555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi nedir, ne işe yarar ve kullanım alanları

Güncelleme Tarihi:

555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi nedir, ne işe yarar ve kullanım alanları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2021 03:58

Zamanlayıcı olarak kullanılan ve birçok farklı devrede değerlendirilen 555 entegresi, günümüzde amaç açısından birçok değişik alanda öne çıkıyor. Özellikle kullanım amacı itibariyle en çok değerlendirilen sistemlerden biri olarak da söylemek mümkündür. Peki, 555 Zamanlayıcı (timer) entegresi nedir, ne işe yarar ve kullanım alanları.

Haberin Devamı

Elektrik ve elektronik sistemler açısından devrelerde pek çok farklı entegre bulunmaktadır. Amacına uygun olarak bu entegrelerden biri de 555 zamanlayıcı entegresidir. Diğer bir ismiyle timer olarak da bilinir. Şimdi bu 555 entegre sisteminin ne olduğuna beraber bakalım ve inceleyelim.

 555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi Nedir?

 Zamanlayıcı olarak birçok farklı amaç altında kullanılan kararlı tümleşik devre 555 entegresi denmektedir. Özellikle geniş bir kullanım alanı ile beraber saniyeler ve saatler arasında istenilen zaman ayarlamasını yapma şansı vermektedir. Ayarlanabilir çıkış frekansı sağlaması nedeniyle günümüzde oldukça geniş bir yelpazede değerlendirildiğini söylemek mümkün. Birçok özel elektrik ve elektronik devrelerde etkili bir zamanlayıcı olarak kullanılıyor. Ayrıca zamanlayıcı entegre devreler içerisinde en çok kullanılan sistem olduğunu da söylemek gerekir. Çünkü düşük maliyete sahiptir ve yüksek frekans entegre imkanı sağlar.

Haberin Devamı

 555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi Ne İşe Yarar?

 Özellikle osilasyon, zaman gecikmesi ve darbe sinirli yaratmak amaçlı kullanılan tümleşik ve devre olduğunu söylemek mümkün. Buna bağlı olarak saliseler ile beraber saatler üzerinden ayarlama olanı tanıyor. Hatta bunu mikro saniyeler üzerinden ayarlama ve çalışma imkanı sunduğunu söylemek daha doğru olur.

 R ve C elemanları üzerinden değişik değerler etme olanağı sağlayan 555 zamanlayıcı entegresi, bu sürenin kolay bir şekilde ayarlanmasına olanak tanıyor. Sağladığı yüksek performans ve sunduğu etkili zamanlama sistemi sayesinde, oldukça fazla kullanıldığını söyleyebiliriz.

 555 Zamanlayıcı (Timer) Entegresi Kullanım Alanları

 Birçok değişik amaç altında kullanım imkanı sağlayan 555 zamanlayıcı, entegre devre olarak en çok değerlendirilen sitemdir.

 - Darbe üretimi

 - Zamanlama

 - Ardışık zamanlama

 - Zaman gecikmesi üretimi

 - Darbe genişlik modülasyonu

 - Osilasyon

 - Darbe sinyali

 Bu alanlarda kullanım imkanı ile beraber 555 zamanlayıcı entegre sistemi yaygın bir şekilde değerlendirilmektedir. Özellikle çok düşük maliyet sunması ve yüksek performans sağlaması ile beraber etkin bir verimliliği destekliyor. Bu yüzden endüstriyel alanlarda ve elektronik ya da elektrik sistemleri kapsamında devreler için önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Böylece çok hassas bir zamanlama sistemi ile beraber, hassas bir çalışma ortamı oluşturmaktadır. Günümüzde birçok amaca uygun şekilde değerlendirilmeye devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!