Zilan’a iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Zilan’a iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2012 00:00

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde epilepsi, ileri derecede astım tedavisi gördüğü sırada 10 bin 806 lira 40 kuruşluk fatura çıkarılan, yüzde 98 oranında engelli Hatice Zilan Evgi’nin (8) sesini yetkililer duydu.

Haberin Devamı

İZMİR’de, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde epilepsi ve ileri derecede nefes darlığıyla mücadele eden, anne karnındayken kromozomlarında meydana gelen bir değişimden kaynaklı dünya tıp literatürüne geçen,zde 98 oranında zihinsel engelli teşhisi konulan ve yaklaşık 11 bin lira borç çıkarılan Hatice Zilan Evgi’ye (8) ve ailesine iyi haber geldi.

Geri çevirme yok

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Zilan’ın SGK’nın 18 yaş altı uygulamasından faydalanabileceği, bu bağlamda bakanlığa bağlı tüm hastanelerde hiçbir şekilde ücret alınmadan muayene ve tedavi olabileceği vurgulandı. Öte yandan, Zilan’ın ailesine ulaşan yetkililerin, hastaneye başvurmaları halinde hizmet vereceklerini söyledikleri öğrenildi. Kurumlara tedavi için başvuran hiçbir hastanın borcundan ötürü geri çevrilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirten yetkililer, “Hastane kayıtları incelendiğinde, ilk başvurunun 9 Nisan 2004 olduğu, o tarihten 17 Ocak 2006’ya kadar 17 kez ücretli olarak hastanemize geldiği ve sonuçta bahse konu 10.806.40 TL borç tahakkuk ettiği belirlenmesine karşın bu tarihten günümüze kadar tam 42 kez başvuruları karşısında hiçbir ücret tahakkuk ettirilmemiştir. Kurumumuza son kez 24 Temmuz 2011’de başvurulmuş olup, o günden bugüne muayene amaçlı herhangi bir başvuru söz konusu değildir” dedi.

Hemen başvursunlar

Haberin Devamı

SGK İl Müdürü Mustafa Keskin de 18 yaşın altındaki tüm çocukların sağlık hizmetinin karşılanmak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Uygulamaya göre hastane, sağlık aktivasyonları görülemiyorsa bile geri çeviremeyecek. Hasta yakınlarını bize yönlendirecek. Biz de aktivasyonu yapacağız. Atlanmış olabilir. Ama borç var diye o çocuğa sağlık hizmeti verilmemezlik yapılamaz. Büyük ihtimal yanlış anlama vardır” diye konuştu. Ailenin de kendilerine ulaşıp sağlık aktivasyonunu yaptırması gerektiğini ancak yapmadığını kaydeden Keskin, ellerine borç belgesi geldikten sonra ailenin kaygılandığı için hastaneye başvuramadığının hatırlatılması üzerine ise, “Herhangi bir sorun olmaz. Aile, çekinmeden, korkmadan en yakın sosyal güvenlik merkezine gidecek ve TC kimlik numarasını verecek. Gelir testi yaptıracak. Hastane sistemden görecek ve çıkardığı borçların tamamını silecek. Borçlar da SGK’ya gönderilecek” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!