınıf Matematik Daire Grafiği Oluşturma konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

7. Sınıf Matematik Daire Grafiği Oluşturma konu anlatımı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 14, 2020 02:53

Daire grafiği çalışmasını ele alacağız ve bunu ünite içerisinde işleyeceğiz. Yapacağımız çalışmalar ile beraber daire grafiğinin ne işe yaradığını öğreneceğiz. Tanımını yaparak ve bazı örnekler üzerinden konuyu daha iyi anlamaya çalışacağız. İşte 7. sınıf matematik daire grafiği oluşturma konu anlatımı.

Haberin Devamı

Daire grafiği matematiğin en önemli konuları içerisinde yer almaktadır. Çizilen bir daire içerisinde ele alınan verilerin net şekilde ortaya çıkmasına ve anlamanıza imkan vermektedir. Özellikle bir bütünün parçaları hakkında detaylı bilgi alabilmek adına, günümüzde pek çok alanda daire grafiğinden faydalanılır. Şimdi gelin daire grafiği hakkında tanımlamalara bakalım ve ne olduğunu öğrenelim.

7. Sınıf Matematik Daire Grafiği Oluşturma Konu Anlatımı

 Öncelikle matematik daire grafiği oluşturma konusu arasında, daire grafiği ne olduğunu öğrenmek için tanımına bakalım.

 Daire grafiği: Elde bulunan verilerin, bir dairenin dilimlere ayrılarak bu dilimleri içerisinde gösterilmesine daire grafiği denmektedir. Özellikle daire içerisinde dilimleri ayrılan bölümler farklı renkleri boyanmak suretiyle çok daha etkin şekilde veriler ortaya çıkabilmektedir.

Haberin Devamı

 Daire grafiği oluşturma: Peki daire grafiği nasıl oluşturulur? Bu oldukça kolaydır. Öncelikle bir daire çiziyoruz. Daha sonra bu dairenin merkezini buluyoruz. Merkezini bulduktan sonra elimizde olan verilere göre daireyi dilimleri ayırıyoruz. Bu dilimleri dairenin merkezinden yay kısmına kadar düz çektiğimiz bir çizgi ile ayırarak gerçekleştiriyoruz. Daha sonra daire içerisinde ayrılan her bir dilime farklı harfler verebiliriz. Örneği, ‘A, B, C’ diyebiliriz.

 Daire GrafiÄŸi Hakkında Bilinmesi Gerekenler      Â

 Daire grafiği oluştururken bilinmesi gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur. Bu hususları bilerek daire grafiğinin ne olduğunu daha iyi anlayabilir; elde bulunan verileri daire içerisine etkin şekilde ekleyebilirsiniz.

 - Daire grafiği elde bulunan bir bütünün parçaları hakkında bilgi sağlaması açısından, en etkili gösterim yöntemi olarak bilinmektedir.

 - Daire grafiği içerisinde elde bulunan verilere bağlı olarak orantılı şekilde bütün dilimlere ayrılır. Bu ayrım 360 derecelik dairenin iç kısmında gerçekleşir.

 - Daire grafiğinde dilimler belirlenirken mutlaka dairenin merkez kısmındaki açıların doğru şekilde hesaplanması çok önemlidir. Açı ölçüleri doğru biçimde belirlenirse o zaman matematiksel açıdan veliler doğru şekilde hesaplanabilir.

Haberin Devamı

 Şimdi bu konuda bazı örnekler ele alalım ve daire grafiği içerisinden nasıl veri elde edeceğimizi daha iyi görelim.

 Örnek: Bir geminin içerisinde 24 tane bayan 26 tane bay bulunmaktadır. Peki, bu yolcuları daire grafiği içerisinde gösterdiğimiz zaman merkez açıları ne olur ve grafikleri nasıl gösterilir?

 Cevap: Öncelikle gemideki toplam yolcu sayısını hesaplayalım.

 Gemideki toplam yolcu sayısı = 24 + 26 = 50’dir.

 Dairenin merkezdeki açısı 360 derece olduğuna göre, 1 yolcuyu gösteren açıyı bulalım.

 360 / 50 = 7,2 derecedir.

 Şimdi de tek tek hem bay hem de bayan merkez açı ölçülerini bulalım.

 Bay Merkez açı ölçüsü = 26 x 7,2 = 187,2 derecedir.

 Bayan Merkez açı ölçüsü = 24 x 7,2 = 172,8 derecedir.

Haberin Devamı

 Görmüş olduğunuz gibi daire içerisindeki merkezi aşağıda bulunan toplam 360 derecenin bay ve bayan derecelerini hesapladık. Böylece şimdi bir daire çizerek daire içerisindeki merkez kısmında yay bölümüne dik çizgiler çekebiliriz. Bu çizgileri 187,2 ve 172,8 açılarını baz almak suretiyle gerçekleştirebiliriz. Böylece daire grafiği içerisinde bay ve bayan yolcuların verilerini etkin şekilde anlamış oluruz. Bu daireyi çizdikten sonra iç kısımlarına bay ve bayan yazabiliriz. Böylece karıştırmadan konuyu çok daha iyi şekilde anlayabiliriz.

 Böyle örnekleri siz de yaparak farklı şekillerde problemi çözebilir, grafik çizimi ile beraber konuyu çok daha iyi anlayabilirsiniz.

 

BAKMADAN GEÇME!