Egeli turizmciler kredi fırsatlarını konuştu

Güncelleme Tarihi:

Egeli turizmciler kredi fırsatlarını konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 17:41

Egeli turizmciler kredi fırsatlarını konuştu

Haberin Devamı

EGE Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ile Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), Ege bölgesindeki turizmcilerin, Eximbank kredilerinden faydalanma koşullarını konuşmak için bir araya geldi. Toplantıda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "Döviz kazandırıcı faaliyetlerde krediler 2 sene ile sınırlıydı. Biz bunu değiştirdik. Artık siz de herhangi bir ihracatçı gibi 10 yıla kadar kredilerden faydalanabilirsiniz. Yüzde 50'nin altında faiz oranı ile kredi kullandırıyoruz" dedi.

Egeli turizmciler, Eximbank'ın kredilerinden faydalanma koşullarını öğrenmek için İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin hızla büyüdüğünü ve geliştiğini belirterek, artan nüfus için büyümeye, üretmeye, yatırım yapmaya mecbur olduklarını söyledi. Bir yandan cari açığı azaltmak için çalışırken, diğer yandan yatırım yapmayı sürdürebilmek için daha çok dövize ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Kestelli, "Bu aşamada ihracatçılarımız ve yurtdışında faaliyet gösteren inşaat firmalarımız ne kadar önemliyse, nitelikli yatak kapasitesi, istihdama olan katkısı ve yan sektörleri destekleme potansiyeli ile turizm de bir o kadar önemli" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk 6 ayında ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısında rekor artışın gerçekleştiğini anımsatan Kestelli, 16 milyon yabancı turisti ağırlayan Türkiye'nin, gurbetçilerle birlikte toplam 18.9 milyon ziyaretçi sayısına ulaştığını kaydetti. Turizm gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre önemli miktarda arttığını ve 11.5 milyar dolara ulaştığını söyleyen Kestelli, bunun Türkiye adına memnuniyet veren bir gelişme olduğunu söyledi.

İZMİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Ancak Ege'de yaşayanlar için madalyonun bir de diğer yüzünün bulunduğunu vurgulayan Işınsu Kestelli, şunları söyledi:

"İlk 6 ayda ülkemize gelen turistlerin 6 milyonu İstanbul'u, 4.5 milyondan fazlası da Antalya'yı tercih etti. Ege'den ilk 5'e girmeyi başaran tek il Muğla olurken, o da 1 milyon yabancı turist sınırını aşamadı."

Daha sonra turizmcileri, verdikleri kredilere dair bilgilendiren Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, şuanda 10 bine yakın firma ile çalıştıklarını açıkladı. Döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılan kredilerin 2 sene ile sınırlı olduğunu, bunu değiştirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Artık siz de herhangi bir ihracatçı gibi 10 yıla kadar yatırım kredilerden faydalanabilirsiniz. Şirketinizin bilançosu ve mali tablolar uygunsa orta ve uzun vadeli krediler kullanabilirsiniz" dedi. Seyahat acentelerinin de Eximbank kredilerinden faydalandığını söyleyen Adnan Yıldırım, "İhracatçıların çok talep ettiği konuların başında kredilerin döviz cinsinden kullandırılması konusu geliyor. Onu da Haziran başından itibaren yaptık. Artık kredileri istediğiniz döviz cinsinden kullanabiliyorsunuz" diye konuştu.

'FAİZ ORANLARI DİĞER BANKARALARA GÖRE DÜŞÜK'

Eximbank'ın piyasadaki faiz oranlarına göre daha uygun faiz oranları ile kredi kullandırdığını ifade eden Yıldırım, "Piyasa faizlerinin neredeyse 3'te biri kadar. Çok cazip oranlar. Ancak Türk lirası için verilen kredilerin payı havuzda bir kova kadar" dedi. Kredi kullanacak firmaların, harcamalar için bankaya liste verdiğini söyleyen Adnan Yıldırım, harcamaların amaç dışı kullanılmaması, turizm ve otelcilik için kullanılacağının belirtilmesi gerektiğini vurguladı. Adnan Yıldırım, "İki yeni program açtık. Bütün programların vadesi uzun değil. Devamlı uzun vadeli kaynak mevcut değil. Bazı dönemler açıyoruz, bunların takip edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

TURİZİMCİ KDV MUAFİYETİ İSTEDİ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise, turizmcilerin de ihracatçılar gibi KDV muafiyeti istediklerini söyledi. Bu konuda mücadelelerinin süreceğini dile getiren Mehmet İşler, "Sevindirici olan ise Eximbak'ın bizler için   ihracatçılar ile aynı avantajları sağlaması. Ayrıca sözleşmelerimizin sigortalanmasını da istiyoruz ve bu konuda yapılan çalışmaların hızlandırılmasını temenni ediyoruz. Bizler eskiden kredi çekmek için teminat mektubu getirirdik. Şimdi buna gerek kalmadı. Teminat mektubunun olmaması bizler için büyük avantaj. Bize verilen bu kredilerle önümüz açıldı" dedi.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından son buldu.

Umut KARAKOYUN / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!