2018 ALES başvuruları ÖSYM AİS üzerinden başladı... ALES başvuru ücreti ne kadar?

Güncelleme Tarihi:

2018 ALES başvuruları ÖSYM AİS üzerinden başladı... ALES başvuru ücreti ne kadar
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2018 09:25

ALES başvurusu için beklenen tarih geldi. Kariyerlerinde bir basamak üste çıkmak ya da yeni bir sayfa açmak isteyenlerin başvuruda bulunacağı 2018 ALES başvurusu için müracaatlar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ve başvuru merkezleri aracılığıyla alınmaya başlandı. Peki, internet üzerinden başvuru işlemini gerçekleştiren adaylar, ÖSYM üzerinden ödeme işlemini nasıl gerçekleştirecek? İşte, ALES başvurusu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

ALES 2018 ilkbahar dönemi başvurusu için müracaatlar alınmaya başlandı. Öğretim ve araştırma görevlisi, okutman, uzman kadrosuna atanmak ve lisansüstü eğitim almak isteyenlerin değerlendireceği 2018 ALES başvurusu, ÖSYM AİS ve başvuru merkezleri üzerinden gerçekleştirilecek. Sınavda adaylar, cevapları kitapçığa işaretleyecek. İşte, 2018 ALES başvurusu ve detaylı bilgiler

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na 7-15 Mart tarihleri arasında elektronik ortamdan başvuru yapılacağını duyurdu:

"2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES İlkbahar Dönemi) 6 Mayıs 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Sınav saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2.5 saat) olacaktır. Sınava başvurular, 7– 15 Mart 2018 tarihleri arasında elektronik ortamda alınacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olup Ek’te yer alan kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir."

Haberin Devamı

2018-ALES İlkbahar Dönemi sınavı 6 Mayıs’ta 81 il merkeziyle Lefkoşa’da uygulanacak. 10.15’te başlayacak sınavın cevaplama süresi 150 dakika olacak. ÖSYM adayları kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirmeyle ilgili ayrıntılı bilgiler olduğunu ve başvuru öncesinde dikkatle incelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

2018-AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (2018-ALES) BAŞVURU KILAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

ALES ÖDEMELERİ İNTERNET ÜZERİNDEN DE YAPILABİLECEK

ALES başvurusunda bulunan adaylar, ödeme işlemini bankamatikler üzerinden yapabildiği gibi, ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden de kolayca gerçekleştirebilecek.

ÖSYM ÖDEME EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

100 TL olan sınav ücreti, şu bankalar üzerinden de yatırılabilecek;

Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç);
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler;
Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

Haberin Devamı

ALES'TE KAÇ SORU SORULACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

CEVAPLAR KİTAPÇIĞA İŞARETLENECEK

Sınavda uygulanacak testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını sınav kitapçığının ilgili alanında (her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına) işaretleyeceklerdir. Kitapçıkların tüm sayfaları ÖSYM’de taranacak, sayfa görüntüleri üzerinden görüntü işleme yöntemleriyle adayların işaretleri belirlenecek ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Haberin Devamı

Sınav kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır.

Sınav kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmelidir. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretlenecektir. Adaylara cevap kâğıdı verilmeyecektir. Soru üzerinde işaretlenen cevaplara
hiçbir işlem yapılmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!